Οι δουλειές στο ναυπηγείο των δισεκατοµµυριούχων, στην Αγκώνα της Ιταλίας, δεν µειώθηκαν από την οικονοµική ύφεση καθώς οι 1.500 πελάτες του εξακολουθούν να παραγγέλνουν τεράστια γιοτ µε την τελευταία λέξη της εκκεντρικότητας
Μπορεί να ζητήσουν υποβρύχιο, ενυδρείο µε καρχαρίες ήαπλώς ένα πολυτελές εσωτερικό, «ντυµένο» µε κρύσταλλο Swarovski. Και όσο περίεργο και να ακούγεται, λίγοι θα τους αρνηθούν. Ετσι είναι φτιαγµένος οκόσµος τους. Και στην εταιρεία ναυπήγησης θαλαµηγών CRN Spa, στην Αγκώνα της Ιταλίας, είναι συνηθισµένοι στις… ιδιαίτερες απαιτήσεις των εκλεκτών πελατών τους.

«Είναι οι κύριοι που δεν έχουν συνηθίσει ναακούν τηλέξη “όχι”. Μιλάµε για δισεκατοµµυριούχους», εξηγεί ο Ματέο Μπελαρντινέλι, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, για τους επιχειρηµατίες, τα ονόµατα των οποίων µάλλον παραµένουν άγνωστα στους πολλούς. «∆ενείναι διάσηµοι», συµφωνεί ο Λαµπέρτο Τακόλι, πρόεδρος της CRN Spa. «Αλλά είναι πολύ πιθανό, µε τον ένανή τον άλλον τρόπο, χρήµατα τα οποία βρίσκονταν στον λογαριασµό σας να είναι τώρα δικά τους».

Υπολογίζεταιότι περίπου 1.500

επιχειρηµατίες είναιστις µέρες µας αρκετάπλούσιοι για να παραγγείλουν τοσκάφος τουςαπό το συγκεκριµένο ναυπηγείο. Και είναι µιακάστα επαγγελµατιών που καθόλουή ελάχισταεπηρεάστηκαν από την οικονοµική κρίση. Γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε να προσαρµόσουντις επιθυµίες τους σε νέα δεδοµένα. «Πριν από λίγα χρόνια», θυµάται ο Μπελαρντινέλι, «είχε έλθει ένας αµερικανός πελάτης ο οποίος,µέσα σε δύο ώρες, υπέγραψε συµβό λαιο αγοράςθαλαµηγού αντί 25 εκατοµµυρίων ευρώ. Ούτε βάρκα δεν κατείχε µέχρι τότε και µας είπε: “∆εν µε νοιάζει για το εσωτερικό, τα χρώµατα. Το µόνο που µε νοιάζειείναι η ασφάλεια της σκυλίτσας µου, καθώς το σκάφος θα είναι το δώρο µουπρος εκείνη”. Τελικά, για την ασφάλεια της σκυλίτσας, για νακλείσουν προσωρινά κάποια κενά και τρύπες στο σκάφος δαπανήθηκε πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

Τζέιµς Μποντ. Μισοτελειωµένο στο ναυπηγείο, αυτήν τη στιγµή, βρίσκεται ένα σκάφος µήκους58 µέτρων. Ο αγοραστήςζήτησε να το βάψουν µε τέτοιον τρόπο ώστε να θυµίζει πολεµικό και στο πίσω µέρος του να κατασκευαστεί ένα… πλωτό γκαράζ, όπου θα φυλάσσονται αρκετά ταχύπλοα. Με την είσοδο νερού στο γκαράζ, ο ιδιοκτήτης θα µπορείνα φεύγει µαζίµε τα σκάφη του, φορώντας… σµόκιν και κρατώντας στο χέριένα µαρτίνι. Τρελό;

Οχι το µοναδικό. Επίσης υπό κατασκευήν είναιάλλο ένα σούπερ γιοτ, µήκους 80 µέτρων, το µεγαλύτερο που έφτιαξαν ποτέ. Ο πελάτης είναι από τη Μέση Ανατολή. Μήπωςβασιλιάς;«Οχι ακόµη» είναι ηαπάντηση στονβρετανικό «Independent». Τηνεπόµενη εβδοµάδα όµως, ηοικογένειά του παραλαµβάνει άλλο ένα σκάφος, 60 µέτρων, το τρίτο στη σειρά. Οταν ολοκληρωθεί, θα µπορεί να φιλοξενεί8 σωµατοφύλακες, ενώ το επάνω κατάστρωµα, των ιδιοκτητών, θα διαθέτει και πλήρως εξοπλισµένο κοµµωτήριο για τη σύζυγο του ιδιοκτήτη. Οι δισεκατοµµυριούχοι πελάτες είναι συνήθωςπολυάσχολοι άνθρωποι. Ετσι, όταν έρθει η ώρα για τη διακόσµηση αναλαµβάνει άλλος, πιο συχνά η σύζυγος ή η φίλη, γεγονός όµως που µπορεί να φέρει τους κατασκευαστές αντιµέτωπους µε µεγάλους µπελάδες.

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ενός κυρίου από την ΑνατολικήΕυρώπηδιέθεσε 3,5 εκατ.ευρώ σε κρύσταλλα Swarovski, τα οποία και έκαναν τελικά το σκάφος να… λαµποκοπά σε κάθε γωνιάτου».

Ολα αλλάζουν… Είναι όµως και κά τι άλλο που έχουν πάντα στο µυαλό τους οι άνθρωποι της CRN Spa. «Από τη στιγµή της παραγγελίας µέχρι την παράδοση χρειάζονται περίπου 3 χρόνια, διάστηµα κατά το οποίο αλλάζει η µόδα, τα γούστα, ακόµη και η σύζυγος ή η φίλη. Πρέπει λοιπόν να είσαι σε θέση να διαχειριστείς τηναλλαγή» λέει ο κ. Τακόλι. Για παράδειγµα, η ερωµένη ενός κυρίου ζήτησε να κυριαρχεί στο εσωτερικό το µαύρο µάρµαρο. Υστερα, όµως, ήλθε η σύζυγος και έδωσε εντολή να τα αλλάξουν όλα.

Εκκεντρικότητες

Η σύζυγος ενός πελάτη ζήτησε να τοποθετηθεί στο σαλόνι του σκάφους τζάκι και µάλιστα δίπλα σε ένα χαλί από µετάξι και κασµίρ κόστους 750 ευρώ το τετραγωνικό!

Ελεγχος από iPhone!

Κατά την παραγγελία ενός σούπερ γιοτ, ζητήθηκε να προβλεφθεί εφαρµογή iPhone, ώστε ο ιδιοκτήτης θα µπορεί να γνωρίζει πού βρίσκονται ανά πάσα στιγµή τα 30 µέλη του πληρώµατος.