Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο μεταξύ δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης, με αιχμή του δόρατος την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για ενδεχόμενη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους, ενώ η κόντρα δικηγόρων – δικαστών με αφορμή την επίσκεψη της τρόικας στην Ευελπίδων ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου το αργότερο μέχρι την Τετάρτη και ρητή δέσμευση εκ μέρους του – με τη μορφή γραπτής δήλωσης – ότι δεν θα γίνει μεταφορά δικαστηριακής ύλης (συναινετικά διαζύγια και προσημειώσεις) σε συμβολαιογράφους.

Σε διαφορετική περίπτωση οι δικηγόροι από την επόμενη κιόλας ημέρα (13/10) θα προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου 2011.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Ιωάννη Αδαμόπουλο να υποβάλει μέχρι σήμερα τις προτάσεις του κλάδου σχετικά με τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Η Ολομέλεια θέτει επί τάπητος και το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, επισημαίνοντας ότι «ο νόμος για τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, ο οποίος ψηφίστηκε παρά την αντίθεση των δικηγόρων, δεν εφαρμόζεται από το ίδιο το κράτος, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα που προβλέπονται από αυτόν».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον «πόλεμο» που είχε ξεσπάσει με εκατέρωθεν ανακοινώσεις δικηγόρων και δικαστών για την επίσκεψη της τρόικας στην Ευελπίδων, ο επίλογος γράφτηκε από τους δικηγόρους. Με ανακοίνωσή τους εκφράζουν κατηγορηματικά «τον σεβασμό με τον οποίο το Δικηγορικό Σώμα περιβάλλει ανέκαθεν τη δικαστική κοινότητα και τους εκπροσώπους της, σεβόμενο τον σημαντικό και διακριτό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι δικαστές στα πλαίσια μιας ευνομούμενης Πολιτείας».