∆ιπλό «όχι» εισέπραξε η οργάνωση Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη, όπου αύριο το απόγευµα διοργανώνει συγκέντρωση διαµαρτυρίας εναντίον του Μνηµονίου, παρόµοια µε εκείνη που έγινε προ ηµερών στα Προπύλαια.

Το πρώτο «όχι» ήρθε από τον δήµο της Θεσσαλονίκης, που αντιπρότεινε άλλους χώρους συναντώντας την έντονη αντίδραση του διάσηµου συνθέτη. Ο δήµαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε αποφασισµένος να προχωρήσει σε κάθε νόµιµη ενέργεια εφόσον πραγµατοποιηθεί η εκδήλωση στην Αριστοτέλους. Το δεύτερο «όχι» ήρθε από την πλευρά του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος εµφανιζόταν στις αφίσες της εκδήλωσης ως ο «οικοδεσπότης» που προσκάλεσε τον Μίκη Θεοδωράκη – όπως είχε κάνει και ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θόδωρος Πελεγρίνης στα Προπύλαια.

«ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΚΛΗΣΗ». «Μετά το επεισόδιο του περασµένου Σαββάτου όταν το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Ε∆ΟΘ (Ενωση ∆ηµοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης) πραγµατοποίησαν συγκέντρωση χωρίς άδεια και παρά την αρχική µας άρνηση, µε αποτέλεσµα να µαταιωθεί προγραµµατισµένη εκδήλωση του δήµου µε την Οµοσπονδία Χάντµπολ, αποφάσισα να φέρω το θέµα στην Εκτελεστική Επιτροπή και στη συνέχεια στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο ώστε να µπουν κάποιοι κανόνες και να µη δηµιουργούνται προβλήµατα στους κατοίκους και την αγορά. Τώρα έχουµε νέο πρόβληµα αφού οι εκπρόσωποι της οργάνωσης όχι µόνο δεν δέχτηκαν τις εναλλακτικές προτάσεις µας, αλλά κατηγορούν εµάς για φασισµό. Εάν τελικά πραγµατοποιήσουν την εκδήλωση θα στείλω τη ∆ηµοτική Αστυνοµία να τους ζητήσει την άδεια και θα τους κόψει κλήση για παράνοµη κατάληψη δηµόσιου χώρου. Και από κει και πέρα θα ακολουθήσω κάθε άλλη νόµιµη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης στα «ΝΕΑ».

Σηµειώνεται ότι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Τσαραµπουλίδης, δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι η αντιδήµαρχος Νεότητας Μαρία Πασχαλίδου του είπε πως δεν θα δινόταν η άδεια επειδή ο δήµος είχε προγραµµατίσει άλλη εκδήλωση, χωρίς να επικαλεστεί την ανάγκη να αποσυµφορηθεί η πλατεία. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η εκδήλωση έγινε τελικά µε προφορική άδεια του προέδρου του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Παναγιώτη Αβραµόπουλου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος µε δήλωσή του στα «ΝΕΑ».

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙ∆ΡΑΣΗ. Από την πλευρά του, ο Μίκης Θεοδωράκης αντέδρασε µε οργή και προς τις δύο πλευρές, άφησε σαφείς αιχµές για προσπάθεια παρεµπόδισης της αυριανής συγκέντρωσης, δήλωσε αποφασισµένος να καταλάβει από σήµερα το απόγευµα την Πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξε: «Αν τολµούν ας έλθουν να µε διώξουν µε τη βία».

Οπως τόνισε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της Α’ οργάνωσης Σπίθα Θεσσαλονίκης Κώστας Κωνσταντινίδης, τη ∆ευτέρα ζητήθηκε προφορικά από τη δηµοτική αρχή η άδεια για την παραχώρηση της πλατείας προκειµένου να πραγµατοποιηθεί η εκδήλωση µε κεντρικό οµιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη.

Χθες, στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Σπίθα αναρτήθηκε αφίσα, στην οποία ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και η «τιµητική επιτροπή» καλούσαν τους Θεσσαλονικείς να παρευρεθούν στις επτά το βράδυ στη συγκέντρωση της Πλατείας Αριστοτέλους, µε κεντρικό οµιλητή τον διάσηµο συνθέτη και τους καθηγητές Γιώργο Κασιµάτη, Κώστα Ζουράρι, Νότη Μαριά και Βασίλη Πολυµένη.

Οπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, από την αρµόδια αντιδηµαρχία τούς ενηµέρωσαν προφορικά ότι για λόγους αποσυµφόρησης του κέντρου της Θεσσαλονίκης δεν θα τους δινόταν η άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης στην Πλατεία Αριστοτέλους και τους αντιπρότειναν την Πλατεία Αρχαίας Αγοράς και τη νέα παραλία, ως εναλλακτικές λύσεις.

«ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ». Λίγο αργότερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις που έγιναν, βρέθηκε προ «τετελεσµένων γεγονότων» και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να µην παρευρεθεί καν στη συγκέντρωση της Πλατείας Αριστοτέλους.

«Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσµένων γεγονότων, τόσο ως προς τη µορφή όσο και ως προς το περιεχόµενο της εκδήλωσης της Πέµπτης 9/6/2011 στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, είµαι δυστυχώς υποχρεωµένος να αποσύρω τη συµµετοχή µου από αυτήν», ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος.

Η δήλωση µάλιστα αναρτήθηκε και στη σελίδα του κ. Μυλόπουλου στο facebook, όπου τα σχόλια ήταν µοιρασµένα. Τα περισσότερα επικροτούσαν την απόφασή του να µην παραστεί στη συγκέντρωση, αλλά αρκετοί του επισήµαιναν ότι «δεν είχε καµία δουλειά ως πρύ τανης σε τέτοιες εκδηλώσεις». Σηµειώνεται ότι εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις και από πανεπιστηµιακούς.

«Μου τηλεφώνησε ο κ. Θεοδωράκης για να προλογίσω οµιλία του στους “Αγανακτισµένους” της Θεσσαλονίκης. ∆εν µου είπε ποτέ ότι επρόκειτο για εκδήλωση της Σπίθας. Μετά µου αντιπρότεινε να τον προλογίσω στην κεντρική του οµιλία, κάτι που θεώρησα πολύ τιµητικό. Οµως, ενηµερώθηκα από µπλογκ ότι φέροµαι ως διοργανωτής σε µια εκδήλωση που δεν συµφωνώ ούτε µε το περιεχόµενό της ούτε µε τα συνθήµατά της, ενώ δεν γνώριζα και τους οµιλητές», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Μυλόπουλος.

Απέσυρε τη συµµετοχή του και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος

«Θα κάνω κατάληψη»


«∆εν έχω καµιά αµφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά, νέα εµπόδια µε στόχο τη µαταίωση της παρουσίας µου στη Θεσσαλονίκη», αντέδρασε µε δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης. «Ετσι, στην περίπτωση που επιµείνουν στις απαγορεύσεις και τους αποκλεισµούς, δηλώνω ότι από το απόγευµα της Τετάρτης θα “καταλάβω” µόνος µου τον δηµόσιο αυτόν χώρο, που µου ανήκει όπως ανήκει σε όλους, και αν τολµούν ας έλθουν να µε διώξουν διά της βίας».