Μπλόκα σε αμαξοστάσια ορισμένων δήμων έστησαν χθες οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούσαν νέα 24ωρη απεργία, επιχειρώντας να εμποδίσουν την έξοδο των απορριμματοφόρων με τους οδηγούς και εργάτες καθαριότητας οι οποίοι έχουν λάβει τα φύλλα επιστράτευσης.

Την αισιοδοξία τους να βρεθεί λύση εξέφραζαν ωστόσο στελέχη της Αυτοδιοίκησης λίγο μετά τη συνάντηση που έγινε αργά χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ και τη συμμετοχή του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Κώστα Ασκούνη, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονταν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις υπό τον όρο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άρση της επιστράτευσης και να δημοσιευθεί σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μετά την απόφαση για τη χθεσινή νέα απεργία, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ανέφερε πως «η απεργιακή κινητοποίηση δεν αφορά τους εργαζόμενους που έχουν λάβει «τα φύλλα πορείας» της πολιτικής επιστράτευσης οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να παρουσιαστούν, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία».

Ωστόσο, σε δήμους όπως Καλλιθέα, Γλυφάδα, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Βύρωνας, Καισαριανή και Δάφνης – Υμηττού ελάχιστα οχήματα πρόλαβαν να βγουν στους δρόμους και να αρχίσουν την αποκομιδή των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών, καθώς μεσολάβησε η κατάληψη στα αμαξοστάσια.

Κανονικά λειτουργούσαν πάντως τα αμαξοστάσια σε άλλους δήμους όπως Αθηναίων, Βριλησσίων και Χαλανδρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, μέχρι το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 74 δρομολόγια απορριμματοφόρων καθώς και 43 δρομολόγια οχημάτων ανοικτού τύπου.

Παράλληλα, συνεχιζόταν και χθες η επίδοση των φύλλων επίταξης από τις αστυνομικές Αρχές. Ενδεικτικό είναι πως μόνον 500 εργαζόμενοι στην Αθήνα από τους 1.497 που απασχολούνται συνολικά στην καθαριότητα είχαν λάβει μέχρι χθες τα φύλλα επίταξης. Πρόκειται για 163 οδηγούς και 337 συνοδούς και εργάτες απορριμματοφόρων.

Οι εργαζόμενοι των δήμων πραγματοποίησαν χθες και συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το απόγευμα είχε προγραμματιστεί σύσκεψη όλων των σωματείων από τους δήμους της χώρας προκειμένου να μεταφέρουν τις εισηγήσεις των εργαζομένων τους σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τις τελικές αποφάσεις.

Σε περίπτωση πάντως που συνεχιστούν οι καταλήψεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων δεδομένου ότι βρίσκεται σε ισχύ η εισαγγελική παραγγελία σύμφωνα με την οποία όσοι παρεμποδίζουν τη λειτουργία χώρων που συνδέονται με την αποκομιδή των απορριμμάτων και ως εκ τούτου απειλείται η δημόσια υγεία, θα συλλαμβάνονται με την αυτόφωρη διαδικασία.