Η επαναδιαπραγμάτευση που φιλοδοξούσε να ξεκινήσει η ΝΔ με την τρόικα για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο φαίνεται πως τελείωσε προτού αρχίσει… «Για το 2011 συμπλέουν με την πρόταση της κυβέρνησης», σχολίαζαν χθες το βράδυ ανώτατες κομματικές πηγές, μεταφέροντας και το στίγμα της συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς και το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά στα κεντρικά κομματικά γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού, το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας κυριάρχησε, με τον πρόεδρο της ΝΔ να επιμένει ότι η πρόταση του κόμματος για υπαγωγή σε μόνιμη εφεδρεία μεγαλύτερου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων θα έχει σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος και παράλληλα θα διασφαλιστεί η συνοχή του κοινωνικού ιστού. «Οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης», φέρεται να τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Η επιχειρηματολογία του γαλάζιου επιτελείου, ωστόσο, δεν έπεισε τους τροϊκανούς που ζητούν δραστική μείωση του δημόσιου τομέα και μόνιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Οι ίδιες κομματικές πηγές υποστήριζαν, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έχουν κατασταλάξει για το τι θα συμβεί το 2012 και μετέπειτα, για το εάν δηλαδή θα ζητηθεί να διατηρηθεί το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και στα επόμενα χρόνια και με ποιους όρους. Υπό αυτό το πρίσμα, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούσαν χθες ότι η γαλάζια πρόταση θα ξαναβρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στο ενδεχόμενο κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν ότι η βαθιά ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία ευθύνεται σε έναν μόνο βαθμό για τη μη επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί από το Μνημόνιο και πως το βασικό πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Από τον πρόεδρο της ΝΔ, τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σταύρο Δήμα και τα μέλη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου (Χρήστος Σταϊκούρας, Νότης Μηταράκης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιάννης Μουρμούρας, Θόδωρος Βάρδας) που συμμετείχαν στη συνάντηση, διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις και για την επίτευξη των στόχων του νέου προϋπολογισμού, εάν δεν συνοδευτεί από ένα πακέτο άμεσων μέτρων που θα βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.