Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να λειτουργεί μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους ομερτά, άναψε τα αίματα χθες στη Βουλή.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης του έκανε αυστηρότατες συστάσεις σε έντονο ύφος λέγοντας ότι δεν μπορεί να λοιδορεί την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ανάλογο ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον κάλεσε να ανακαλέσει. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την προστασία του προεδρεύοντος Δ’ αντιπροέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος πήρε το μέρος του λέγοντας ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα είναι πολιτικός όρος. Ο κ. Βενιζέλος όρθιος από το έδρανό του συνέχισε ζητώντας από τον κ. Τσίπρα σε έντονο ύφος να ανακαλέσει και ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι το προεδρείο δεν υποκαθίσταται από κανέναν υπουργό.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Ο κ. Κακλαμάνης λαμβάνοντας τον λόγο επί προσωπικού παρατήρησε: «Δεν ξέρω εάν ο κ. Τσίπρας γνωρίζει τι σημαίνει ομερτά, αλλά εγώ δεν γνωρίζω από συμμορίες και θεωρώ προσβολή ότι θα ψηφίσουμε προϊόν συμφωνίας συμμοριών. Πού βρισκόμαστε, στο πεζοδρόμιο;».

Και πρόσθεσε: «Κάνουμε το καθήκον μας για την πατρίδα, έχουμε δώσει εξετάσεις. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να έχει έναν κόκκο γενναιοψυχίας και γενναιότητας και από το βήμα να δηλώσει ότι εν τη ρύμη του λόγου του είπε κάτι που δεν έπρεπε».

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος είχε λάβει τη θέση του κ. Πολύδωρα, επέμεινε ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ Πάνου Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας συνέχισε στον ίδιο τόνο υποστηρίζοντας ότι η λέξη ομερτά «είναι εκβιασμένη πειθαρχία, εκβιασμένη συμφωνία, είναι πολιτικός προσδιορισμός». Πρόσθεσε ότι δεν αναφερόταν στη Μαφία ούτε αλλού και τόνισε πως «όρκο σιωπής έχουμε στα πολιτικά πράγματα στη χώρα, ειδάλλως ας δώσουν στη δημοσιότητα τις επιστολές στην κ. Λαγκάρντ του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών».

Τζάμπα μάγκας. Η αντίδραση του κ. Βενιζέλου ήταν άμεση και λαμβάνοντας τον λόγο είπε: «Κοιτάζω στα μάτια τον κ. Τσίπρα και του λέω: τζάμπα μάγκας. Στη συνείδηση και στις πλάτες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται το μέλλον του τόπου, ενώ εσείς κ. Τσίπρα ασχημονείτε». Και καταθέτοντας στα πρακτικά τις δύο επιστολές συμπλήρωσε: «Τζάμπα μάγκας είναι ο πολιτικός που κάνει φθηνό συνδικαλισμό, που προσπαθεί να αντλήσει μικρά κομματικά οφέλη μέσα σε πρωτοφανή κρίση. Δεν ταιριάζει στον ρόλο αρχηγού κόμματος να εμφανίζεται στο βήμα της Βουλής και να προσβάλλει την κυβερνητική πλειοψηφία».

«Εχω μια ηθική και πολιτική υποχρέωση. Σήμερα διαπίστωσα ότι έχω πολύ ισχυρό όπλο. Κάθε φορά που χρησιμοποιώ τον όρο πολιτική ομερτά να καταθέτετε έγγραφα και να ανακαλώ. Ελπίζω κ. πρόεδρε να ζητήσετε και από τον κ. Βενιζέλο να ανακαλέσει το τζάμπα μάγκας», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η γνωστοποίηση των δύο επιστολών θα γινόταν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έπειτα από σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο εκφράσεις.