Λίγα μόλις εκατοστά (γύρω στα 50-60) κάτω από το έδαφος κρύβονταν ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα στη Βραυρώνα, κοντά σε ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά της Αττικής, της θεάς Αρτεμης.

Ενα ζευγάρι ξύλινες σόλες (καττύματα) που αντίστοιχές τους δεν έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια, κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο και χάρη στο ελώδες έδαφος της περιοχής. Ηρθαν στο φως στη διάρκεια έργων κατασκευής αποστραγγιστικού φρέατος βάθους 2 μ. στον χώρο δυτικά της στοάς και βόρεια της ιεράς πηγής. Εκεί η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε έναν αποθέτη – χώρο συγκέντρωσης απορριμμάτων – γεμάτο θησαυρούς: ειδώλια αρχαϊκών χρόνων, αγγεία ανατολίζοντος ρυθμού, χάλκινα κάτοπτρα, ληκύθια και αγγεία του 5ου αι. π.Χ.

Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψε το ξύλινο ειδώλιο πεπλοφόρου που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 5ου αι. π.Χ. Η γυναίκα είχε τα μαλλιά της τυλιγμένα σε σάκο, όσα φαίνονταν ήταν περίτεχνα χτενισμένα, ενώ σώζονται και ίχνη κόκκινου χρώματος. Μαζί με το γυναικείο ειδώλιο – αφιέρωμα πιθανόν στο ιερό, όπου υπήρχε το άγαλμα της Αρτέμιδος που είχαν μεταφέρει κατόπιν εντολής της ο Ορέστης και η Ιφιγένεια από την Ταυρίδα – βρέθηκαν ξύλινα τμήματα αγγείων και σανιδόμορφα τεμάχια ξύλου, όπως και ένα κυπαρισσόμηλο, ενδεικτικά του αρχαίου φυσικού τοπίου.

Οι αρχαιότητες θα συντηρηθούν – εκτιμάται ότι η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις μήνες – και στη συνέχεια προβλέπεται η έκθεσή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας.