Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει και φέτος μετά την περσινή μεγάλη απήχηση με εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, σε σχολικές ομάδες αλλά και σε οικογένειες. Ανάλογα με προγράμματα που ετοιμάζουν και άλλοι φορείς, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στα μουσεία. Ενώ δεν λείπουν και μικρότερα, εποχικά, προγράμματα κατά βάση σε μουσεία της περιφέρειας.

«Ολο και περισσότεροι γονείς αναζητούν τέτοιου είδους δραστηριότητες για τα παιδιά τους ώστε να ενεργοποιείται η φαντασία τους, η ενεργητικότητά τους» λέει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Μυρτώ Λάβδα. Δεν αρκεί πάντα μια παράσταση ή μια συναυλία. «Το παιδί εμπνέεται από αυτά. Κι εμείς το βοηθάμε να διοχετεύσει αυτή την ανησυχία του σε δραστηριότητες» εξηγεί.

Το θεατρικό ανέβασμα του μυθιστορήματος «Οι έμποροι των εθνών» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την ομάδα ΟΠΕRΑ δίνει αφορμή για ένα εργαστήρι στην Στέγη που θα μυήσει τους έφηβους στη γλώσσα και τις θεματικές του σκιαθίτη συγγραφέα.

Το parcour, το street – dance και το hip hop μεταφέρουν τους συμμετέχοντες ενός άλλου εργαστηρίου σε μια φανταστική πόλη στο μέλλον, το 2112, ύστερα από μια μεγάλη καταστροφή. Παιδιά 5 – 8 ετών φαντάζονται τις ιστορίες που κρύβουν διάσημοι πίνακες και τις αποκαλύπτουν με την τεχνική του κολάζ. Η τέχνη πρωταγωνιστεί και στο εργαστήριο για παιδιά 9 – 12 ετών, όπου με το μπλοκ ζωγραφικής και τη φωτογραφία δημιουργούν εικόνες με θέμα τη γειτονιά, τους φίλους και τα αγαπημένα τους αντικείμενα. Οσο για τα βρέφη, θα συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με τους γονείς τους με σκοπό να αποκτήσουν καλύτερη σχέση με το σώμα τους και να έρθουν πιο κοντά.

Η Καμεράτα ανοίγει τις πρόβες της στους μαθητές των σχολείων ξεναγώντας τους στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Εχουν έτσι την ευκαιρία να συζητήσουν με τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου, να γνωρίζουν τα όργανα και να μάθουν για τα έργα.

Οι μαθητές βάζουν τη φαντασία να δουλέψει με την παράσταση «Το όνειρο της Τζοκόντα» του Γιώργου Καρακάντζα και της ομάδας του Anima από τη Μασσαλία που δίνει μια εκδοχή του τι συνέβη στην Τζοκόντα όταν βρέθηκε στα χέρια του απαγωγέα.

Με αφορμή την έκθεση του φωτογράφου της νεοϋορκέζικης σκηνής της περιόδου ’70 – ’80, Ρόμπερτ Μέιπλθορπ, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου εξερευνούν τις αισθητικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της δουλειάς του.

Οι μαθητές θέτουν τα δικά τους ερωτήματα και κατά τη διάρκεια της παράστασης «Το αθόρυβο πάτημα της αρκούδας», το νέο έργο του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη που καταπιάνεται με την έννοια της διαφορετικότητας.

Την Αφρική μέσα από χρώματα και ήχους παρουσιάζουν στην παράσταση «Mama Afrika» ο πολωνός σχεδιαστής Βόζνιακ και ο ισπανός ντράμερ Ραμόν Λόπεζ. Ενώ η ομάδα Αερίτες διερευνά τη σχέση πόλης και ανθρώπινου σώματος στην παράσταση «Era poVera».