Victoria Hislop

Το νησί

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δίοπτρα

«Σπιναλόγκα _ ενετικό οχυρό και κατόπιν τουρκικό. Κατοικία λεπρών από το 1903 έως το 1957. Καραβάκια από Ελούντα και Πλάκα». Αυτή η μικρή καταχώρηση σ’ έναν τουριστικό οδηγό που ανακάλυψε τυχαία το καλοκαίρι του 2001 η βρετανίδα συγγραφέας ήταν η αφορμή για να επισκεφτεί την πρώην «αποικία των λεπρών» και να αποφασίσει να γράψει το «Νησί», το κορυφαίο best seller στην Ελλάδα για τη διετία (!) 2008-2010. Καθώς η νεαρή Αλέξις επιστρέφει στον τόπο καταγωγής τής μητέρας, για να ανακαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειάς της, την ίδια στιγμή η Χίσλοπ μας προσφέρει κυριολεκτικά έναν «ύμνο στη ζωή», μεταμορφώνοντας τη Σπιναλόγκα από κατοικία λεπρών σε μια κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι, αντί να περιμένουν να πεθάνουν, αποφασίζουν να ζήσουν, να ερωτευτούν, να αγαπήσουν και να πληγωθούν.

Λένα Μαντά

Χωρίς χειροκρότημα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ψυχογιός

Δύο γυναίκες με μοίρες ταυτόσημες, η «μικρή» Ειρήνη και η «μεγάλη» Βένια είναι οι πρωταγωνίστριες του νέου βιβλίου της πρώτης σε αναγνωσιμότητα ελληνίδας συγγραφέα Λένας Μαντά. Αναγκασμένη από τη ζωή την ίδια, η Ειρήνη ακολουθεί τα ίδια δύσκολα βήματα της θείας της Βένιας. Στην αρχή, η φυγή από το ακριτικό χωριό όπου μεγάλωσαν, αμέσως ο αγώνας για επιβίωση στη σκληρή πραγματικότητα της μεγαλούπολης, ύστερα η καλλιτεχνική καταξίωση, η διασημότητα και η επιτυχία για να ακολουθήσει μετά το δράμα. Διακριτική και παράλληλα μοιραία στο μυθιστόρημα της Μαντά είναι η παρουσία των αντρών. Ο φιλάργυρος Μηνάς, ο Χαράλαμπος από την Αμερική, ο αφελής Γρηγόρης, ο καλόκαρδος Περικλής και βεβαίως ο Μάξιμος, ο μεγάλος, τραγικός έρωτας της Ειρήνης.

Εύα Ομηρόλη

Οταν τα παραμύθια

λένε αλήθεια

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. Α. Λιβάνη

«Ο πρίγκιπας είναι το κάθε ποθητό, ο κάθε στόχος, το κάθε… βραβείο. Οχι μόνο στον έρωτα, σε καθετί στη ζωή. Η Σταχτοπούτα είναι άλλος ένας που επιθυμεί, κι αυτό που έχει να… »διδάξει» είναι πως η ίδια δεν επιδιώκει να κερδίσει τον πρίγκιπα· θέλει μόνο να ζήσει μια όμορφη βραδιά. Δεν πηγαίνει γι’ αυτόν στον χορό, πηγαίνει για τον ίδιο τον χορό, για τη ζωή. Και μετά φεύγει. Κάθε φορά φεύγει. Και φεύγοντας δείχνει γιατί πήγε εκεί». Μία από τις πιο πολυδιαβασμένες συγγραφείς στην Ελλάδα, η Εύα Ομηρόλη μάς προσφέρει ένα μυθιστόρημα στο οποίο το κλασικό παραμύθι της Σταχτοπούτας «ένα παραμύθι, ίσα αγαπημένο και υποτιμημένο, ενισχύεται και ενισχύει το όνειρο, ενώ το μόνο που χάνεται είναι το ψέμα».

Πασχαλία Τραυλού

Η γυναίκα του φάρου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ψυχογιός

Συγγραφέας των μπεστ σέλερ «Εστω μια φορά» και «Φτερά από μετάξι» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ψυχογιός), η Πασχαλία Τραυλού στη «Γυναίκα του Φάρου» αναρωτιέται πόσες φορές μπορεί ή μάλλον χρειάζεται να ξαναγεννηθεί κανείς σ’ αυτήν τη ζωή για να βρει τη λύτρωση. Καθώς οι μνήμες μετατρέπονται σε σκιές, η «άλαλη Αυγή», μια γυναίκα που το 1978 τριγυρνούσε στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Φολεγάνδρου ενώ το 1715 βρισκόταν στον φάρο της Ασπρόπουντας, πρωταγωνιστεί σε δύο παράλληλες ιστορίες μεταφυσικών και φιλοσοφικών αναζητήσεων με το ερώτημα της μετά θάνατον ζωή να κυριαρχεί και την αγάπη εν τέλει να θριαμβεύει.

Γιάννης Καλπούζος

Αγιοι Δαίμονες.

Εις ταν Πόλιν.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του ατμοσφαιρικού «Ιμαρέτ, στη σκιά του ρολογιού» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο) που τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών, ο Γιάννης Καλπούζος στο τελευταίο του βιβλίο μάς μεταφέρει από την Αρτα του 1824, στην Πόλη της περιόδου 1808-1831. Πρόκειται για μια ολοζώντανη αναπαράσταση της εποχής εκείνης, όπου μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, κυριολεκτικά συνωστίζονται Ρωμιοί, Οθωμανοί, Αρμένιοι, Φράγκοι και Εβραίοι, πλούσιοι και φτωχοί, χασικλήδες και δερβίσηδες, συμμορίτες και πατριάρχες, έρωτες, μίση, φιλίες, ελπίδες και καταστροφές, συνωμοσίες και πυρκαγιές. Ενα βιβλίο που έχει να κάνει κυρίως με τη συνύπαρξη του ήμερου με το άγριο, του ενδιαφέροντος για τα κοινά με την αδιαφορία, του ηθικού με το ανήθικο στον ίδιο άνθρωπο.

Ομηρος Αβραμίδης

Η δροσοσταλίδα

της συγγνώμης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ωκεανίδα

Ο Μαρίνος Πετρόπουλος, ένας νέος που μεγάλωσε με όλες τις ανέσεις και με το χρήμα να ρέει άφθονο από τις τσέπες των γονιών του, ένας νέος «ο οποίος δεν είχε μάθει ποτέ την αξία του χρήματος», έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής του. Η χρεοκοπία του εργοστασίου κυτιοποιίας, πηγή πλούτου για την οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, έστειλε τον πατέρα του στον τάφο και έχει φέρει τη μητέρα του στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα χρέη είναι δυσθεώρητα και ο Μαρίνος θέλοντας να βοηθήσει, αποφασίζει να πουλήσει τη μεγάλη του αγάπη, ένα πανάκριβο στερεοφωνικό σύστημα. Οι συνέπειες όμως αυτής της πράξης του πρόκειται να αποβούν μοιραίες.

Λόρεν Ολιβερ

Πριν φύγω

Μτφ. Αριάδνη Μοσχονά

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ψυχογιός

Η Σαμάνθα Κίνγκστον είναι νέα, ωραία και με μια ζωή που πολλοί θα τη ζήλευαν. Είναι Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και μαζί με τις κολλητές της επιστρέφει από ένα πάρτι. Η Ελοντι και η Αλι κάθονται στο πίσω κάθισμα, η Λίντσι οδηγεί, ενώ η Σαμ βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού ώσπου ακούει «έναν απαίσιο οξύ ήχο _ λαμαρίνα που τρίβεται πάνω σε λαμαρίνα, γυαλιά που θρυμματίζονται, το αυτοκίνητο να διπλώνεται στα δύο». Η Σαμάνθα Κίνγκστον είναι σχεδόν… νεκρή. Σχεδόν γιατί αυτήν την τελευταία της ημέρα, η Σαμ θα την ξαναζήσει. Εφτά φορές συνολικά, εφτά τελευταίες ημέρες μες στις οποίες καλείται να κατανοήσει το μυστήριο του θανάτου αλλά και της ζωής της.

Αλισον Νόελ

Οι αθάνατοι

[σειρά: 5 τόμοι]

Μτφ. Ντίνα Καρύδη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Η 16χρονη Εβερ είναι ορφανή, μόνη και ξεχωριστή. Μόνη και ορφανή γιατί οι γονείς και η αδελφή της σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ξεχωριστή γιατί από τότε μπορεί να δει τις αύρες των ανθρώπων, να μάθει τα πάντα γι’ αυτούς απλά αγγίζοντάς τους και να ακούει τις σκέψεις τους. Ζώντας περιθωριοποιημένη, με τους συμμαθητές της να τη χλευάζουν διαρκώς, η Εβελ καταφέρνει να βρει γαλήνη και ηρεμία μόνο δίπλα στον γοητευτικό αλλά και σκοτεινό Ντέιμεν. Μια επική ιστορία αγάπης γεμάτη αδιάκοπη αγωνία και διαρκές μυστήριο.