Παράταση στην ταλαιπωρία έδωσαν τελικά οι ιδιοκτήτες ταξί αρνούμενοι να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ώς το Σάββατο. Παρά το ρήγμα στο απεργιακό μέτωπο από την αναστολή των κινητοποιήσεων σε Ρόδο και Κω, αλλά και των αγοραίων ταξί στη Λέσβο, οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν χθες τη συνέχιση των κινητοποιήσεων έως το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ζητήσει από τα σωματεία των αυτοκινητιστών σε όλη την Ελλάδα (είναι πάνω από 200) να καταθέσουν έως την Παρασκευή τη θέση τους για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας. Πάντως, το μήνυμα από την περιφέρεια είναι ότι υπάρχει κόπωση από τις κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, και χθες υπήρξε συνάντηση με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη αλλά και με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Μάλιστα, για σήμερα έχουν κανονίσει νέα συνάντηση με όλους τους περιφερειάρχες.

Από τον Γιάννη Σγουρό ζήτησαν να παγώσει το θέμα των διώξεων, για να λάβουν την απάντηση ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, από τις 4 Ιουλίου, οπότε το επάγγελμα τυπικά απελευθερώθηκε, έχουν κατατεθεί 4.600 αιτήσεις για την απόκτηση άδειας ταξί.

Ο περιφερειάρχης Αττικής πρότεινε στους αυτοκινητιστές να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα – ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης έχει δηλώσει ότι τότε θα καταθέσει τη δική του πρόταση. «Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι θα είμαι στο πλευρό τους εάν η πρόταση του υπουργείου τούς αδικεί», τόνισε ο κ Σγουρός. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Είναι προς όφελός τους να έχουν μαζί τους την κοινωνία και όχι απέναντί τους. Είναι ώρα ευθύνης για όλους και θα είναι μια πράξη αλληλεγγύης των ιδιοκτητών ταξί απέναντι στους χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι περιμένουν αυτές τις μέρες να έχουν κάποια έσοδα, και σεβασμού στους χιλιάδες έλληνες και ξένους τουρίστες που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους».

Οι δικογραφίες. Στο μεταξύ, τις 100 έχουν φτάσει οι δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί εις βάρος ιδιοκτητών και οδηγών ταξί από τις 18 Ιουλίου. Στις δικογραφίες εμπλέκονται 7.568 άτομα, ενώ ήδη 36 δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται 5.574 άτομα έχουν υποβληθεί στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Επιπλέον, από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, έχουν διαβιβασθεί έγγραφα ενημέρωσης στις Γενικές Γραμματείες Περιφέρειας για 6.080 περιπτώσεις, προκειμένου να εξεταστεί η επιβολή των προβλεπόμενων παρεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Την Τρίτη παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής στους ιδιοκτήτες ταξί 600 προσκλήσεις – αναφορές, ενώ χθες απεστάλησαν άλλες 441 μέσω αστυνομικών τμημάτων. Επιπλέον άλλες 1.500 αναμένεται να αποσταλούν εντός της ημέρας.

Οπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ταξί θα πρέπει εντός 5 ημερών από την παραλαβή της πρόσκλησης να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις παραβάσεις του ΚΟΚ που διαπίστωσαν τα αστυνομικά όργανα. Οι προβλεπόμενες ποινές είναι αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για 1 χρόνο.

Στα γραφεία της Διεύθυνσης Μεταφορών Χανίων συγκεντρώθηκαν το πρωί οι αυτοκινητιστές του νομού, ενώ εις βάρος 10 ιδιοκτητών ταξί σχηματίστηκε δικογραφία έπειτα από εισαγγελική παραγγελία.