Δέκα νεκροί, τουλάχιστον 78 αγνοούµενοι, ανυπολόγιστες ζηµιές. Και όλα αυτά σε µια νύχτα. Για τους κατοίκους του Μπρίσµπεϊν που είναι η τρίτη µεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, είναι αδιανόητο. Μόνο µε τις πληµµύρες του 1974, που άφησαν πίσω τους 14 νεκρούς, µπορεί να συγκριθεί αυτό που ζουν σήµερα.

Οι αρχές προειδοποιούν πως τα χειρότερα µπορεί να µην έχουν έλθει ακόµη και ζητούναπό χιλιάδες κατοίκους των περιχώρων της πόλης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς φοβούνται ότι τα επόµενα 24ωρα δεκάδες χιλιάδες σπίτια και κτίρια, ακόµη και 40.000 σύµφωνα µε κάποιεςεκτιµήσεις, θα πληµµυρίσουν.

Μεταξύ των θυµάτωνείναι τουλάχιστον πέντε παιδιά, ανάµεσά τους και ένα αγοράκι 4 ετών που έπεσε από τη βάρκα στην οποία βρισκόταν και παρασύρθηκε από τουςχειµάρρους που σχηµάτιζαν τα νερά. Οι περισσότεροι από τους αγνοουµένους, κυρίως οικογένειες, χάθηκαν όταν ένα τροµακτικό υδάτινοτείχος ύψους 8 µέτρων, σαν τσουνάµι, κατέκλυσε την πόλη Τουγούµπα, 112 χλµ. δυτικά του Μπρίσµπεϊν, µετατρέποντας τους δρόµους σε ποτάµια ορµητικά. Ανθρωποι που έτυχε να βρίσκονται έξω την ώρα της θεοµηνίας προσπάθησαν να κρατηθούν από πυλώνες του ηλεκτρικού, αυτοκίνητα έπεσαν πάνω στα δένδρα, ενώ παρασύρθηκαν γέφυρες και πεζοδρόµια.

Χθες κατά εκατοντάδες εγκατέλειπαν την ευρύτερη περιοχή, ενώ σεορισµένα σηµεία της πόλης των δύο εκατοµµυρίων κατοίκων, ο οµώνυµος ποταµός υπερχείλισε. Το Μπρίσµπεϊν απειλείται από τις πληµµύρες στη γειτονική κοιλάδα Λόκιερ καθώς και από το φράγµα Γουάιβνοου που έχει ξεπεράσει τα όριά του, µε αποτέλεσµα οι Αρχές να οδηγούνται σε ελεγχόµενες αποδεσµεύσεις νερού.

«Αύριο η κατάσταση θα είναι κακή και την Πέµπτη τραγική για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που θα πληγούν», προειδοποίησε ο δήµαρχος Κάµπελ Νιούµαν, ενώ αµµόσακοι διανέµονται στους κατοίκους που παραµένουν στα σπίτια τους.Πάνω από 1.500 βρίσκονται ήδη σε καταφύγια.

Το Κουίνσλαντ πλήττεται από τις χειρότερες πληµµύρεςτων τελευταίων 50 ετών τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες και από την αρχή της καταστροφής θρηνεί πάνω από 20 νεκρούς.

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Μεταξύ των θυµάτων τουλάχιστον πέντε παιδιά. Αγνοούµενες οικογένειες ολόκληρες

«Ολοι οι Ελληνες είναι καλά»

ΔΡΌΜΌΙ ΚΑΙ σπίτια πληµµυρισµένα, η στάθµη του νερού ξεπερνά τα δύο µέτρα, οι µετακινήσεις στα περισσότερα σηµεία γίνονται µετά βίας, ερπετά κάνουν… βόλτες στα λιµνάζοντα νερά: είναι µερικά µόνο απ’ όσα αντιµετωπίζουν οι 30.000 έλληνες οµογενείς στην Πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Σύµφωνα πάντως µε το ελληνικό προξενείο, µέχρι στιγµής καµία ελληνική οικογένεια δεν κινδυνεύει.

Καθηµερινά, η κ. Αντζελα Αντρώνη, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην πόλη, επικοινωνεί µε ελληνικές οικογένειες. «∆εν υπάρχει λόγος ανησυχίας, προς το παρόν», λέει. «Ολα, όµως, είναι ρευστά. Η κατάσταση αλλάζει από στιγµή σε στιγµή».

Ο κ. Τσαµπίκος Αθανασάς είναι ένας από τους 25.000 έλληνες οµογενείς που µένουν στο Μπρισµπεϊν. «∆εν έχουµε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Αν καταφέρουµε σαν πόλη να ξεπεράσουµε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να επανέλθει το Μπρίσµπεϊν στους κανονικούς του ρυθµούς», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Αθανασάς, γραµµατέας στο ελληνικό προξενείο.