Στις αποφάσεις της τρόικας – η οποία αρχίζει τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο – βασίζεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Η σχετική απόφαση, όπως είπε από το Eurogroup στην Πολωνία ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να ληφθεί «τον Οκτώβριο».

«Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας», δήλωσε μετά την πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη φωτιά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Ελληνες ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης».

Στο Eurogroup δεν ελήφθη κάποια σημαντική απόφαση η οποία θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ οι Ευρωπαίοι αντιστάθηκαν και στις πιέσεις του αμερικανού ομολόγου τους Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος σε δραματικό τόνο ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση του EFSF. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στις προτάσεις Γκάιτνερ εκδηλώθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Αυστρίας. Συμφωνία υπήρξε μεταξύ των Ευρωπαίων μόνο για κάποιες λεπτομέρειες στη λειτουργία του ενισχυμένου ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας (EFSF), συγκεκριμένα πώς θα τιμολογούνται τα δάνεια που θα χορηγεί στο μέλλον, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ.

Οι ειδήσεις για την Ελλάδα δεν ήταν θετικές, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις δεν υπήρξε άμεση άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία – ενδεχομένως και άλλες χώρες – για να μετέχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Εισήγηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λύση που φάνηκε να προκρίνεται είναι αυτή που είχε εισηγηθεί ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλαδή να δίνονται ως εγγυήσεις μετοχές τραπεζών που θα υπαχθούν για στήριξη στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μάλιστα, με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες ο κ. Βενιζέλος άνοιξε τον δρόμο για μια τέτοια λύση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup αφού έπλεξε το εγκώμιο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή του προγράμματός τους, ξεχώρισε την Ελλάδα και εξήγησε πως οι υπουργοί των 17 «καλωσορίζουν» τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011 και του 2012.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, τότε η εκταμίευση της 6ης δόσης θα μπορούσε να λάβει χώρα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ειδικά ο κ. Τρισέ τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας η πλήρης υλοποίηση όλων των στόχων του προγράμματος – δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Ρεν, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει χάσμα μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση ή και το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα και της εφαρμογής αυτών των αποφάσεων στην πράξη.

Οι κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Τρισέ επανέλαβαν για πολλοστή φορά την έκκλησή τους προς τις χώρες μέλη για επικύρωση και εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου σε όλες τις παραμέτρους (η διεύρυνση του EFSF και το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα). Σημείωσαν πως μέχρι τώρα μόνο πέντε χώρες το έχουν πράξει, ενώ η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Πάντως αν ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις ή, για την ακρίβεια, η έλλειψη αποφάσεων εκ μέρους του Eurogroup, είναι προφανές – όπως έσπευσαν να επισημάνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες – ότι ο Τίμοθι Γκάιτνερ δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους να προβούν σε κάποια ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση της ηρεμίας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη.