Ελάχιστη παρηγοριά για ταχεία υπέρβαση της κρίσης στην ευρωζώνη προσέφεραν οι χθεσινές τοποθετήσεις των κ.κ. Τρισέ, Ρεν και Γιούνκερ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς όλοι ζήτησαν την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά άφησαν και σαφείς αιχμές για τις ευθύνες των πολιτικών ηγετών τόσο για τις καθυστερήσεις όσο και για την έλλειψη αποφασιστικότητας.

Πάντως οΤρισέ για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό – διαπίστωση που ερμηνεύτηκε ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων – ενώ οΓιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι το Eurogroup βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία,

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως αποφασίστηκε από κοινού με το ΔΝΤ ένα νέο πρόγραμμα και «αν η Ελλάδα καταφέρει να το εφαρμόσει, τότε θα καταφέρει να αναδυθεί από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα».

Η 6η ΔΟΣΗ. Σύμφωνα με τονΓιούνκερ, στα μέσα Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν την έκθεση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος για την Ελλάδα – κι επί τη βάσει αυτής θα αποφασισθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις απαιτήσεις για εγγυήσεις που εγείρει η Φινλανδία, όπως και άλλες χώρες – «δεν μου αρέσει προσωπικά αυτή η συζήτηση, όπως δε μου αρέσουν οι συμφωνίες που έχουν γίνει διμερώς μεταξύ διαφόρων κρατών», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν θα σταθεί εμπόδιο στην οριστικοποίηση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα – «Είμαστε πολύ κοντά σε λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τις χώρες να εφαρμόσουν άμεσα τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου – έκκληση την οποία απηύθυναν επίσης και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν.

Ο Τρισέ, σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του πριν αφήσει το τιμόνι της ΕΚΤ, υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της τράπεζας, τονίζοντας ότι έργο της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών – «κι αυτό το έχουμε πράξει». Χαρακτήρισε την τελευταία οικονομική κρίση ως τη σοβαρότερη των τελευταίων 66 ετών – «ενδεχομένως και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» – και υποστήριξε πως αυτή δεν έχει τελειώσει, αποκαλύπτοντας συνεχώς αδυναμίες στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

470 ΤΡΑΠΕΖΕΣ. O Τρισέ σημείωσε επίσης πως η ΕΚΤ αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και άμβλυνση των πιέσεων να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΕΚΤ για τη στήριξη της ρευστότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, αποκάλυψε ότι έχουν κάνει χρήση του προγράμματος 470 τράπεζες – αλλά η ΕΚΤ, όταν δέχεται ομόλογα ως εγγυήσεις (σ.σ.: κάτι που όπως είπε θα συνεχίσει να κάνει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου) προχωρεί και στο «κούρεμα» που θεωρεί κατάλληλο.

Ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε κατ’ επανάληψη ότι είναι απαραίτητη η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία κι η προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για όλες τις χώρες, ενώ υπενθύμισε πως η τράπεζα δεν έχει διστάσει να στείλει μηνύματα ακόμη και σε ισχυρές χώρες, όταν παραβίαζαν το Σύμφωνο Σταθερότητας, το 2004 και το 2005 (υπονοώντας τη Γαλλία και τη Γερμανία).

Ο επίτροπος Ολι Ρεν ήταν ο μόνος που άφησε ένα «παράθυρο» υποστήριξης των ευρωομολόγων, θεωρώντας όμως πως απαιτούνται προηγουμένως πολύ περισσότερα βήματα οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Αποκάλυψε επίσης ότι η Κομισιόν, στις ενδιάμεσες προβλέψεις της που θα ανακοινωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα αναθεωρήσει προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και προειδοποίησε ότι η αναταραχή στις αγορές απειλεί την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για το ίδιο θέμα ο Τρισέ απέδωσε τον κίνδυνο της ύφεσης στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης και στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία.