Ο Μουρ εμφανίστηκε στο Γκάστον Χολ με τη συνηθισμένη του εμφάνιση -καπελάκι του μπέιζμπολ, τι-σερτ, φαρδύ παντελόνι και λευκά αθλητικά παπούτσια- για να μιλήσει σε φοιτητές του ιησουΐτικου καθολικού πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, που ιδρύθηκε το 1789.

Παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο -τα απομνημονεύματά του- με τίτλο Here comes trouble («Έρχονται φασαρίες»).

«Εμείς οι Αμερικανοί αφήσαμε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων να ασκεί με μεγάλη δεξιοτεχνία μια από τις επτά θανάσιμες αμαρτίες», είπε.

«Και αυτή η αμαρτία, φυσικά, είναι η απληστία».

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, εξήγησε ο Μουρ, όταν μεγάλωνε στην πόλη Φλιντ, στο Μίσιγκαν, όπου υπήρχαν εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι πλούσιοι πλήρωναν υψηλούς φόρους, αλλά ζούσαν πολύ καλά.

«Γιατί τόση φτώχεια;»

Ικανοποιητικά ζούσαν και οι όχι τόσο πλούσιοι. Είχαν καλά σπίτια, δωρεάν παιδεία, εργασιακή ασφάλεια.

Δεν ισχύει το ίδιο σήμερα, είπε ο σκηνοθέτης των ταινιών Bowling for Columbine (η οποία τιμήθηκε με Όσκαρ), Fahrenheit 9/11 (για την οποία πήρε το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών το 2004), Sicko και Capitalism: A Love Story.

«Τι μας έπιασε στην διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών (. . .) και δημιουργήσαμε μια κοινωνία που έχει τόση πολλή φτώχεια;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στα 46,2 εκατ. αμερικανών που ζουν στην ανέχεια.

«Πού το είπε ο Ιησούς ότι πρέπει να διώχνουμε ανθρώπους από τα σπίτια τους;», πρόσθεσε ο Μουρ, αναφερόμενος στις εξώσεις ιδιοκτητών κατοικιών που δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους μετά το ξέσπασμα της κρίσης των στεγαστικών δανείων και την κρίση του 2008.

«Ή ότι δεν πρέπει να τους παρέχουμε υγειονομική κάλυψη, ή περίθαλψη όταν αρρωσταίνουν;», συνέχισε.

«Το βασικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος… χρειαζόμαστε δουλειές, δουλειές, δουλειές και δουλειές», είπε απαντώντας σε μια ερώτηση ενός φοιτητή για την οικονομική κρίση.

Φταίει ο καπιταλισμός του 21ου αιώνα

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ελέγχου των όπλων, ανέφερε ότι «δεν χρειάζεσαι πολυβόλο για να σκοτώσεις ένα ελάφι».

Το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, τόνισε, είναι «ο καπιταλισμός του 21ου Αιώνα», που πρέπει να «αναμορφωθεί εντελώς».

«Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατον… νομίζω όμως ότι θα χρειαστεί περισσότερη κυβέρνηση, με την έννοια του ‘εμείς ο λαός’, ώστε να διασφαλιστεί ότι η πίτα θα μοιραστεί δίκαια».

Επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας μια μεταφορά από το αμερικάνικο φούτμπολ: «δεν μπορείς να παίζεις χάλια τρία ημίχρονα και να προσπαθείς να κερδίσεις στο τέλος».