ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ των υπηρεσιών υγείας, µε την υπαγωγή των ιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, ζήτησε επίµονα η τρόικα κατά τις διαδοχικές επισκέψεις της στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Το σχέδιο προβλέπει πως οι πόρτες των πολυϊατρείων και των θεραπευτηρίων του ΙΚΑ θα ανοίξουν για όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό ταµείο στο οποίο ανήκουν.

Είναι ενδεικτικό πως στη χτεσινή συνάντηση της τρόικας µε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως και την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, οι εµπειρογνώµονες άσκησαν πιέσεις για την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών υγείας σε ενιαίο φορέα (δηλαδή, το υπουργείο Υγείας).

Ηδη για την ερχόµενη Δευτέρα έχει προγραµµατιστεί η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Σύνδεσης (απαρτίζεται από την ηγεσία και στελέχη τον συναρµόδιων υπουργείων) για την ίδρυση της ανύπαρκτης έως σήµερα πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να δοθεί άµεσα το πράσινο φως στα 5 νοσοκοµεία του ΙΚΑ να λειτουργήσουν συνεπικουρικά µε όµορα του ΕΣΥ.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ακόµη αποσαφηνιστεί εάν για παράδειγµα θα εφηµερεύουν σε µία προσπάθεια αποσυµφόρησης των µεγάλων νοσοκοµείων στην Αθήνα ή εάν θα µεταφερθούν εκεί µονάδες που ασφυκτιούν στα θεραπευτικά ιδρύµατα του ΕΣΥ. Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι ειδικοί και για τους όρους και προϋποθέσεις της συνεργασίας των περίπου 9.000 γιατρών που απασχολούνται στο ΙΚΑ (µόνιµοι, αορίστου χρόνου και µε σύµβαση έργου).

Ενδεχόµενη υπαγωγή στο µισθολόγιο του ΕΣΥ σηµαίνει επιβάρυνση του Δηµοσίου.

Οι αρµόδιοι, ωστόσο, φαίνεται να συµφωνούν πως τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ σε συνδυασµό µε τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο του «τροχονόµου» ασθενών.

Στόχος είναι να µην επιβαρύνονται τα δηµόσια νοσοκοµεία µε ελαφρά περιστατικά που µπορούν να αντιµετωπιστούν από τις υπηρεσίες της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας.

Παράλληλα, όπως είπε στα «ΝΕΑ» η γενική γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα , τα στελέχη της τρόικας επανέφεραν το ζήτηµα δηµιουργίας κοινοπραξίας των Ταµείων µε βασικό αίτηµα την ενιαία κοστολόγηση ιατρικών πράξεων ώστε να µπει τάξη στις δαπάνες. Στο µεταξύ από κόσκινο πέρασαν χτες οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ τα οικονοµικά στοιχεία και τους προϋπολογισµούς των νοσοκοµείων του ΙΚΑ µε πάγιο αίτηµα την εξοικονόµηση δαπανών. Μάλιστα έθεσαν ως σηµαντικό ζήτηµα και την άµεση δηµιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων – δηλαδή συγκεκριµένη φαρµακευτική αγωγή ανά ασθένεια – για να µπει φρένο στην υπερσυνταγογράφηση.