«Έμαθα πως δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν, πήρα τα κλειδιά, μια βαθιά ανάσα και ξεκίνησα για να με συλλάβουν μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα» λέει η 33χρονη Σέμα Οσάμα από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Στη χώρα της όλο και περισσότερες γυναίκες επηρεασμένες από τις πρόσφατες εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο κάνουν το τελευταίο διάστημα τη δική τους επανάσταση διεκδικώντας μια θέση πίσω από το βολάν που δεν θα τους οδηγεί πια …πίσω από τα κάγκελα.

Χιλιάδες γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία σχημάτισανειδική ομάδα στο Facebookζητώντας την άρση της απαγόρευσης να εκδοθεί δίπλωμα οδήγησης σε όλες τις γυναίκες.

Μία από αυτές, η Μανάλ Άλ Σαρίφ είχε τηντόλμη να «ανεβάσει» στο You Tube βίντεο που την έδειχνε να οδηγεί στην ανατολική επαρχία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και προσκάλεσε και άλλες γυναίκες να τη μιμηθούν.

Λίγες ώρες μετά συνελήφθη για «διασυρμό του βασιλείου στο εξωτερικό και δυσφήμιση της χώρας της».

Εδώ και 35 χρόνια στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμα στην οδήγηση και συλλάμβάνονται και απολύονται από τις εργασίες τους ως αντίποινα.

Η Άνοιξη του αραβικού κόσμου αργεί να φανεί στη χώρα τους παρόλο που ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλά είχε ανακοινώσει από το 2005 ότι είναι θέμα χρόνου να δοθούν διπλώματα οδήγησηςσε γυναίκες, κάτι που όμως όπως είπε τότε δεν είναι ακόμη έτοιμος ο λαός να δεχτεί.

Οι συντηρητικοί σε απάντηση των γυναικείων διεκδικήσεων σχημάτισαν τη δική τους ομάδα στο facebook καλώντας τον κόσμο να ξυλοκοπά όσες γυναίκες βλέπεινα βρίσκονται στη θέση του οδηγού αυτοκινήτου.

Ωστόσο, αν αρθεί η απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες χιλιάδες οδηγοί θα χάσουν τη δουλειά τους κάνοντας όμως μεγάλη οικονομία σε πολλές οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας που έχουν την ανάγκη τους για τις μετακινήσεις των γυναικών και των παιδιών.

Έρευνα που έγινε στη χώρα για τις αντιδράσεις των ανδρών σε αυτήν την προοπτική έδειξε ότι η πλειονότητά τους συμφωνεί με την άρση της απαγόρευσης αλλά όχι από την ηλικία των 18 που ισχύει για αυτούς καθώς θεωρούν ότι οι γυναίκες ωριμάζουν αργότερα, μετά τα 30 τους χρόνια!