Το αδιάβροχο του μέλλοντος, που μπαλώνει μόνο του τις τρύπες και επιδιορθώνει την απώλεια της επίστρωσης η οποία το προστατεύει από το νερό, ετοιμάζουν επιστήμονες στη Νορβηγία.

Πρώτοι τους «πελάτες» θα είναι οι αλιείς, οι οποίοι χρειάζονται αδιάβροχα ρούχα που αντέχουν σε συνθήκες παντός καιρού. Αλλωστε, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ονομάζεται «Στη θάλασσα με ασφάλεια».

Ομως το σίγουρο είναι ότι όταν δοκιμαστεί με επιτυχία, το νέο ύφασμα θα γίνει περιζήτητο σε πολλούς ακόμα τομείς της βιομηχανίας, αλλά και από το καταναλωτικό κοινό.

Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να κατασκευάσουν ένα υλικό που μπορεί να επιδιορθώνει μόνο του τις φθορές του υφάσματος χάρη σε μικροκάψουλες, οι οποίες προσκολλώνται στα προβληματικά σημεία. «Στο εργαστήριο έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Τώρα πρέπει να το δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες», λέει η Σούζι Γιάρεν, επικεφαλής των ερευνών.

Πριν από λίγο καιρό, τα υλικά που «αυτοεπιδιορθώνονται» υπήρχαν μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Τώρα όμως, σε αρκετά μέρη του κόσμου, επιστημονικές ομάδες πειραματίζονται με πλαστικά υλικά που προστατεύουν τα μέταλλα από τη διάβρωση.

Η ομάδα των Νορβηγών είναι η πρώτη που παράγει υφάσματα τα οποία έχουν αυτές τις δυνατότητες.

«Προς το παρόν, δεν είναι πολύ ισχυρή η συγκόλληση. Ομως μπορούμε να αυξήσουμε την ισχύ της «κόλλας» και τις μικροκάψουλες και να δούμε πώς θα αντιδράσουν στο νερό», εξηγεί η Γιάρεν.