Ζούμε ένα συλλογικό δράμα. Οχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απ’ όπου χθες ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε νέα δραματική έκκληση προς τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, επικρίνοντάς τους ευθέως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας είναι η αναποφασιστικότητά τους.

Η νέα παρέμβαση του αμερικανού προέδρου είχε ευθείες αναφορές στην Ελλάδα και στην αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, που επιτείνει την αστάθεια και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Ομπάμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ελληνική κρίση «εξαπλώνεται» πλήττοντας και άλλες χώρες και αγορές. Και κάλεσε εκ νέου τους Ευρωπαίους να «δράσουν γρήγορα» και να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων. Ανάλογη παρέμβαση αναμένεται να κάνει και ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Κογκρέσου ο Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος θα επαναλάβει την ανάγκη να ενισχυθεί με κεφάλαια ο EFSF.

ΠΕΣ, ΠΕΣ, κάτι μένει… Είναι προφανές ότι η ανησυχία των Ευρωπαίων είναι το τραπεζικό σύστημα, γι’ αυτό και χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στην ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ ζήτησε χθες από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια του ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Πάντως ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος παραχώρησε χθες την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της ΕΚΤ, τάχθηκε κατά της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας (EFSF). Απλώς, ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε τη διάσταση των απόψεων που υπάρχει στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους…

ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ της ρευστότητας των ευρωπαϊκών απόψεων που αλλάζουν όπως οι διαθέσεις του ανέμου και αναμένοντας τη συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Νικολά Σαρκοζί, η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής. Εξακολουθεί να υποστηρίζει δημόσια ότι θέλει το κεκτημένο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και δεν παίρνει θέση στη συζήτηση περί περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους, η οποία διακινείται κυρίως από το Βερολίνο. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο Γ. Παπανδρέου μετέθεσε προς συζήτηση σε άλλη συνεδρίαση τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στις κυοφορούμενες εξελίξεις.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστελνε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ανταποδίδοντας με αυστηρή κριτική στα καυστικά σχόλια βουλευτών και πρώην υπουργών για καθυστερήσεις. Στην υψηλών τόνων συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε στην αντεπίθεση και ξεκαθάρισε ότι η προοπτική των πρόωρων εκλογών θα ήταν καταστροφική. Οι βουλευτές που του άσκησαν κριτική, πάντως, εξεπλάγησαν βλέποντας τον υπουργό Οικονομικών να εκνευρίζεται δεχόμενος την κριτική για ολιγωρίες και καθυστερήσεις. Και να τους απαντά ότι τα ζητήματά τους θα πρέπει να τα θέσουν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό…