Δεν νομίζω να εξεπλάγη πραγματικά κανείς με όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Το ότι κάποιοι θα εκμεταλλεύονταν την περίσταση για να δημιουργήσουν άλλο ένα επεισόδιο εναντίον πολιτικών ήταν απολύτως βέβαιο. Αυτό που θα πρέπει όμως να προσέξουμε δεν είναι τόσο οι εκ των προτέρων οργανωμένοι τραμπουκισμοί, αλλά οι αντιδράσεις των πολιτών που μπροστά τους έγιναν τα επεισόδια. Η ανοχή και κυρίως η σιωπηρή ή και ρητή επιδοκιμασία τους είναι παραπάνω από ηχηρή.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίησή της για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς έχει εκλεγεί με εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζει. Αυτό όμως δεν αποτελεί θανάσιμο πολιτικό αμάρτημα. Το χειρότερο από όλα είναι η αποτυχία στην εφαρμογή του. Η κυβέρνηση εφάρμοσε τρομακτικής σκληρότητας εισπρακτικά μέτρα με την ανοχή του ελληνικού λαού, αλλά υποχώρησε κατά κράτος μπροστά σε όλες σχεδόν τις ομάδες πίεσης που αποτελούν το ελληνικό βαθύ κράτος και παρακράτος. Ο ελληνικός λαός μπορεί προφανώς να συγχωρήσει πολλά αλλά όχι την αναποτελεσματικότητα και την άνιση μεταχείριση.

Τη νομιμοποίηση όμως δεν την έχει χάσει μόνο η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου καθώς είναι υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση. Η τρομακτική ανευθυνότητα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης ταιριάζουν απόλυτα με την αναποτελεσματική και άδικη κυβέρνηση στο κυρίαρχο πλέον λαϊκό αφήγημα. Η απουσία λοιπόν εναλλακτικής εκδοχής και ο φόβος για επικείμενη κατάρρευση του ελληνικού κράτους γεννούν την οργή και την απελπισία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επαγγελματίες της βίας, της εκτροπής και της ανομίας βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα άκρα του πολιτικού φάσματος δεν εμφανίζονται και τόσο ακραία στο θολωμένο μάτι των απελπισμένων. Οι εχθροί της δημοκρατίας και οι οπαδοί των διαφόρων τύπων φαιοκόκκινου φασισμού φορούν τη λεοντή του προστάτη και ταυτόχρονα του εκδικητή.

Οσοι ανήκουν στις πραγματικά δημοκρατικές δυνάμεις έχουν μόνο ένα όπλο στα χέρια τους: τις εκλογές. Ας κοιτάξουν τον ελληνικό λαό στα μάτια, ας αποδεχθούν τις μεγάλες ευθύνες τους κι ας του μιλήσουν με ειλικρίνεια και αλήθεια. Είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα τους ακούσει πολύ προσεκτικά.

Ο Αριστείδης Χατζής είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών