Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σημείωσε ότι ο ρόλος της αστυνομίας, «τις υπηρεσίες της οποίας προσδοκούν ορισμένοι συνάδελφοι μέσα στην αγωνία τους για την υλοποίηση των πολιτικών τους», δεν είναι να λύνει τα προβλήματα των υπουργείων με διάφορες κοινωνικές ομάδες.

«Το ΠαΣοΚ είχε καταγγείλει την αναφορά του Κώστα Μητσοτάκη στο παρελθόν προς τους αστυνομικούς ότι εσείς είστε το κράτος. Ποτέ δεν αποδεχθήκαμε αυτή τη λογική. Η ΕΛΑΣ είναι ένας από τους μηχανισμούς του κράτους αλλά του κράτους που έχει πολίτευμα κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επομένως δεν είναι ούτε αστυνομικό ούτε στρατιωτικό κράτος», είπε.

Ο κ. Π. Μπεγλίτης, ζήτησε να σταματήσει το παιχνίδι ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο μεταρρυθμιστής. «Αν συνεχίσουμε έτσι θα δηλητηριάσουμε ανεπανόρθωτα την παράταξη. Και εγώ προσωπικά δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να αυτοχρήζεται πιο μεταρρυθμιστής από τους άλλους σε αυτόν τον σκληρό αγώνα που δίνουμε για τη σωτηρία της πατρίδας», είπε.

Η υπουργός Παιδείας απέφυγε να ανοίξει μέτωπο με τους συναδέλφους της, μίλησε όμως για αυτούς που κάνουν καταλήψεις στα υπουργεία χαρακτηρίζοντας τους «τραγικές μειοψηφίες». Μαζί της συμφώνησε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και έτσι άνοιξε δεύτερος κύκλος αντιπαράθεσης.

«Εδώ υπάρχει μια κοινωνία που έχει προβλήματα, που υποφέρει και μας έχει γυρίσει την πλάτη. Δεν υπάρχουν μόνο οι συντεχνίες. Τι νομίζετε, ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στην κοινωνία που μας στηρίζει και κάποιες μειοψηφικές συντεχνίες;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Θ. Πάγκαλος. «Δεν πρέπει να θεωρούμε την κοινωνία ως συντεχνία. Ναι έχουμε και συντεχνίες. Αλλά υπάρχουν και οι άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χάσει από την κρίση», επισήμανς ο κ. Δ. Ρέππας. Αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και από τους κ.κ. Κ. Σκανδαλίδη, Χ. Καστανίδη, Μιλτ. Παπαιωάννου, Σ. Ξυνίδη και την κυρία Φώφη Γεννηματά.

«Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και αγωνία στον κόσμο. Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα λέγοντας ότι το πρόβλημα μας είναι οι συντεχνίες. Δεν πρέπει να μας διέπει μια λογική αυταρχισμού, γιατί κινδυνεύουμε να χτίσουμε ένα τοίχο απομόνωσης από την κοινωνία», παρατήρησε η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.