Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας αύριο και την Παρασκευή αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αποδεχόμενοι την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής τους.


Ως εκ τούτου, στις 13 και 14 του μηνός θα ακινητοποιηθούν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

Αύριο, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στην είσοδο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην εργασιακή εφεδρεία, στη μείωση των αποδοχών τους στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου, στη συγχώνευση και ενοποίηση υπηρεσιών στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών.

Παράλληλα, ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης μέσω των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον πολιτισμό και τον τουρισμό

Απεργούν από Δευτέρα έως Τετάρτη οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου έως την ίδια ώρα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου στα πλοία όλων των κατηγοριών αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. 

Παράλληλα, το σωματείο των μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) έχει αποφασίσει να μην αφήσει τα πλοία να αναχωρήσουν ούτε την ερχόμενη Τετάρτη, συνεχίζοντας για ένα 24ωρο ακόμα τις κινητοποιήσεις.

«Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας περιλαμβάνει τα αιτήματα που διατυπώθηκαν στην από 29-9-2011 Εξώδικη Δήλωση της ΠΝΟ προς τους αρμόδιους και συναρμόδιους υπουργούς, καθώς και στις εργοδοτικές οργανώσεις και στο ΝΑΤ», αναφέρεται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΝΟ, που συνυπογράφεται από τα 14 σωματεία των ναυτεργατών.

Οι ναυτεργάτες, ακολουθώντας τις αποφάσεις των άλλων ομοσπονδιών και σωματείων της χώρας, ζητούν την άμεση απαλλαγή της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, τη διατήρηση του ΝΑΤ και τη συνέχιση της χρηματοδότησης του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι το 2010 καθώς και την διατήρηση των εφάπαξ παροχών.

Διεκδικούν επίσης τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ελλήνων ναυτεργατών, την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

Σε ότι αφορά τις συμβάσεις εργασίας και την προωθούμενη κατάργησή τους, ζητούν αντίθετα «έξοδο από τη στασιμότητα στον χώρο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου οι αποδοχές των ναυτικών έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του προηγούμενου έτους 2010, δημιουργώντας αδιέξοδο και απόγνωση στους ναυτεργάτες».

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Οι λιμενεργάτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτωβρίου.

Σήμερα εξάλλου έχουν στάση εργασίας από την έναρξη του πρωινού ωραρίου μέχρι τις 11 το πρωί, οπότε προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα γραφεία Διοίκησης σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από