Με αποθαρρυντικά σχόλια για την πορεία της Ελλάδας οι υπεύθυνοι της τρόικας ανεβάζουν την πίεση στην κυβέρνηση. Η τελική έκθεση, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση της έκτης δόσης του πρώτου πακέτου, αλλά και ο ανασχεδιασμός του δεύτερου πακέτου στήριξης, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Οι επικεφαλής της τρόικας σε ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Welt am Sonntag» περιγράφουν με μελανά χρώματα τις προσδοκίες και την εργασία τους στην Αθήνα.

Ο Πολ Τόμσεν βλέπει την Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. «Είναι προφανές πως το πρόγραμμα δεν θα βγει αν δεν περάσουν πολύ αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που έχουμε δει μέχρι τώρα» διαπιστώνει ο απεσταλμένος του ΔΝΤ. Κάνει λόγο για πρόβλημα «κόπωσης» και σημειώνει ότι «η χώρα κάνει δύο βήματα μπρος και ένα πίσω». Το μόνο ενθαρρυντικό ότι ως τελικό αποτέλεσμα μένει ένα βήμα μπροστά.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος της Κομισιόν Ματίας Μορς επικρίνει ιδιαίτερα το μεγάλο έλλειμμα στην εφαρμογή των νόμων και των μεταρρυθμίσεων. «Οι Ελληνες πιστεύουν ότι αρκεί να ψηφίζονται νόμοι. Για την υλοποίησή τους όμως λείπουν οι απαραίτητες δομές», σημειώνει ο κ. Μορς. «Ενα από τα προβλήματα είναι η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις μειώνονται και οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι οι πλούσιοι δεν καταβάλλουν το μερίδιό τους», λέει ο κ. Μορς εξηγώντας την οργή των Ελλήνων. «Τα δύσκολα έρχονται πάντα όταν οι Ελληνες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα», λέει ο Μορς.

Αυστηρότερος όλων είναι ο απεσταλμένος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ. Είναι αυτός που υπενθυμίζει στην Ελλάδα το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται. «Η Ελλάδα χρόνια τώρα δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε και ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της», λέει ο κ. Μαζούχ. Αλλά «χωρίς την οικονομική βοήθεια των Ευρωπαίων, η ύφεση στην οικονομία και οι απώλειες εισοδήματος θα ήταν πολύ δραματικότερες από αυτές που βλέπουμε σήμερα».