Tο φετινό καλοκαίρι όμως, οι φίλοι των εικονογραφημένων ιστοριών έχουν και άλλες επιλογές. Υπερήρωες, βιβλία με χιουμοριστικές ιστορίες, ακόμα και ένα σκληρά ερωτικό μάνγκα από την Ιαπωνία. Οι οπαδοί του κλασικού Ντίσνεϊ έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον κόσμο του Καρλ Μπαρκς, ενώ για τις μικρότερες ηλικίες άρχισαν να κυκλοφορούν κλασικά βιβλία εικονογραφημένα. Αναλυτικά προτείνουμε:

Tomek

Κουλούρι #1

Εκδοσεισ Jemma Press

Μοιάζει με Κατζ, μοιάζει με Μπρουνέτι, αλλά στην πραγματικότητα τα τέρατα του Tomek είναι πιο καθημερινά, πιο οικεία, σχεδόν τρυφερά. Ενας καλλιτέχνης υπό διαμόρφωση ψάχνει το στυλ του.

Ηλίας Κυριαζής

Μια καρδιά για τον Λεοντόκαρδο

Εκδοσεισ Jemma Press

Ενας υπερήρωας επιλέγει τον έρωτα και, την ίδια στιγμή, την έκπτωσή του από την περιοχή του μύθου στη σκληρή πραγματικότητα – σκληρή, που λέει ο λόγος, διότι τους κανόνες της τους θέτει ο έρωτας. Ο δημιουργός του «Manifesto», κομψός, επιδέξιος και σε μεγάλα κέφια, σε ένα άλμπουμ που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική.

Τάσος Ζαφειριάδης

Λουκάς Τσουκνίδας Παναγιώτης Πανταζής

Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Εκδοσεισ Jemma Press

O Σάββας, ο Βάιος, ο Νίκος και η Ιωάννα ζουν την καθημερινότητα της Αθήνας – και είναι τόσο πλούσια καθημερινότητα. Ασπρόμαυρος ρεαλισμός που θα μπορούσε να θυμίζει την «Τσιγγάνικη Ορχήστρα» του Καλαϊτζή αλλά και το «Box Office Poison» του Αλεξ Ρόμπινσον. Η καθημερινότητά μας βρίσκει τους ήρωές της στα εικονογραφημένα.

Δημήτρης Βανέλλης

Θανάσης Πέτρου

Παραρλάμα

Εκδοσεισ Τόπος

Εικονογραφημένα διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά (1871-1958), ενός από τους παραγνωρισμένους έλληνες λογοτέχνες που έγραψε παράξενες, σκοτεινές ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν μυστηριώδεις φιγούρες που εξεγείρονται εναντίον της μοίρας τους. Υποδειγματική η ανασύσταση της εποχής – κυρίως αγροτική Ελλάδα, πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Τάσος Μαραγκός

Κρακ Νο 6

Εκδοσεισ Jemma Press

Η καθημερινότητα ενός νέου που ενηλικιώνεται με καρικατουρίστικο τρόπο, σε συνέχειες. Στην έκτη συνέχεια, την πρώτη έγχρωμη μιας ενδιαφέρουσας έκδοσης που ολοκληρώνεται σιγά σιγά, όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχης εμβέλειας αμερικανικά κόμικς, ο ήρωας, ο Μάρκος, πάει στρατό – εκεί όπου τελειώνει η λογική.

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Isabel Franc – Sysanna Martin

Η Αλίσια στη χώρα των μικρών θαυμάτων

μτφ. Νάντη Κάπου

Εκδοσεισ Anubis

H ζωή μετά τον καρκίνο αλλάζει ουσιαστικά, αλλά ό,τι και αν αλλάξει, πρέπει να συνεχιστεί. Και μπορεί να γίνει κανονικά, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μια διεισδυτική ματιά, παρά την απλότητα με την οποία ξεδιπλώνεται η αφήγηση, στην αρρώστια και στον αγώνα μιας γυναίκας που θέλει πολύ να ζήσει προκειμένου να τη νικήσει.

ΜΑΝΓΚΑ

Σιντάρο Κάγκο

Το μολυσματικό σύνδρομο

της στοματικής κοιλότητας και

άλλες πειραματικές φρικωδίες

μτφ. Κασούμι Μόρι

Εκδοσεισ Jemma Press

Αν υποθέσουμε ότι ο μαρκήσιος ντε Σαντ γεννιόταν στην εποχή μας και ασχολούνταν με τα κόμικς, ακόμη και Γάλλος, ακόμα δηλαδή και αν δεν είχε σχέση με το γιαπωνέζικο ιδίωμα των μάνγκα, θα πάθαινε σοκ βλέποντας αυτό το εικονογράφημα, που περιέχει σεξ, αίμα, βία, καταστροφή. Πειραματική δουλειά πάνω στην έννοια του αισθητικού σοκ και στον τρόπο με τον οποίο ένας καλλιτέχνης μπορεί και να ξαναεπινοεί τα άκρα.

ΚΛΑΣΙΚΑ

Κυκλοφόρησαν τέσσερα βιβλία μιας νέας σειράς που απευθύνεται σε νεώτερους αναγνώστες. «Οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή» και το επεισόδιο «Η οργή του Ποσειδώνα» από την Οδύσσεια, «Το βιβλίο της ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ιουλίου Βερν. Ενας μύθος λέει ότι τα εικονογραφημένα απομακρύνουν από το πρωτότυπο. Κατά τη γνώμη μου, προσελκύουν στη λογοτεχνία, φτιάχνουν νέους αναγνώστες.

Και είναι τόσο ωραία σχεδιασμένα. Τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» είναι πλέον προϊστορία…

ΧΙΟΥΜΟΡ

Zep

Happy Sex

μτφ. Στέλιος Χρήστου

Εκδοσεισ Anubis

O γάλλος Ζεπ είναι γνωστός από τις περιπέτειες του Τιτέφ, ενός μικρού σκανδαλιάρη (και λίγο πονηρού) ήρωα των ευρωπαϊκών κόμικς. Επιστρέφει με ένα άλμπουμ ανεκδότων που σατιρίζουν τις σχέσεις, τις στάσεις, την ηθική και, γενικώς, όλα όσα περιστρέφονται γύρω από το σεξ. Ανέκδοτα μεν, ευρηματικά και αστεία δε. Διότι το σεξ μπορεί να είναι και αστείο.