Φόβους για εκτεταμένη οικολογική καταστροφή εκφράζουν οι Αρχές και περιβαλλοντολόγοι στη Νέα Ζηλανδία πέντε ημέρες μετά την προσάραξη του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου «Rena» σε ύφαλο και την έκλυση πετρελαίου στη θάλασσα.

Η πετρελαιοκηλίδα μήκους δύο χιλιομέτρων που άφησε πίσω του το προσαραγμένο πλοίο διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε λίγες ώρες, ενώ καύσιμα συνεχίζουν να καταλήγουν στη θάλασσα κατά διαστήματα.

Το «Rena» χαρακτηρίστηκε και επισήμως επικίνδυνο, καθώς, σύμφωνα με τους νεοζηλανδούς ειδικούς και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, απειλεί πλέον με ευρείας έκτασης ρύπανση. Ηδη, έχουν εντοπιστεί νεκρά τουλάχιστον τέσσερα θαλάσσια πτηνά, ενώ άλλα βρέθηκαν καλυμμένα με πετρέλαιο σε μια περιοχή που θεωρείται ως σταυροδρόμι διέλευσης ή και καταφύγιο για φάλαινες, φώκιες και άλλα θηλαστικά σε μια χρονική στιγμή που συμπίπτει με την περίοδο αναπαραγωγή τους.

Την ανησυχία του ότι ίσως πρόκειται για τη μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση στη Νέα Ζηλανδία εδώ και δεκαετίες εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νικ Σμιθ. Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι υπεύθυνοι του τοπικού ναυτιλιακού οργανισμού τονίζουν τη σοβαρότητα της προσάραξης του πλοίου, δεδομένης της ηλικίας του, της ζημιάς που υπέστη και της ποσότητας καυσίμων που παραμένει στο εσωτερικό του.

Το υπό λιβεριανή σημαία πλοίο, ηλικίας 21 χρόνων και χωρητικότητας 47.000 τόνων, ανήκει στην εταιρεία Daina Shipping Co που έχει μητρική την ελληνικών συμφερόντων Costamare. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας, η πρώτη αποτίμηση δείχνει πως δεν υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης.

Αντιθέτως, σε συνεργασία της με τις Αρχές της Νέας Ζηλανδίας, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ελεγχθούν και ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα επίσης με την εταιρεία, έχει κληθεί στην περιοχή και κορυφαίο συνεργείο που εξειδικεύεται στη διάσωση πλοίων, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη μεταφορά των 1.700 τόνων πετρελαίου από τις δεξαμενές του.

Με 25 μέλη πληρώματος, όλα καλά σήμερα στην υγεία τους, το 236 μέτρων πλοίο, που μετέφερε 1.351 κοντέινερ, προσέκρουσε στις 2.18 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) της περασμένης Τετάρτης, στον ύφαλο Αστρολάβος, 12 ναυτικά μίλια από την Tauranga, ανοικτά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Υπέστη ρήγματα σε διάφορα τμήματά του και έχει πάρει κλίση 10 μοιρών εξαιτίας σημαντικής εισροής υδάτων σε δύο αμπάρια του. Απειλείται άμεσα με ρήξη στα δύο και βύθιση επερχόμενης κακοκαιρίας.