Από τις εκλογές του 2000 µέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009 η Θεσσαλία αποτελούσε την κατ’ εξοχήν περιοχή όπου η Ν.Δ. κατέγραφε µια δυναµική ανοδική τάση. Πρώτο κόµµα µε σαφή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, η οποία το 2004 ξεπέρασε τις 8 ποσοστιαίες µονάδες, η Ν.Δ. διατήρησε σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναµετρήσεις τη σχετική πλειοψηφία και στους τέσσερις νοµούς.

Την υπεροχή της αυτή επιβεβαίωσε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 επικρατώντας και στις 4 νοµαρχίες, αλλά και στις τρεις από τις τέσσερις πρωτεύουσες (Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα), ενώ παραχώρησε (µε έµµεση υποστήριξη)

τη δηµαρχία της Καρδίτσας στο ΚΚΕ.

Η εικόνα αυτή τραυµατίστηκε βέβαια το 2006 µε την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία και την Καρδίτσα, τόσο στους δήµους όσο και στις νοµαρχίες.

Η πραγµατική όµως ανατροπή προδιαγράφηκε αρχικά στις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου τα δύο κόµµατα πρακτικά ισοψήφησαν και επικυρώθηκε πανηγυρικά στις περσινές βουλευτικές εκλογές µε το ΠΑΣΟΚ να ανακτά παντού την πρώτη θέση. Βέβαια, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από το 2000 και µετά παραµένει χαµηλότερο από τον εθνικό µέσο όρο (περίπου κατά δύο ποσοστιαίες µονάδες), ενώ το αντίστροφο ισχύει για τη Ν.Δ.

Με τα δεδοµένα αυτά η αναµέτρηση της 7ης Νοεµβρίου θεωρείται µια από τις πλέον αµφίρροπες, αφού εκτός από τις κοµµατικές στρατεύσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι τοπικές αντιπαλότητες, κυρίως ανάµεσα στη Λάρισα, από όπου προέρχεται ο υποψήφιος της Ν.Δ. για την περιφέρεια και τον Βόλο από όπου προέρχεται ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρή παρουσία στη Θεσσαλία _ σταθερά, ανώτερη από τον εθνικό µέσο όρο του _ διαθέτει πάντως και το ΚΚΕ και µάλιστα σχετικώς οµοιόµορφα κατανεµηµένη, από 7,5% στον Νοµό Καρδίτσας έως 9,5% στο Νοµό Λάρισας στις τελευταίες εκλογές.

Την επιρροή του αυτή επιβεβαιώνει κατά κανόνα, µε µικρές µόνον αποκλίσεις και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς όµως να διαθέτει πλέον την ευρύτερη απήχηση που συγκέντρωνε _ κυρίως στο πρόσωπο των αγροτοσυνδικαλιστών του (Πατάκης, Μπούτας)_ κατά τη δεκαετία του ‘90. Με αυτόνοµους συνδυασµούς συµµετέχουν στις εκλογές της Θεσσαλίας και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόµµατα. Αφενός ο ΛΑΟΣ, ο οποίος µε την υποψηφιότητα του εκ Λαρίσης βουλευτή του αντιπαρατίθεται κυρίως στον υποψήφιο της Ν.Δ. και αφετέρου ο ΣΥΝ, η Δηµοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, οι οποίοι, όπως και στις κυριότερες περιφέρειες της χώρας, προτίµησαν την ξεχωριστή και ανταγωνιστική καταγραφή τους. Τέλος, για πρώτη φορά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχειρεί τη διακριτή αποτύπωσή της.

ΑΠΟ ΤΟ 2000

το ΠΑΣΟΚ πέρασε πάλι πρώτο,αλλά το ποσοστό του παραµένει χαµηλότερο από τον εθνικό µέσο όρο κατά δύο µονάδες

Τύρναβος, η µοναδική συνεργασία ΚΚΕ και Συνασπισµού

Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ αποτελεί µια από τις πιο εµβληµατικές περιπτώσεις που εικονογραφούν την ανάπτυξη και εµπέδωση του κοµµουνιστικού κινήµατος στην Ελλάδα του Μεσοπολέµου. Με κοµµουνιστή κοινοτάρχη ήδη από το 1934 και την εκλογική δύναµη του ΚΚΕ να ξεπερνά το 30% τη δεκαετία του ‘30, ο Τύρναβος αποτέλεσε ΕΑΜικό προπύργιο τη δεκαετία του ‘40, µε την αποχή στις εκλογές του 1946 να προσεγγίζει το 70%.

Η κυριαρχία της Αριστεράς συνεχίστηκε και µετά το τέλος του Εµφυλίου και, παρά το διχαστικό κλίµα που επικράτησε, η ΕΔΑ πριν από τη δικτατορία συγκέντρωνε το 40% µε 50% των ψήφων. Απόρροια και προέκταση αυτής της παράδοσης υπήρξε η ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ στις δύο πρώτες δεκαετίες µετά τη µεταπολίτευση. Με ποσοστό 31,6% το 1981, το ΚΚΕ διατήρησε τον έλεγχο της δηµαρχίας µε τον Δηµήτρη Κουγιώνη επί 4 τετραετίες µέχρι τις δηµοτικές εκλογές του 1998.

Με την αποχώρηση του Κουγιώνη και κυρίως µε τη σταδιακή µείωση της επιρροής του ΚΚΕ (κάτω από 20% από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90), ο έλεγχος του δήµου πέρασε πρόσκαιρα στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια, το 2002, στη Ν.Δ. µε δήµαρχο τον γνωστό από τις κινητοποιήσεις αγροτοσυνδικαλιστή Αθανάσιο (Νασούλια) Νασίκα. Η δηµοτική Αριστερά, την οποία εκπροσωπεί από το 1998 ο Χρήστος Κιτσίδης, επανέκαµψε όµως στον έλεγχο του δήµου το 2006 και σήµερα διεκδικεί µια δεύτερη θητεία µε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο όπου συµµετέχουν στελέχη του ΚΚΕ, του ΣΥΝ καθώς και ορισµένοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Η επιτυχηµένη αυτή τοπική συνεργασία του ΚΚΕ και του ΣΥΝ είναι η µοναδική που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας.

Απέναντί του, ο Χρ. Κιτσίδης, στον διευρυµένο Δήµο Τυρνάβου (όπου έχει ενσωµατωθεί και ο Δήµος Αµπελώνα), θα έχει τους ίδιους αντιπάλους, όπως και το 2006. Αφενός τον Αθ. Νασίκα από τη Ν.Δ., ο οποίος όµως θα πρέπει να υπερβεί το χαµηλό ποσοστό της Ν.Δ. τον Οκτώβριο του 2009 (31,5% στα όρια του νέου δήµου), καθώς και τις ενδοκοµµατικές αντιθέσεις, αφού ο νεοδηµοκράτης δήµαρχος του Αµπελώνα αρνήθηκε να τον υποστηρίξει και δεν µετέχει στο ψηφοδέλτιό του. Και αφετέρου τον επίσηµο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Νικο Μαλακό, ο οποίος όµως δύσκολα θα βρει θέση στον β’ γύρο.

Στον β» γύρο θα κριθεί η µάχη… Βόλου – Λάρισας

Με ξεχωριστές υποψηφιότητες εµφανίζονται όλα τα κόµµατα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που «µετράει» οκτώ διαφορετικά ψηφοδέλτια και όπου αναµένεται να δοθεί σκληρή µάχη, η τύχη της οποίας θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον πανεπιστηµιακό και σηµερινό νοµάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλια ο οποίος επιλέχθηκε ύστερα από εσωκοµµατικές διεργασίες και αφού προκρίθηκε έναντι υποψηφιοτήτων όπως οι βουλευτές Λάρισας Εκτωρ Νασιώκας και Βασίλης Εξαρχος.

Τον βουλευτή Λάρισας του κόµµατος το 2007 και πρώτο επιλαχόντα το 2009 Κώστα Αγοραστό επέλεξε η Ν.Δ. ενώ έχει και τη στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς βρέθηκε στο δικό της στρατόπεδο στην εσωκοµµατική εκλογή προέδρου.

Με τον αγροτοσυνδικαλιστή και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Βαγγέλη Μπούτα που είχε εκλεγεί στο παρελθόν βουλευτής Καρδίτσας και ήταν υποψήφιος και το 2009, κατεβαίνει το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ ανακοίνωσε τον υποψήφιο βουλευτή Μαγνησίας το 2009 και µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας Κώστα Πουλάκη. Με τον βουλευτή στην Περιφέρεια Λάρισας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόµµατος Αστέριο Ροντούλη κατέρχεται ο ΛΑΟΣ.

Τα τρία άλλα ψηφοδέλτια είναι του πολιτικού µηχανικού Θανάση Ζαχαρόπουλου από τη Δηµοκρατική Αριστερά, του καθηγητή Δηµήτρη Κουρέτα από τους Οικολόγους Πράσινους και του λαρισαίου Φάνη Γενηκοµσίου, πρώην ιδιωτικού υπαλλήλου και τώρα ανέργου, που έχει την υποστήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τα µυστικά των δήµων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

ΛΑΡΙΣΑ

Στη σταθερή υποψηφιότητα του νυν δηµάρχου Λάρισας Κώστα Τζανακούλη, ο οποίος εκλέγεται από το 1998, κατέληξε η Ν.Δ. Την εµπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υποψήφιου δηµάρχου το 2006 και πρώην νοµαρχιακού συµβούλου στον γιατρό Γιάννη Σάπκα επιβεβαίωσε και το κυβερνών κόµµα.

Με νέο πρόσωπο, τον επίσης γιατρό Γιώργο Λαµπρούλη , δηµοτικό σύµβουλο και γιο του πρώην δηµάρχου Αριστείδη Λαµπρούλη κατεβαίνει το ΚΚΕ, ενώ τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων και της Δηµοκρατικής Αριστεράς έλαβε το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Καλογιάννη , υποψήφιου δηµάρχου και το 2006 µε τον ΣΥΝ. Ανεξάρτητη υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκης, δικηγόρος και πρόεδρος του συλλόγου Ιστορικό Κέντρο Λάρισας. ΒΟΛΟΣ

Πρώτος αιρετός νοµάρχης Μαγνησίας το 1994, όπου παρέµεινε επί δύο θητείες, και πρώην βουλευτής του ΣΥΝ (1989-1990), ο Πάνος Σκοτινιώτης διεκδικεί τη δηµαρχία του Βόλου έχοντας στο πλευρό του τις δυνάµεις του ΠΑΣΟΚ, της Δηµοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων.

Απέναντί του η Ν.Δ. αποφάσισε να ρίξει στη µάχη την πρώην βουλευτή Μαγνησίας Ζέττα Μακρή . Σταθερή επιλογή για το ΚΚΕ είναι ο Απόστολος Νάνος , βουλευτής του νοµού και υποψήφιος νοµάρχης Μαγνησίας το 2006.

Τον δικηγόρο Μαργαρίτη Πατσιαντά (ανιψιός του βουλευτή της προδικτατορικής ΕΔΑ) θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Στον γαλάζιο δήµο, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε αυτή τη φορά να κατεβάσει ψηφοδέλτιο µε επικεφαλής τον γιατρό Χρήστο Λάππα , ο οποίος είναι δηµοτικός σύµβουλος Τρικάλων από το 2002 και µέλος της Νοµαρχιακής Επιτροπής του κόµµατος, ενώ θα έχει και τη στήριξη της Δηµοκρατικής Αριστεράς.

Την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόµενη θητεία επιδιώκει ο νυν δήµαρχος Μιχάλης Ταµήλος, που είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή στις προηγούµενες αναµετρήσεις (το 2006 µε τη βοήθεια του νόµου για το 42%) και υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. Στον υποψήφιο των προηγούµενων εκλογών Γιώργο Καΐκη στράφηκε και αυτή τη φορά το ΚΚΕ, ενώ µε τον δικηγόρο Δηµήτρη Παπαθανασίου κατέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Γνώριµοι από την προηγούµενη αναµέτρηση είναι ο σηµερινός δήµαρχος, µηχανολόγος Δοµήνικος Βερίλλης, που υποστηρίζεται εκ νέου από το ΠΑΣΟΚ, και ο πρώην δήµαρχος της πόλης (επί δύο τετραετίες) Χρήστος Τέγος , στον οποίο επιβεβαίωσε την εµπιστοσύνη του το ΚΚΕ.

Με τον σηµερινό δήµαρχο Κάµπου, Κωνσταντίνο Παπαλό , κατέρχεται το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ξεχωριστά ψηφοδέλτια αποφάσισαν να συγκροτήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δηµοκρατική Αριστερά, µε το πρώτο κόµµα να στηρίζει τη δηµοσιογράφο Φρόσω Παύλου και το δεύτερο τον παλαιό δήµαρχο και υποψήφιο νοµάρχη το 2006 µε τον ΣΥΝ Δηµήτρη Αρχοντή. ΑΥΡΙΟ Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας