«Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε διάφορες συνοικίες της βόρειας πόλης Χάμα, ένδεκα στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας και ένας πολίτης στο Κουσέιρ, στην περιφέρεια της Χομς», όπου εδώ και αρκετές εβδομάδες ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις, αναφέρει το Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαδηλωτές καλούσαν ξανά τη διεθνή κοινότητα να τους προστατεύσει από την αιματηρή καταστολή που εξαπολύουν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι εκκλήσεις έχουν ενταθεί μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι τερματίζει την αποστολή του στη Λιβύη μετά την επίτευξη του στόχου που ήταν η ανατροπή του Καντάφι.

Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα μετά την προσευχή της Παρασκευής, ανέφεραν ακτιβιστές, προσθέτοντας ότι οι διαμαρτυρίες ενισχύθηκαν μετά το θάνατο του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ο Μουάμαρ Καντάφι είχε στενούς δεσμούς με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι υποστηρικτές της δημοκρατίας είχαν καλέσει στη σελίδα τους στο Facebook σε διαδηλώσεις σήμερα ζητώντας την «επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσει η καταστολή της αμφισβήτησης του καθεστώτος της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα, στη βορειοδυτική Συρία οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια του χωριού Καφρούμα της επαρχίας Ιντλέμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και συνέλαβαν 13 άτομα, μεταξύ τους μια γυναίκα και το 12χρονο γιο της, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.