Δίνοντας ένα πρώτο θετικό σήμα ότι η έκτη δόση του δανείου «θα είναι διαθέσιμη πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου», η τρόικα παρέδωσε χθες τη σκυτάλη στο Συμβούλιο της ευρωζώνης και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να εγκρίνουν τα συμπεράσματα της αξιολόγησής της και να λάβουν την οριστική απόφαση για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.

Ηταν η πρώτη ανάσα ύστερα από καιρό για την Ελλάδα, αν και η ανακοίνωση της τρόικας ήταν βασικά «διεκπεραιωτική» και συνοδευόταν από πολλές αρνητικές επισημάνσεις για τις ελληνικές επιδόσεις. Παράλληλα, προειδοποιούσε ότι «η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση της κατάλληλης χρηματοδότησης, μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) και από τον δημόσιο τομέα». Με άλλα λόγια, όλα εξαρτώνται από την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, για την οποία η ανακοίνωση παραπέμπει στις «εν εξελίξει συζητήσεις», εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα διασφαλίσουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η «ετυμηγορία» ικανοποίησε προφανώς τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση της τρόικας ισορροπημένη, πρακτική και θετική.

Ωστόσο ο κ Βενιζέλος τονίζει την ανάγκη «να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης, ή ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης της 23ης Οκτωβρίου». Προφανώς, αναφέρεται κυρίως στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που συνάντησε έντονες αντιδράσεις χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Αστοχία στη μείωση του ελλείμματος του 2011, καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και όχι ικανοποιητική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι τα σημεία που καυτηριάζει με την ανακοίνωσή της η τρόικα.

Συγκεκριμένα, για το έλλειμμα του 2011 επισημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος «δεν είναι πλέον εφικτή», εν μέρει λόγω της ύφεσης, αλλά και λόγω της μη εφαρμογής κάποιων από τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί.

Εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι το πρόγραμμα θα επανέλθει σε σωστή τροχιά το 2012 με τα πρόσθετα μέτρα που αποφασίσθηκαν, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος σε 14,9 δισ. ευρώ.

Ακόμη, η τρόικα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν κάποια πρόσθετα μέτρα για το 2013-14, αλλά αυτό θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στα μέσα του 2012.

Στις δαπάνες. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι αυτή τη φορά τα μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν στον τομέα των δαπανών και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, η τρόικα επικρίνει την καθυστέρηση στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενώ αντίθετα μιλά με κολακευτικά λόγια για την «άρτια διαχείριση» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Προβλέπει ότι τα έσοδα θα είναι αισθητά μειωμένα φέτος σε σχέση με τον στόχο, αν και διατηρείται, όπως λέει, η δέσμευση της κυβέρνησης για άντληση 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η τρόικα σημειώνει ότι παραμένουν η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς η πρόοδος υπήρξε άνιση. Ικανοποίηση εκφράζει ωστόσο για τα βήματα που έγιναν στον τομέα των μεταφορών, στις διαδικασίες αδειοδότησης και στα κλειστά επαγγέλματα, απονέμοντας έτσι εμμέσως εύσημα στον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση.

Επίσης, θετικά εκφράζεται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα της Proton Bank, σημειώνοντας ότι έγινε σαφές πως οι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν σε εκκαθάριση με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των καταθετών και διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.