Ενα μόλις 24ωρο μετά το κλίμα αισιοδοξίας που επιχείρησαν να εκπέμψουν Παρίσι και Βερολίνο όσον αφορά την έκβαση της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Βρυξέλλες και αγορές είναι πεισμένες πως δεν πρόκειται να υπάρξει άρση του αδιεξόδου στο ελληνικό πρόβλημα από τους 17 ηγέτες. Καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, οι οποίες εμπλέκονται στη διαδικασία προετοιμασίας της Συνόδου, έλεγαν πως κατά πάσα πιθανότητα η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει σε έναν «κατάλογο για ψώνια» (shopping list) – θα καταγραφούν δηλαδή όλες οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης του ελληνικού προβλήματος δημοσίου χρέους χωρίς να επιλεγεί καμιά. «Θα γίνει αυτό που εξαρχής προωθούσε το Βερολίνο και προσωπικά ο κ. Σόιμπλε. Θα παρατείνουν την υπόθεση μέχρι τον Σεπτέμβριο», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου δείχνει και η χθεσινή δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αναμένεται τίποτε το θεαματικό από την αυριανή συνεδρίαση – και πως οριστικές και συνολικές λύσεις δεν προκύπτουν έτσι σε μια Σύνοδο.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ. «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες (…) δεν θα υπάρξει κάποια θεαματική πρόοδος την Πέμπτη», δήλωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος. Υπάρχει στην Ευρώπη «μια ισχυρή επιθυμία να γίνει ένα μεγάλο βήμα, ένα οριστικό βήμα, κατά προτίμηση θεαματικό» για να δοθεί ένα τέλος στην κερδοσκοπία που συνεχίζεται επί έναν χρόνο, επεσήμανε η κ. Μέρκελ. «Θα μπορούσα να πω λέξεις όπως αναδιάρθρωση του χρέους, ευρωομόλογα, ένωση μεταφοράς κεφαλαίων (…) και αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι το θέμα Ελλάδα, το θέμα ευρώ θα μπορούσαν στη συνέχεια να πάνε στην άκρη», προσέθεσε. Αλλά παρότι είπε ότι η επιθυμία αυτή είναι «ανθρώπινη», τόνισε πως «δεν προτίθεμαι να υποχωρήσω, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει». Αυτό που χρειάζεται είναι «πρόσθετα μέτρα, όχι κάποιο μεγάλο βήμα που θα επέλυνε όλα τα προβλήματα». Πρέπει να «αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρίζα τους» με τη «μείωση του χρέους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πολλά στάδια», σημείωσε. Χθες το βράδυ πάντως ανακοινώθηκε πως Μέρκελ και Σαρκοζί θα συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο, «προκειμένου να προετοιμαστούν» για την αυριανή σύνοδο.

Στον κατάλογο με τις προς διερεύνηση λύσεις αναμένεται να περιλαμβάνονται τα… πάντα: από την επιβολή φόρου επί του συνόλου των τραπεζών μέχρι την επαναγορά ελληνικού χρέους από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, και από την ανταλλαγή ομολόγων με άλλα επταετούς ή 30ετούς διάρκειας μέχρι τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση για όλα τα δάνεια προς την Ελλάδα από τους εταίρους. Επίσης αναμένεται να περιγράφονται και ουκ ολίγες προτάσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI), περιλαμβανομένου ενός haircut (κούρεμα) του ελληνικού δημοσίου χρέους εν μέρει ή εξολοκλήρου.

ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει – σύμφωνα με κοινοτικές πηγές – την πλήρη επιβεβαίωση του φόβου των αγορών, ότι δηλαδή οι πολιτικές ηγεσίες της ευρωζώνης δεν έχουν τη βούληση ή τα μέσα να στηρίξουν το νόμισμα και τον ευρωχώρο. Ως εκ τούτου, προσέθεταν, θα πρέπει να αναμένεται ένας νέος γύρος πιέσεων από μέρους των αγορών, με «θύματα» όχι απλώς τις χώρες της περιφέρειας, αλλά και την Ιταλία και τη Γερμανία – που δοκιμάζονται όλο το τελευταίο διάστημα. Η πρόβλεψη παραγόντων των Βρυξελλών είναι πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να συγκατανεύσει σε μια συνολική, αποτελεσματική λύση πριν οι αγορές αρχίσουν να επιτίθενται στη Γαλλία. «Τότε – λένε – θα αρχίσει να διαφαίνεται πράγματι ένας κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης και το Παρίσι θα «πατήσει πόδι» – αλλά οι Γερμανοί θα μπορούν και να επιβάλουν τη λύση που επιθυμούν».