Την πρόθεσή του να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε απαντητική επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, κατά πηγές της Επιτροπής η δημιουργία αυτής της ομάδας με επικεφαλής τον επίτροπο Οικονομίας Ολι Ρεν, «είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων».

Αρμόδιος από την ελληνική πλευρά για τον συντονισμό με την ομάδα Μπαρόζο θα είναι ο 65χρονος Γιώργος Γλυνός, σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων, που είναι μια εξαιρετικά γνωστή φυσιογνωμία στις Βρυξέλλες, αφού υπηρέτησε στην Κομισιόν περίπου τριάντα χρόνια. Ο Γλυνός το 1976, έπειτα από διαγωνισμό, είχε προσληφθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ στη συνέχεια – πριν πάει στην Κομισιόν – δούλεψε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη βελγική πρωτεύουσα. Στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών δεν μετείχε μονάχα στις κρίσιμες για την Ελλάδα διαπραγματεύσεις – όπως τα περίφημα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, στα οποία τώρα η μοίρα τον ξαναφέρνει από άλλη θέση – αλλά και στις ιστορικές στιγμές της ίδιας της Ενωσης, από τη δημιουργία της Εσωτερικής Αγοράς μέχρι τη σύσταση της ΟΝΕ, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί το μεγαλύτερο επίτευγμα του δυτικού κόσμου μετά την ενοποίηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μονάχα που ο νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού – που μέχρι πριν από δύο μήνες δήλωνε ως επάγγελμα «συνταξιούχος ευρωϋπάλληλος» – δεν είναι απλώς ένας πολύ καλός τεχνοκράτης ή ένας επιτυχημένος οικονομολόγος. Πριν βρεθεί στις Βρυξέλλες διέσχισε μια διαδρομή για την οποία λίγοι μπορούν να υπερηφανευθούν και για την οποία ο ίδιος επιδεικνύει σεμνότητα στα όρια του μυστικισμού: νεώτατος εντάχθηκε σε οργάνωση της Αριστεράς και βασανίστηκε άγρια από τη χούντα. Ημιπαράλυτος μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας, από τις οποίες θυμάται τις συζητήσεις του με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη. Κι ακόμη και σήμερα ψέγει τους σύγχρονους οικονομολόγους – αλλά και τους σύγχρονους Αριστερούς – διότι «δεν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν αυτό το υπέροχο κείμενο, το Κεφάλαιο του Μαρξ».

nΝα σημειωθεί ότι η Ομάδα Εργασίας – όπως γράφει στην επιστολή του ο κ. Μπαρόζο – σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές, θα κληθεί να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των κοινοτικών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Στόχος είναι να εγκαταλειφθούν εκείνα τα προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως προβληματικά και με μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, και να δοθεί πλέον έμφαση σε σχέδια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη.