Ο πατέρας και οι συγγενείς της στις περισσότερες διηγήσεις τους θυµούνταν µενοσταλγία την όµορφη Θεσσαλονίκη, τηνπόλη όπουγεννήθηκαν αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κυνηγηµένοι απότους Ναζί. Για την71χρονη σήµερα Ραχήλ Σιανά από την Ιερουσαλήµ, η περασµένη Παρασκευή ήταν από τις πιο ευτυχισµένες µέρες της ζωήςτης, αφού κατάφερε ναεπισκεφθεί για πρώτη φορά τηνπόλη των προγόνων της, γιατην οποία είχε ακούσει τόσο πολλά. Μαζί µε 750 οµοεθνείς της, που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο «GoldenIris», περπάτησε στους δρόµους που διάβαιναν επί αιώνες οι οµόθρησκοί της, επισκέφθηκε ταµνηµεία, τοΕβραϊκό Μουσείο και την αγορά. Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκηδεν κράτησε πάνω από 8 ώρες, αλλά η 71χρονη άφησε πίσωστην πόλη ένα «κοµµάτι τηςκαρδιάς της» και έδωσε στον εαυτότης µια υπόσχεση: να επιστρέψει σύντοµα.

Οπως λέειστα «ΝΕΑ»η κ. Σιανά, όταν το κρουαζιερόπλοιο πλησίαζε στο λιµάνι, της ήρθαν στη µνήµη οι διηγήσεις των συγγενών της για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ξεδιπλώνεται από τα κάστρα µέχρι τη θάλασσα. Την έβλεπε από κοντά για πρώτη φορά στηζωή της, αλλάτη γνώριζε πολύ καλά. «Από την εποχή του ξεκληρίσµατος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά ηεικόνα που είχαστο µυαλό µου για τη Θεσσαλονίκη είναι η ίδια. Στο µυαλό µου έχουν χαραχτείαπό παιδί ιστορίες, ονόµατα δρόµων,γειτονιές αλλά και ανθρώπινες τραγωδίες για την πόλη αυτή», λέει.

ΦΙΛΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Αντίθετα, η φίλη της Σίµχα Μπαρνέα γνωρίζει πολύ καλά τηΘεσσαλονίκη καιόταν της δοθεί ευκαιρία την επισκέπτεται. Απόγονος τηςγνωστής εβραϊκής οικογένειαςεµπόρων Σαλτιέλ της εποχής του Μεσοπολέµου, γνωρίζει αρκετές ελληνικές λέξεις και η οικογένειά της διατηρεί φιλικούς δεσµούς µε Θεσσαλονικείς. Αυτή τη φορά συνδύασε το ταξίδι της κρουαζιέρας µε προσωπικές υποθέσεις στην Ελλάδα, αλλά,όπως λέει, η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πατρίδα της, η πόλη των προγόνων της. Ο 27χρονοςΜιχαήλ Μίσια έκανε την κρουαζιέρα µαζί µε τη φίλη του και τηνπαρέα συνοµηλίκων του και έµεινεεντυπωσιασµένοςαπό την αγορά της Θεσσαλονίκης αλλά και από τον κόσµο που κατακλύζει τα καφέ στην παραλιακή λεωφόρο. «Η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ σηµαντική, αλλά αυτό που µε εντυπωσίασε είναι η ζωή που υπάρχει στην πόλη, η κίνηση στους δρόµους. Φαντάζοµαι πώς θα ήταν όταν η Ελλάδα δεν περνούσεαυτή την κρίση. Θα επιστρέψω σίγουρα για να µείνω περισσότερες µέρες και να µπορέσω να επισκεφθώ και νυχτερινά κλαµπ», είπε ο νεαρός από την πόλη Ασκελον του Ισραήλ.

Το «Golden Iris» της εταιρείας Mano Shipping, µε σηµαία Παναµά, που πραγµατοποιεί κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, έφθασε στη Θεσσαλονίκη από τον Βόλο και αναχώρησε για τη Σάµο και για πολλούς από τους 750 επιβάτες το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη είχε και προσκυνηµατικό χαρακτήρα. Επισκέφθηκαν το Μουσείο Εβραϊκού Πολιτισµού, κατέθεσαν στεφάνι στο µνηµείο Ολοκαυτώµατος, ενώ ορισµένοι αναζήτησαν περιοχές καιδρόµους της Θεσσαλονίκης όπουκατοικούσαν οι πρόγονοί τους.

25 κρουαζιέρες µε 20.000 επιβάτες στη διάρκεια του καλοκαιριού


Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ κρουαζιερόπλοιων στο λιµάνι τηςΘεσσαλονίκης εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν τους τελευταίους µήνες ο δήµαρχος Γιάννης Μπουτάρης και εκπρόσωποι επιµελητηρίων και άλλων φορέων της πόλης για να εντάξουν τηΘεσσαλονίκη στον χάρτη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πρωτοβουλία του Οργανισµού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης (προεδρεύει ο δήµαρχος και τον συγκροτούν φορείς) και του Εµπορικού Συλλόγου της πόλης µοιράζονται στους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται από τα πλοία, λεπτοµερείς χάρτες µε αναλυτικές πληροφορίες για τα µνηµεία, τις εκδηλώσεις και την αγορά, ειδικές εκπτωτικές κάρτες, ενώ πληροφοριακά γραπτά µηνύµατα λαµβάνουν και στα κινητά τους τηλέφωνα. Σήµερα καταπλέει στηΘεσσαλονίκη το κρουαζιερόπλοιο«Ocean Majesty», µε 650 τούρκουςτουρίστες και, όπως είπε ο πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Κώστας Χαντζαρίδης, στη διάρκεια του καλοκαιριού θα γίνουν 25 δροµολόγια κρουαζιερόπλοιων µε προορισµό τη Θεσσαλονίκη, µεταφέροντας πάνω από 20.000 τουρίστες.

Πρώτη φορά θα δέσει στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης το κρουαζιερόπλοιο «Aida Αura», ιδιοκτησίας της γερµανικής Aida Cruises αµερικανικών – βρετανικών συµφερόντων, και στις τέσσερις προσεγγίσεις του το πλοίο θα µεταφέρει 10.000 Ευρωπαίους, κάτι που αναµένεται να τονώσει την αγορά της Θεσσαλονίκης. Από τις 25 µέχρι τις 27 Οκτωβρίου θα καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη το µεγαθήριο κρουαζιερόπλοιο «The World», µήκους 197 µέτρων. ∆ιαθέτει 165 κατοικίες (διαµερίσµατα και στούντιο) και θα µεταφέρει αµερικανούς τουρίστες οι οποίοι θα ξεκινήσουν το ταξίδι από τη Γη του Πυρός. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Ο αντιδήµαρχος Οικονοµικών στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόνχαρακτηρίζει µοναδική ευκαιρία την προσέλκυση τουριστών από το ΙΣραήλ στη Θεσσαλονίκη, λόγωτης ιστορικής – θρησκευτικήςπαρουσίας του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη και σε συνδυασµό µε την κρίση που επικρατεί στις σχέσειςΙΣραήλ – Τουρκίας. Ο κ.Καπόν υπογραµµίζει ότι κάθε καλοκαίριεπισκέπτονται την Τουρκία πλέον των 2 εκατ. τουριστών, αλλά ο αριθµός τους θα µηδενιστεί καιαυτό αποτελεί ευκαιρία γιατην Ελλάδα να τους προσελκύσει.