Ντανιέλ Κοέν

Η ευημερία του κακού

Μια (ανήσυχη) εισαγωγή στην οικονομία

Μτφ. Τάσος Γιαννίτσης

ΕκδΟΣΕΙΣ Πόλις

Εξαίρετο εκλαϊκευμένο πόνημα που επικεντρώνεται στη διαχρονική σχέση κοινωνίας και οικονομίας. Ο πολυγραφότατος Κοέν, καθηγητής Οικονομικών και πρόεδρος του Ιδρύματος Ζαν Ζορές, μας καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, με σταθμούς τις επιστημονικές επαναστάσεις, την κυριαρχία της ιδεολογίας της προόδου, τους θριάμβους και τις καταστροφές των αναπτυξιακών δεκαετιών, μέχρι την κυριαρχία της παγκοσμιοποίησης. Το βιβλίο κινείται σε ποικίλες ιστορικές εποχές και γεωγραφικούς χώρους για να μας προειδοποιήσει για την πιθανή οικονομική και οικολογική καταβαράθρωση της Ευρώπης τη στιγμή ακριβώς που οι αρχές της Δύσης εξαπλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Εστέρ Ντιφλό

Η πάλη κατά της φτώχειας

Μτφ. Α.Δ. Παπαγιαννίδης

ΕκδΟΣΕΙΣ Πόλις

Η νεαρή καθηγήτρια στο ΜΙΤ Εστέρ Ντιφλό δημιούργησε αίσθηση τα τελευταία χρόνια με τη φρεσκάδα που επανέφερε στα «Οικονομικά της Ανάπτυξης». Σ’ αυτό το σύντομο βιβλίο η συγγραφέας φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της παγκόσμιας εκπτώχευσης τη στιγμή που ο συλλογικός πλούτος αυξάνεται θεαματικά. Οικονομολόγος της πράξης, η Ντιφλό εργάζεται πειραματικά στο πεδίο προκειμένου να ανιχνεύσει τις αστοχίες των τεχνολογικών καινοτομιών, τις εξωτερικότητες της αναπτυξιακής διαδικασίας και την εμμονή της συνύπαρξης πλούτου και υπανάπτυξης. Χρήσιμο κείμενο για μια επάνοδο στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, όπου στόχος δεν είναι παρά η βελτίωση της κατάστασης των καθημερινών πραγμάτων.

Βαντάνα Σίβα

Η αρπαγή της σοδειάς

Μτφ. Δημήτρης Κωνσταντίνου

ΕκδΟΣΕΙΣ Εξάρχεια

Η ινδή ακτιβίστρια και ακαδημαϊκός είναι γνωστή για τους αγώνες της τους σχετικούς με τη σωτηρία του περιβάλλοντος στην Ινδία. Συχνά όμως πάει παραπέρα, αναζητώντας τις ρίζες της διατροφικής κρίσης στην ιδιωτικοποίηση των άλλοτε κοινόχρηστων γαιών, την κατάργηση της αυτονομίας των τοπικών κοινοτήτων και την επικράτηση ενός μοντέλου γεωργικής ανάπτυξης που έχει μετατρέψει το έδαφος σε δάπεδο εργοστασίου. Κατά τη Σίβα, οικονομική και οικολογική κρίση βαδίζουν χέρι χέρι. Εδώ ασχολείται ενδελεχώς και με την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας, τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, την «πατεντοποίηση» των ζωντανών οργανισμών και τις τρελές αγελάδες. Σύντομο, καλομεταφρασμένο και διαβαστερό.

Ηλίας Ευθυμιόπουλος

Παράθυρο στην κρίση

οι παράξενοι ελκυστές και

η πράσινη οικονομία

ΕκδΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

Ιδού και μια γηγενής απάντηση στην κρίση. Ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων ιδρυτής του εδώ γραφείου της Greenpeace, κάνει μια ενδελεχή ανάλυση του στρεβλού ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης – που χαρακτηρίζεται, ως γνωστόν, από υποβάθμιση του φυσικού πλούτου, καταστροφή του τοπίου και του αστικού χώρου, φαύλες καταναλωτικές προσδοκίες και τα σχετικά – για να αναζητήσει την έξοδο από την κρίση τόσο στη διεθνή εμπειρία όσο και στη σύγχρονη θεωρητική φυσική. Με άφθονη πληροφορία και γλαφυρή γλώσσα, το βιβλίο αναζητεί την υπέρβαση προς τη βιωσιμότητα στην υλοποίηση κάποιας μορφής πράσινης οικονομίας, ενώ δείχνει να εμπιστεύεται στοιχεία του Μνημονίου, αν και μάλλον όχι τους φορείς υλοποίησής του.

Ζακ Αταλί

Παγκόσμια κατάρρευση

σε 10 χρόνια;

Μτφ. Καλλιόπη Ζούρα

ΕκδΟΣΕΙΣ Παπαδόπουλος

Πρώην σύμβουλος του Μιτεράν, ο γνωστός οικονομολόγος που μας προσέφερε το περίφημο «L’ Antieconomique» και πολλά άλλα θεωρητικά έργα, αποδομεί εδώ το δημόσιο χρέος θεωρώντας το ωρολογιακή βόμβα στο υπογάστριο της παγκόσμιας οικονομίας. Ποτέ άλλοτε το κράτος και ο δημόσιος χώρος δεν υπήρξαν τόσο χρεωμένα, διαπιστώνει ο Αταλί προσκομίζοντας άφθονα ιστορικά στοιχεία και ερμηνεύοντας την κατάρρευση των μεγάλων πολιτισμών ως κρίση χρέους. Το βιβλίο ατυχώς αρχίζει και τελειώνει με την ελληνική… τραγωδία, αλλά τεκμηριώνει με κατανοητό τρόπο και την ευρύτερη παγκόσμια κρίση. Καλεί, δε, για την ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φίλιπ Ασκενάζι & Ντανιέλ Κοέν

Οικονομική κρίση

αίτια και προοπτικές

Μτφ. Μπάμπης Παπαδημητρίου

ΕκδΟΣΕΙΣ Πόλις

Τελικά η παγκόσμια κρίση είναι αποκλειστικά χρηματοπιστωτική; Οφείλεται πρωτίστως στην υπερχρέωση των νοικοκυριών ή των κρατών; Είναι συμπτωματική ή δομικού τύπου; Αφορά πρωτίστως τον ανεπτυγμένο ή και τον αναπτυσσόμενο κόσμο; Μήπως είναι προϊόν της αυτονόμησης της οικονομίας και της τεχνολογίας από τον κοινωνικό έλεγχο; Οι συγγραφείς επιχειρούν να δώσουν τις απαντήσεις τους νηφάλια και μετά λόγου γνώσεως. Ο λόγος τους αγγίζει τις σφαίρες της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της οικονομικής ιστορίας, ενώ δεν αυταρέσκονται με την ιδέα ότι κατέχουν την αλήθεια ή έστω τα θεωρητικά εργαλεία για να την προσεγγίσουν. Θέτουν όμως τα σωστά ερωτήματα. Ετσι, διαβάζοντας το βιβλίο, γινόμαστε σοφότεροι, κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Φρανσουά Μορέν

Ενας κόσμος χωρίς

τη Wall Street;

Μτφ. Αριστέα Κομνηνέλλη

ΕκδΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

Η οικονομία δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραμείνει υπό την κυριαρχία των χρηματοοικονομικών αγορών. Αυτή είναι η ομολογουμένως ουτοπική ευχή του συγγραφέα που θεωρεί ότι τα κράτη και οι κοινωνίες οφείλουν να επανακτήσουν τον έλεγχο των φυσικών τους πόρων, να προχωρήσουν σε κάποιας μορφής οικολογικό σχεδιασμό και να ανασυγκροτήσουν την πραγματική οικονομία. Το βιβλίο θέτει στα σοβαρά υπό αμφισβήτηση το δόγμα του οικονομικού φιλελευθερισμού και αγγίζει ευρύτερα ζητήματα, όπως ο εθνικισμός, οι μεταναστεύσεις και το περιβάλλον του πλανήτη.

Νουριέλ Ρουμπινί &

Στίβεν Μιμ

Η οικονομία της κρίσης

Μάθημα εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον του χρήματος

Μτφ. Τιτίνα Σπερελάκη

ΕκδΟΣΕΙΣ Πατάκης

Οι συγγραφείς προσπαθούν εδώ να αποδείξουν ότι οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις είναι παλιές όσο και ο κόσμος ή έστω όσο και ο καπιταλισμός. Επικίνδυνη άποψη, μιας και υποπίπτει στο σφάλμα του αναχρονισμού καθησυχάζοντας έμμεσα όσους υφίστανται την κρίση στο πετσί τους. «Μπόρα είναι, θα περάσει». Φυσικά αυτό δεν γίνεται με χονδροειδή τρόπο και το βιβλίο έχει τις αρετές του, όπως ιστορική εμβάθυνση, ρέουσα γλώσσα και καλή περιγραφή του ιστορικού της κατάρρευσης οικονομιών, όπως του Μεξικού, της Ταϊλάνδης, του Πακιστάν και της Αργεντινής. Ενοχλητική παραμένει η διεκδίκηση της πρόβλεψης της κρίσης εκ μέρους των συγγραφέων.