Το facebook αλλάζει και προκαλεί. Το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του Ιντερνετ, το οποίο αριθμεί 760 εκατ. χρήστες παγκοσμίως και 3,5 εκατ. στην Ελλάδα, κάνει αυτές τις ημέρες τις πιο σαρωτικές και επιθετικές αλλαγές στην οκταετή ιστορία του.
Τα νέα χαρακτηριστικά που εισάγει έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια - θετικά και αρνητικά - μεταξύ των χρηστών του. Δύο από αυτά, το Timeline και το Ticker, φέρνουν στην επιφάνεια ξεχασμένες και καταχωνιασμένες στο αρχείο αναρτήσεις χρηστών, τις οποίες μπορούν να ξαναδούν όλοι οι «φίλοι» τους.
Τι σημαίνουν για τους χρήστες οι νέες αλλαγές στο facebook; Διαβάστε 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νέο προφίλ που θα αντικρίσετε σε λίγες ημέρες.
1Το Timeline, μία από τις νέες λειτουργίες, αποκαλύπτει στους φίλους σας πολλές πληροφορίες που ήταν ξεχασμένες σε παλιές αναρτήσεις και τις επαναφέρει στην επιφάνεια. Ετσι, υποστηρίζουν οι επικριτές του νέου facebook, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανασυρθεί μια πληροφορία που είχε αναρτηθεί παλιότερα και δεν ισχύει πια (π. χ. για τον πρώην δεσμό του χρήστη) και να προκαλέσει μπερδέματα. Το Ticker θα προβάλλει όλες τις δραστηριότητες των φίλων σας (ή τουλάχιστον όσες σας επιτρέπουν να δείτε). Εάν ένας φίλος σας σχολιάζει στον τοίχο άλλου χρήστη (ακόμα και αν αυτός δεν είναι συνδεδεμένος μαζί σας), θα δείτε την ανάρτηση να εμφανίζεται στο δικό σας Ticker.
2Κάθε ανάρτηση που κάνετε σε μια δημόσια σελίδα (fan page) θα εμφανίζεται στο Ticker όλων των φίλων σας, κάτι που αυτομάτως περιορίζει περισσότερο την ιδιωτικότητά σας στο Ιντερνετ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εν λόγω σελίδες είναι δημόσιες από προεπιλογή και όλες οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτές είναι προσβάσιμες από όλους.
3Μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο ασφάλειας μιας ανάρτησης πριν γράψετε κάποιο σχόλιο σε αυτή. Υπάρχει ένα μικρό εικονίδιο κάτω από κάθε στοιχείο στη ροή των ειδήσεών σας (news feed). Πηγαίνετε με το ποντίκι πάνω από αυτό προκειμένου να διαπιστώσετε ποιος μπορεί να δει το εκάστοτε μήνυμα. Το εικονίδιο με την υδρόγειο υποδηλώνει ότι η ενημέρωση είναι δημόσια και ορατή σε οποιονδήποτε στον Παγκόσμιο Ιστό. Υπάρχει, επίσης, ένα εικονίδιο για ενημερώσεις ορατές μόνο σε «φίλους» και σε προσαρμοσμένες λίστες χρηστών.
4Θα πρέπει πλέον να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σχολιάζετε μια δημόσια ανάρτηση. Οποιοδήποτε σχόλιο γράφετε σε μια ενημέρωση κατάστασης αποστέλλεται αυτόματα στο Ticker κάθε φίλου σας. Λάβετε υπόψη ότι όλες οι δημοσιεύσεις στις σελίδες (pages) του facebook είναι εξ ορισμού δημόσιες.
5Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο, τι κάνετε εσείς στο νέο facebook δεν θα εμφανίζεται στο Ticker σας. Αυτό θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά σας να εντοπίσετε ποια ακριβώς στοιχεία της δραστηριότητάς σας (σχόλια, «likes», κ. λπ.) εμφανίζονται δημόσια και ποια όχι. Το facebook υποθέτει ότι ξέρετε ήδη σε ποιες ενέργειες προβαίνετε και, συνεπώς, κρίνει ότι δεν χρειάζεται να τις βλέπετε.
6Μπορείτε να αποκτήσετε το Timeline τώρα. Παρότι σύμφωνα με το facebook η λειτουργία αυτή θα είναι διαθέσιμη σε λίγες εβδομάδες, υπάρχει η δυνατότητα να την ενεργοποιήσετε πρώτοι από όλους. Απλά επισκεφθείτε την σελίδα developers. facebook. com, επιλέξτε «Δημιουργία νέας εφαρμογής» και στη συνέχεια «Δημιουργία Open Graph». Ακολουθήστε τις οδηγίες και σε λίγα λεπτά θα έχετε αποκτήσει το Timeline!
7Μόλις ενεργοποιήσετε το Timeline αφιερώστε λίγο χρόνο για να το καθαρίσετε από πληροφορίες που δεν θέλετε να εμφανίζονται. Ακόμη και αν ήσασταν πάντα πολύ προσεκτικοί με το τι ανεβάζετε στο facebook, θα εκπλαγείτε με το περιεχόμενο που θα εμφανίζεται στο Timeline. Βέβαια, οποιαδήποτε ανάρτηση μπορεί να κρυφτεί, να διαγραφεί πλήρως ή να καταστεί ορατή μόνο σε συγκεκριμένους φίλους σας.
8 Οταν εγκαθιστάτε για πρώτη φορά μια εφαρμογή, για παράδειγμα μια υπηρεσία streaming μουσικής, εκείνη θα σας ζητήσει την άδεια για να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες σας. Κατόπιν θα σας επιτρέψει να ορίσετε εσείς αν αυτές οι πληροφορίες θα είναι ορατές σε όλους, μόνο στους φίλους σας ή μόνο σε συγκεκριμένους φίλους. Ωστόσο, έτσι γίνεται πολύ πιο εύκολο να ξεχάσετε ποια apps μεταδίδουν τη δραστηριότητά σας.
9Εισάγεται η λειτουργία των συνδρομητών («Εγγραφή»). Πρόκειται για χρήστες που δεν είναι φίλοι σας, ωστόσο εγγράφονται σε μια λίστα προκειμένου να λαμβάνουν τις δημόσιες ενημερώσεις του προφίλ σας. Εάν έχετε ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία, όποιος σας αποστέλλει αίτημα φιλίας θα γίνεται αυτόματα και συνδρομητής σας. Εάν επιβεβαιώσετε το αίτημα, το πρόσωπο θα αναβαθμιστεί σε φίλο. Προσοχή όμως: αν δεν δεχθείτε το αίτημα κάνοντας κλικ στο «Οχι τώρα», το εν λόγω πρόσωπο θα εξακολουθεί να λαμβάνει τις αναρτήσεις σας.
10Οταν διαγράφετε κάποιον από φίλο, το πρόσωπο αυτό θα εξακολουθήσει να είναι συνδρομητής των ανανεώσεων που κάνετε. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μην συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να τον μπλοκάρετε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από