Επειτα από 90 χρόνια έρευνας, η γλώσσα της αρχαίας Μεσοποταµίας και των ασσυριακών και βαβυλωνιακών διαλέκτων,νεκρές τα τελευταία 2.000 χρόνια, ζωντανεύουν ξανά µέσα από ένα πλήρες λεξικό 21 τόµων. Φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, µαθητές αλλά και όλοι όσοι θα ήθελαν να µελετήσουν από τοπρωτότυπο κείµενο τον πρώτο γνωστόκώδικα νόµων του Χαµουραµπί ή το Επος του Γιλγαµές, το πρώτο αριστούργηµα της παγκόσµιας λογοτεχνίας, έχουν πλέον ένα πολύτιµο βοήθηµα: 28.000 λέξεις, που διατηρήθηκαν σε πήλινες πινακίδες και λίθινες επιγραφές, άρχισαννα κωδικοποιούνται πριν από 200 χρόνια και καλύπτουν την περίοδο από το 2500 π.Χ. έως το 100 µ.Χ.

Το Ασσυριακό Λεξικό είναι έργο των ερευνητών του Πανεπιστηµίου του Σικάγου. Η ιδέα ωστόσο ανήκει στον Τζέιµς Χένρι Μπρέστιντ, ιδρυτή του Ασιατικού Ινστιτούτου του πανεπιστηµίου, ο οποίος άρχισε τη συστηµατική σύνταξη του λεξικού το 1921. Η αρχαία γλώσσα της Μεσοποταµίας – και οι ποικίλες σηµιτικές παραλλαγές της – ήταν η γλώσσα των εµπόρων της εποχής, των γεωργών, των ιατρών, των πάσης φύσεως µελλοντολόγων· ιατρικά κείµενα, µάλιστα, όπου αναφέρονται λεπτοµερείς οδηγίες σχετικά µε το πώς µπορεί κανείς να προβλέψει το µέλλον διαβάζοντας το συκώτι του προβάτου µαρτυρούν πως την Ιατρική και τη µελλοντολογία συνέδεαν ισχυροί δεσµοί. Ηταν επίσης η γλώσσα που µιλούσε ο Σαργών ο Μέγας, ιδρυτής της πρώτης µεγάλης αυτοκρατορίας στον κόσµο, της ακκαδικής, αλλά και ο Ναβουχοδονόσορ Β’, ο βαβυλώνιος βασιλιάς που εµπνεύστηκε τους Κρεµαστούς Κήπους της Βαβυλώνας.

«Είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει απαραίτητο εργαλείο έρευναςγια οποιονδήποτε επιστήµονα θέλει να µελετήσει τα γραπτά µνηµεία του πολιτισµού της Μεσοποταµίας», επισηµαίνει ο νυν διευθυντής του Ασιατικού Ινστιτούτου του Πανεπιστηµίου του Σικάγου Τζιλ Στάιν. Ολα τα κείµενα απαντούν σε σφηνοειδή γραφή, η οποία εφευρέθηκε από τους Σουµέριους κατά την 4ηχιλιετία προ Χριστού και πιθανολογείται πως αποτελεί το παλαιότερο σύστηµα γραφής.

Πέραν του διαφορετικούαντικειµένου, το ΑσσυριακόΛεξικό διαφέρει από τα κοινά λεξικάκαι ως προς τη δοµή, αφού περισσότερο µοιάζειµε εγκυκλοπαίδεια: για πολλές λέξεις, οι οποίες έχουν πολλαπλές ερµηνείες, δίνεται παράλληλα το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν µε άφθοναπαραδείγµατα από τη λογοτεχνία, το δίκαιο, τη θρησκεία, το εµπόριο και την καθηµερινή ζωή. Μονάχα στη λέξη «ούµου», λ.χ., που σηµαίνει ηµέρα, οι συντάκτες του λεξικού έχουν αφιερώσει 17 ολόκληρες σελίδες.

Ο Ρόµπερτ Μπιγκς, οµότιµος καθηγητής του πανεπιστηµίου, ο οποίος αφιέρωσε σχεδόν 50 χρόνια στην έρευνα για το λεξικό, επαναφέρει στη µνήµη του εκείνες τις εικόνες, όταν µια λίθινη επιγραφή ερχόταν στο φως. «Τις βουρτσίζαµε για να αποµακρύνουµε το χώµα καισιγά σιγά ξεπρόβαλλε ένα γράµµα. Κάποιος µιλούσε για το νεογέννητο παιδί του, την οικογένειά του. ∆εν ήταν πολιτισµός µόνο βασιλιάδων, αλλά ανθρώπων απλών, σαν κι εµάς, που είχαν ως βασικό µέληµα να εξασφαλίσουν τα προς το ζην».

Ολο το λεξικό κοστίζει περίπου 1.400
ευρώ. ∆ιατίθεται επίσης δωρεάν από την ηλεκτρονική διεύθυνση http: //oi.uchicago. edu/research/pubs/catalog/cad/

Το Ασσυριακό Λεξικό περιλαµβάνει 21 τόµους και ολοκληρώθηκε σε... 90 χρόνια!

Κατηγορουµένη και ένορκος µιλούσαν στο facebook

ΜΙΑ ΕΝΟΡΚΟΣ στη Βρετανία θα κλειστεί στη φυλακή επειδή συζήτησε στο facebook µε την κατηγορουµένη την υπόθεση (ναρκωτικών) που εκδικαζόταν, ανακοίνωσε χθες ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση. Η Τζοάν Φράιλ είναι η πρώτη ένορκος στη Βρετανία που καταδικάζεται για περιφρόνηση του δικαστηρίου επειδή χρησιµοποίησε το Iντερνετ στη διάρκεια της δίκης. Σύµφωνα µε την Eισαγγελία, η Φρέιλ και η κατηγορουµένη Τζέιµι Σούαρτ επικοινωνούσαν στο facebook στη διάρκεια της δίκης που έγινε πέρυσι και η Σούαρτ ζητούσε από τη Φρέιλ λεπτοµέρειες για τις συνεδριάσεις των ενόρκων. Η 34χρονη Σούαρτ απαλλάχθηκε στη δίκη αυτή, όµως αργότερα απαγγέλθηκαν εις βάρος της κατηγορίες για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Η Φρέιλ δήλωσε ένοχη, παραδεχόµενη ότι επικοινωνούσε µε τη Σούαρτ και πως ερεύνησε την υπόθεση στο Ιντερνετ ενώ ασκούσε καθήκοντα ενόρκου. Η Σούαρτ δήλωσε αθώα της κατηγορίας, όµως κρίθηκε και αυτή ένοχη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από