Τον δρόµο της Λιβύης φαίνεται να παίρνει η εξέγερση στη Συρία καθώς επιβεβαιώνεται η υπόθεση ότι οι «συµµορίες ενόπλων», που σύµφωνα µε το καθεστώς σκότωσαν 120 άνδρες των δυνάµεων ασφαλείας, είναι στην πραγµατικότητα στρατιώτες που αυτοµόλησαν από τον στρατό κι ενώθηκαν µε τους εξεγερµένους. Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην πόλη Ζισρ αλ Σουγκούρ. Κατά τη συνήθη τακτική του το καθεστώς επέτεινε την καταστολή: σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες, δυνάµεις του στρατού µε άρµατα µάχης επενέβησαν για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Μια ηµέρα νωρίτερα, η επέµβαση των καθεσ τωτικών δυνάµεων είχε εξελιχθεί σε τραγωδία: «Μονάδες των δυνάµεων ασφαλείας και της στρατιωτικής αντικατασκοπείας σάρωσαν την πόλη. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν τον κόσµο που έβγαινε στους δρόµους. Περίπου 100 αστυνοµικοί και στρατιώτες αυτοµόλησαν και ενώθηκαν µαζί µας», δήλωσε κάτοικος τηλεφωνικά στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Το λιβυκό σενάριο ενισχύεται και από το γεγονός ότι στα βήµατα πολλών λίβυων συναδέλφων της η πρέσβειρα της Συρίας στη Γαλλία υπέβαλε την παραίτησή της σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τις καθεστωτικές ωµότητες. Λίγο αργότερα φέρεται να ανακάλεσε στη συριακή τηλεόραση απειλώντας µε µήνυση το τηλεοπτικό δίκτυο France 24, όπου µε βάση ηχητικό ντοκουµέντο είχε ανακοινώσει την απόφασή της.

Η κατάσταση που διαµορφώνεται διχάζει πλέον και τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα. Ενοπλοι παλαιστίνιοι φίλα προσκείµενοι στο καθεστώς πυροβόλησαν και σκότωσαν 11 συµπατριώτες τους που διαµαρτυρήθηκαν επειδή στέλνονται σαν πρόβατα επί σφαγήν στα Υψώµατα του Γκολάν. Η αιµατοχυσία έγινε σε προσφυγικό στρατόπεδο έξω από τη ∆αµασκό, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του φιλοκαθεστωτικού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το οποίο βρίσκεται στο προσφυγικό στρατόπεδο Γιαρµούκ. Οι πρόσφυγες κατηγόρησαν την οργάνωση ότι ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις στα σύνορα µε το Ισραήλ όπου τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά. Το καθεστώς Ασαντ, ωστόσο, είναι αποφασισµένο να συνεχίσει να χρησιµοποιεί τους παλαιστίνιους πρόσφυγες καθώς προανήγγειλε νέες διαδηλώσεις στα Υψώµατα του Γκολάν.

Η κλιµάκωση της κρίσης στη Συρία επιτείνει την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Βρετανία και Γαλλία ανεβάζουν τους τόνους, αλλά η Ρωσία επιµένει στο βέτο σε περίπτωση σύγκλησης του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών. «Ο πρόεδρος Ασαντ χάνει τη νοµιµοποίησή του και πρέπει να προβεί σε µεταρρυθµίσεις ή να παραιτηθεί», δήλωσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαµ Χέιγκ. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι το Παρίσι είναι έτοιµο να ζητήσει τη σύγκληση του Συµβουλίου Ασφαλείας ρίχνοντας το µπαλάκι στη Μόσχα: «Θα δούµε τι θα κάνουν οι Ρώσοι. Εάν θέσουν βέτο, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε.

«Περίπου 100 αστυνοµικοί και στρατιώτες ενώθηκαν µαζί µας», λέει κάτοικος της Ζισρ αλ Σουγκούρ

με νέες κυρώσεις

απειλούν τη Δαµασκό παρίσι και λονδίνο υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς ασαντ έχει χάσει τη νοµιµοποίησή του