Μέσα από αρκετές σελίδες ενός ψυχαναλυτικής προσέγγισης βιβλίου, ο διάσημος αμερικανός ψυχολόγος Στάνλι Σίτζελ προσπαθεί να κατορθώσει ό,τι δεν κατάφερε κανένας επιστήμονας μέχρι σήμερα: να ξεκλειδώσει τα μυστικά του πόθου κάθε ανθρώπου, χωρίς να χρειαστεί συνεδρίες σε ντιβάνι.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, το σεξ θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε την ψυχολογική κατάπτωση. Στο νέο του βιβλίο «Το μυαλό σου στο σεξ: το σεξ ως αυτοβοήθημα», ο συγγραφέας επιτρέπει στον αναγνώστη να διερευνά μέσα από παραδείγματα πώς μπορεί να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι αναζητώντας τη ρίζα των σεξουαλικών επιθυμιών και τι είναι αυτό που τις έχει προκαλέσει.

«Εχουμε την τάση να υποβαθμίζουμε τη βαθύτερη έννοια του σεξ και να τη βιώνουμε απλώς σαν ένα βασικό ένστικτο καθοδηγούμενο από κάποιο ορμονικό ξέσπασμα», εξηγεί ο Στ. Σίτζελ και υποστηρίζει πως δεχόμαστε σαν δεδομένο ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι προβολές τυχαιοποιημένων εικόνων, ενώ στην πραγματικότητα είναι το παράθυρο του βαθύτερου ψυχισμού μας. Εάν βρούμε το θάρρος να κοιτάξουμε μέσα από αυτό και παράλληλα πέρα από το σεξ ως πράξη, τότε θα ανακαλύψουμε μέσα από τις φαντασιώσεις και τις επιθυμίες μας ποιοι πραγματικά είμαστε.

Μέσα από αφηγήματα που ως βάση τους έχουν τις εμπειρίες ανθρώπων από την παιδική τους ηλικία και πώς αυτές εκφράζουν σήμερα τον σεξουαλικό τους πόθο, ο συγγραφέας προτείνει στο κοινό μια πρωτότυπη προσέγγιση λύτρωσης, η οποία βρίσκει σύμφωνους αρκετούς επιστήμονες και από τον χώρο της ψυχολογίας.

Οταν, για παράδειγμα, κάποιος διεγείρεται με ανθρώπους που έχουν τατουάζ και σκουλαρίκια, αυτό σημαίνει ότι είναι τύπος που του αρέσει η περιπέτεια και παράλληλα προσπαθεί να ξεφεύγει από κάποια καταπίεση.