Πρόγευση για το ψυχρό κλίμα που αναμένει τον Αντώνη Σαμαρά στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αποτελούν οι ευθείες βολές που εκτοξεύθηκαν κατά της Ν.Δ. στις χθεσινές συνεδριάσεις, τόσο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του κόμματος μπαράζ επικρίσεων από τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, αλλά ευελπιστούν ότι η συζήτηση δεν θα ξεφύγει από τα όρια της «πολιτικής διπλωματίας» και πως, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα έχει τον χρόνο να εξηγήσει τις δικές του ενστάσεις. Προεξοφλούν μάλιστα ότι αν υπάρξουν επιθέσεις, αυτές θα καθοδηγούνται από την πλευρά των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Στο βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται για τη Ν.Δ. απέδιδαν κομματικά στελέχη και το ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε προγραμματίσει κατ' ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, πλην του επικεφαλής των Κεντροδεξιών ευρωβουλευτών Ζόζεφ Ντολ.
Από την πλευρά του, όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στην καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και δηλώνει ανυποχώρητος μπροστά στις ευρωπαϊκές πιέσεις. «Μου ζητάνε να τους στηρίξω για να δώσουν σε έναν ασθενή ένα φάρμακο, το οποίο τον σκοτώνει. Δεν θα το κάνω», δήλωσε χθες στους «Financial Times» - σε ένα μήνυμα με αποδέκτες κυρίως στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ΜΠΑΡΟΖΟ. Η απουσία συναίνεσης εκ μέρους της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας κυριάρχησε στη χθεσινή καθιερωμένη συζήτηση που διεξάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο την παραμονή κάθε Συνόδου Κορυφής.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και στους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ επανέλαβε πως «εφόσον η Ελλάδα εργαστεί η Ευρώπη θα ανταποκριθεί». Τόνισε μάλιστα για πολλοστή φορά πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την ανάγκη να επιτευχθεί εθνική συναίνεση».
Τα αίματα άναψαν όταν ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βέρχοφσταντ κάλεσε τον Ζόζεφ Ντολ να πάρει θέση απέναντι στην αρνητική στάση του κ. Σαμαρά και τον παρότρυνε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μεταβάλει τη θέση του προέδρου της Ν.Δ.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Ο κ. Ντολ απέφυγε να υπερασπίσει τη Ν.Δ. και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το ΕΛΚ δεν είναι ένας σφικτός δογματικός κλοιός κομμάτων. Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανέφερε στον κ. Βέρχοφσταντ ότι είναι «θύμα παραπληροφόρησης» - σε έναν έμμεσο υπαινιγμό για την προχθεσινή συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη. Επιπλέον, προέβαλε έντονα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, χωρίς ωστόσο να απαντήσει σε όσους τον προκάλεσαν αν αυτό σημαίνει και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
n Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η παρέμβαση της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλλα, η οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Κομισιόν, το Συμβούλιο και τους εταίρους για τη βοήθεια που παρέχουν στην Ελλάδα, για να διαβεβαιώσει πως «οι Ελληνες δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα».
«Aνεύθυνη στάση». Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα και στη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, που έγινε λίγη ώρα αργότερα, ενόψει της σημερινής συνόδου της ευρωπαϊκης Κεντροδεξιάς. Χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές από τη Γερμανία και την Αυστρία ξιφούλκησαν κατά της Ν.Δ. και επέπληξαν τους γαλάζιους ευρωβουλευτές επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν επιδεικνύει υπεύθυνη στάση». Τις ευθείες βολές ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν οι κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου και Ρόδη Κράτσα, οι οποίες επίσης απέδωσαν τη σκληρή κριτική των συναδέλφων τους στο ΕΛΚ σε «παραπληροφόρηση», αλλά και σε «επιφανειακή προσέγγιση» των θέσεων της Ν.Δ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από