Οι συμμετέχοντες δεν έκαναν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.

«Οι αλλαγές στις συνθήκες (της Ε.Ε.) δεν αποτελούν ταμπού για μένα», ανέφερε νωρίτερα η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι οι ηγεσίες των κρατών-μελών έχουν δεσμευθεί για την διασφάλιση του κοινού νομίσματος.

«Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε», ξεκαθάρισε.

Στη συνάντηση στην έδρα της ΕΚΤ έλαβαν μέρος η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Μέτα τη συνάντηση δεν θα γίνουν ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είχε αναφέρει πως «είναι προφανές ότι οι επαφές μετά της Γερμανίας και της Γαλλίας θα είναι συνεχείς μέχρι τις 23 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με Γάλλους βουλευτές που επικαλείται το Reuters, ο κ. Σαρκοζί φέρεται να είπε ότι οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη έχουν «κολλήσει» στο θέμα των σχέσεων του EFSF με την ΕΚΤ. Με την επίσκεψή του στην Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, επιδιώκει να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης που γίνονται εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες στην Ελλάδα και ενδεχόμενη πτώχευση θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το γαλλικό τραπεζικό σύστημα.

Η επέκταση των σχεδίων στήριξης ή η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εντείνει τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας, ενώ μία πιθανή πιστοληπτική υποβάθμιση θα υπονομεύσει τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου να επανεκλεγεί το 2012.

«Είναι μία κλασική παγίδα της μετάδοσης της κρίσης, που τώρα είναι κοντά στη Γαλλία», σχολιάζει στο Bloomberg ο καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι, Φιλίπ Μαρτέν.

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Όλοι στην κυβέρνηση επιμένουν πως ότι κάνουν είναι στην κατεύθυνση να διατηρηθεί το ΑΑΑ. Αν το χάσουν, θα είναι καταστροφή», προσέθεσε.

Η Moody's προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα ότι θέτει τη χώρα υπό τρίμηνη εξέταση, για το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής πρόβλεψης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση.

Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, που αυτή τη στιγμή έχει και από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους.

Η Moody’s επισήμανε πως θα θέσει τη Γαλλία στο μικροσκόπιο για τους επόμενους τρεις μήνες, εξετάζοντας εάν οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης και το κόστος διάσωσης τραπεζών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης έχει σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,23%. Το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992, τις 115 μονάδες βάσης.

Μεγάλες είναι και οι απώλειες που έχουν σημειώσει οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών.

Από την αρχή του 2011 η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, έχει χάσει το 35% της αξίας της και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η Societe Generale, το 51%.

Η συνολική έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα στα τέλη του 2010 ήταν 253,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση τους στην Ιταλία (σε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος) ήταν 392,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από