Από τη θέση130 της λίστας του «Forbes» µετους 400 πλουσιότερους Αµερικανούς, ο Ντέιβιντ Μέρντοκ βλέπει τον κόσµο αλλιώς: θέλει να τον σώσει. Δεν µπόρεσε να σώσει την οικογένειά του, γι’ αυτό και δηµιούργησε µια ολόκληρη αυτοκρατορία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής. Την ακολουθεί άλλωστε και ο ίδιος. Πεισµατάρης και εκκεντρικός στα87 του, στοχεύει στα 125 και δεν αρκείταιστα εύκολα. Ετσι ήτανόµως απόµικρός, πριν αρχίσει νασυγκεντρώνειδισεκατοµµύρια, τότε που κοιµόταν πίσω από θάµνους…

Ηταν αρχέςΙανουαρίου όταν ένα πρωινό ξύπνησε νιώθοντας κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο, έναν πόνο στον λαιµό. «Ποτέ δενπέρασα κάτιτέτοιο», σχολίαζε αργότερα. «Ποτέ δεν ένιωσα πόνο στη µέση. Στο κεφάλι». Γιαέναν άνθρωποστα χρόνια του, είναι τουλάχιστον περίεργο, άξιο ψυχολογικής µελέτης. Οµως για τον Μέρντοκ ήταν κάτι ακόµη πιο σοβαρό – ικανό να ανατρέψει ολόκληρη την κοσµοθεωρία του.

«Προσπάθησαλοιπόν ναγυρίσω πίσω και να σκεφτώ: τι δεν τρώω αρκετά;», επισηµαίνει στους «Νιου Γιορκ Τάιµς». Αυτό που έλειπε από το διατροφολόγιό του σίγουρα δεν ήταν φρούτα και λαχανικά: περίπου 20 καταναλώνει σε χυµούς καθηµερινά, ακόµη και φλούδες µπανάνας και πορτοκαλιού. Ούτε και πρωτεΐνη: τρώει πολλά ψάρια, ασπράδια αυγών και ξηρούςκαρπούς αντί γαλακτοκοµικών, πουλερικών και κόκκινουκρέατοςτα οποία βρίσκονται στη λίστα των απαγορευµένων ειδώνµαζί µε το αλάτι,τη ζάχαρη και το αλκοόλ.

Τελικά, δεν κατάφερε να βρει τι έφταιγε. «Είπα λοιπόν στον εαυτό µου: Τέλος.Ασφαλώς καιπονάει. Οµως ανέκτησα τονέλεγχο».Το ίδιο είχε κάνεικαι ότανδιαγνώστηκε µεπροκαρκινικές αλλοιώσεις στο δέρµα και χειρουργήθηκε. Ο ΜΕΡΝΤΟΚ τριγυρνά στις πέντε επαύλεις του και στους ζωολογικούς τουςκήπους µετο ιδιωτικό του τζετ, όµως αυτό πουκυρίως τον ενδιαφέρει είναι το Ερευνητικό Κέντρο της Βόρειας Καρολίνας που δηµιούργησε – ένα επιστηµονικό συγκρότηµα πλήρως εξοπλισµένο, µε άριστα εργαστήρια, επιστηµονικό προσωπικό και γεωργικές καλλιέργειες.

Οι έρευνες που γίνονταιεκεί επικεντρώνονται στην πεποίθησή του ότι τα φυτά, οι καρποί και τα λαχανικά που παράγει η γη, όταν καταναλώνονται σε µεγάλες ποσότητες και στη σωστή ποικιλία, υπόσχονται καλή υγεία και µέγιστηδιάρκεια ζωής.

Αλλά και η ίδια η στάση ζωής παίζει τονρόλο της, συµφωνεί. «Σε όλη µου τη ζωή δεν είχα ποτέ αφεντικό», καταθέτει. «Κατέστρεφα πλήρως την ικανότητα οποιουδήποτε που µου έλεγε τι να κάνω». Ετσι, µόνος του, από το τίποτα, έφτιαξε και τηνπεριουσίατου πουαποτιµάται σεκαθαρά κέρδη 2,7 δισ. δολάρια.

ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΣ, εγκατέλειψετο σχολείο στα 14 αλλά επί χρόνια διάβαζε τα πάντα. Από τους σωκρατικούς διαλόγους µέχρι τα σονέτα του Σαίξπηρ. Και αφού υπηρέτησε, σε ηλικία 22 ετών, χωρίς ένα δολάριο στην τσέπηκαι άστεγος(είχε χάσει τους γονείς του νωρίς), κοιµόταν για λίγο πίσω από έναν θάµνο σε πάρκο του Ντιτρόιτ κι έπινε καφέ όταν τον κερνούσε ένας φίλος που δούλευε σε ένα µικρό εστιατόριο. Εκεί τον είδε ένας τραπεζικός, έµαθε ότι ήταν βετεράνος και προσφέρθηκε να βοηθήσει.

ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ 1.200 δολάρια, αγόρασε µια καντίνα, την ανακαίνισε και λίγο αργότερα την πούλησε για 1.900. Αρχισε αγοράζοντας φτηνά γη, όπουκατασκεύαζεσπίτια, τα οποία πουλούσε.Τα σπίτια και τα µικρά γραφεία έγιναν µεγαλύτερα και ο Μέρντοκ άρχισε να επενδύει σε µετοχές και µετά σε εταιρείες. Ωσπου τις αγόραζε κι αυτές.

Το Ερευνητικό Κέντρο που ίδρυσε µελετά τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών τροφών

Πάει για ρεκόρ

Στόχος του είναι, τρεφόµενος «σωστά», να σπάσει το ρεκόρ µακροβιότητας, τα 122½ χρόνια, και παράλληλα να εξαλειφθούν οι νόσοιδολοφόνοι όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Η µοίρα ήταν τσιγκούνα µαζί του


Ηταν περίπου 45 ετών όταν γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, την πανέµορφη Γερµανίδα Γκαµπριέλε, σχεδόν 30 ετών, η οποία είχε ήδη έναν γιο. Ηταν ο τρίτος γάµος του, όµως ο πρώτος που του έδωσε δύο παιδιά. Τον γιο της γυναίκας του τον υιοθέτησε. Αγόραζε ζώα για τους γιους του και τα πάντα για τη σύζυγό του: κοσµήµατα, τουαλέτες, λουλούδια, ό,τι ήθελε. «Ηθελε πάντα να κάνει αυτό που ήθελα και το ίδιο συνέβαινε µ’ εµένα», λέει ο ίδιος. Η απώλειά της από καρκίνο των ωοθηκών τον γονάτισε. Πριν τη χάσει είχε αποφασίσει να τη σώσει. Με κάποιον τρόπο. Και δεδοµένου ότι πολλοί καρκίνοι έχουν περιβαλλοντικά αίτια, στράφηκε στη διατροφή. Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, πνίγηκε ο µεγαλύτερος γιος τους σε ηλικία 23 ετών στην πισίνα και πριν από 7 χρόνια έχασε και τον δεύτερο, σε αυτοκινητικό. Ηταν 36 ετών. Του έµεινε ο µικρότερος, ο 38χρονος Τζάστιν. Παντρεύτηκε άλλες δυο φορές. Κανένας γάµος δεν άντεξε. Οταν λέει «η γυναίκα µου» αναφέρεται στην Γκαµπριέλε.

Ιατρική έρευνα


Αλλος στόχος του είναι 50.000 κάτοικοι της περιοχής Κανάπολις, στη Βόρεια Καρολίνα, να εξετάζονται κάθε χρόνο και δείγµατα από το αίµα τους να φυλάσσονται σε έναν ειδικά κατασκευασµένο χώρο. Ελπίζει µε τις έρευνες που θα γίνουν και τις µελέτες να καθοριστεί ποιοι βιολογικοί δείκτες σήµερα µπορούν να πουν κάτι σηµαντικό στους γιατρούς για την εµφάνιση ασθενειών δεκαετίες αργότερα.