Το βασικό ζήτημα για την ευρωζώνη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τελικά τη διάσωση του ευρώ ως κοινού νομίσματος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Είναι χαρακτηριστική η απουσία ρευστότητας από τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και η μαζική στροφή προς «ασφαλή λιμάνια», όπως τα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα. Βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση του ευρώ ως επενδυτικής επιλογής είναι ο συγχρονισμός του δημοσιονομικού βηματισμού των χωρών της ευρωζώνης. Οι διαφαινόμενες ως προτάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί για λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση θεσμικής κατοχύρωσης του ελέγχου των ελλειμμάτων και τήρησης των σχετικών κανόνων με κυρώσεις προς τους «παραβάτες» δίνουν καθαρό σήμα για τη δημοσιονομική σύγκλιση. Τα μέτρα είναι απαραίτητα και για τα επόμενα βήματα, όπως η έκδοση ευρωομολόγου και η χαλάρωση των νομισματικών περιορισμών της ΕΚΤ.
Είναι νωρίς για να αποφανθούμε ότι η κρίση χρέους μπήκε σε τροχιά λύσης. Ωστόσο διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Η θετική ανταπόκριση των αγορών, με τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ισπανικών κυρίως επιτοκίων, είναι ενθαρρυντική. Η σύνοδος στις 8-9 Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του ευρώ και όλης της Ευρώπης.
Οσον αφορά την Ελλάδα, όπως και τις άλλες χώρες σε προγράμματα στήριξης, οι όποιες αποφάσεις δεν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις. Το κρίσιμο είναι να παραμείνουν ανοικτές οι πόρτες για τη χώρα μας, ώστε με την επίπονη αλλά απαραίτητη μεταρρυθμιστική προσπάθεια να κατορθώσει να συμβαδίσει τελικά με τους ευρωπαίους εταίρους.
Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύµβουλος επιχειρήσεων σε θέµατα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από