Και η Ευρώπη µετέχει στον «Καλλικράτη»! Αλλοδαποί που διαµένουν κυρίως σε µικρά νησιά της Δωδεκανήσου µετέχουν στα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δηµάρχων.

Οπως λένε, η συµµετοχή τους δεν υπακούει στην ανάγκη να συµπληρωθεί ο µεγάλος αριθµός δηµοτικών συµβούλων που απαιτεί ο νόµος, αλλά στην επιθυµία τους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου όπου έχουν επιλέξει να ζήσουν µόνιµα.

«Κατέρχοµαι ως υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος µε την παράταξη του σηµερινού δηµάρχου κ. Παύλου Πανηγύρη και µε το όνειρο να µπορέσω να συνεχίσω όλα τα προγράµµατα που αρχίσαµε όταν είχα την τιµή πριν από δέκα χρόνια να συµµετέχω στα έργα του δήµου Καστελλόριζου. Πλέον µε τον ενθουσιασµό του τότε και την ωριµότητα του σήµερα, εύχοµαι να µπορέσω να βοηθήσω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του νησιού, που αισθάνοµαι σαν δεύτερη πατρίδα µου» λέει ο 51χρονος Ιταλός Νταβίντε Λατίλα, πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστηµίου του Ούρµπινο και επί σειρά ετών υπεύθυνος δηµοσίων σχέσεων µεγάλης ιταλικής κατασκευαστικής. Για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Καστελλόριζο το 1977 µε την ιδιότητα του τουρίστα κι «ένας ανοµολόγητος έρωτας», όπως λέει, τον έκανε το 1992 να εγκαταλείψει για πάντα την Ιταλία και να εγκατασταθεί στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων.

Η κ. Φραντζέσκα Μάνιο – Νικόλη είναι Ιταλίδα και για δεύτερη φορά κατέρχεται υποψήφια δηµοτική σύµβουλος µε την παράταξη του σηµερινού δηµάρχου Σύµης (και µοναδικού υποψηφίου στις εκλογές) κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα. Ζει στη Σύµη από το 1995. «Οταν για πρώτη φορά ήρθα στο νησί από τη Ρώµη, µου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να επιστρέψω στην Ιταλία», αναφέρει. Το 2000 γνώρισε τον σύζυγό της Κώστα Νικόλη µε τον οποίο είναι ιδιοκτήτες µπαρ στη Σύµη και έχουν αποκτήσει δύο κοριτσάκια.

«Αγαπώ ιδιαίτερα τον τόπο αυτό και πιστεύω ότι θα συνεισφέρω µε τις ιδέες µου στην ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού και για µια καλύτερη ζωή για τα παιδιά µας» εξηγεί.

«Υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί που ζουν στην Τήλο και πιστεύω ότι µπορώ να είµαι µια φωνή στο δηµοτικό συµβούλιο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να πλησιάσουν τις τοπικές αρχές» λέει ο 58χρονος άγγλος Μπολ Νούταλ από το Μάντσεστερ, που για πολλά χρόνια εργάστηκε εκεί ως τυπογράφος σε εφηµερίδα και παράλληλα ήταν συνδικαλιστικό στέλεχος. Είναι παντρεµένος και στην Αγγλία έχει δύο παιδιά και δύο εγγόνια ενώ στην Τήλο πήγε για πρώτη φορά το 1990 και το 2000 εγκαταστάθηκε µόνιµα. Είναι υποψήφιος µε την παράταξη του κ. Τάσου Αλιφέρη και µετέχει στις εκλογές γιατί πιστεύει ότι µπορεί να µεταφέρει διαφορετικές ιδέες και απόψεις «για να γίνει η Τήλος ακόµη καλύτερη».

Η 39χρονη κ. Κάρολ Τζέραµ γεννήθηκε στην Αγγλία και σπούδασε νοσηλευτική µε ειδίκευση στα παιδιά. Από το 1995 βρίσκεται στην Καρδάµαινα της Κω και είναι παντρεµένη µε τον Δηµήτρη Πιζάνια µε τον οποίο απέκτησαν µία κόρη. Τώρα σπουδάζει στο Ανοιχτό Πανεπιστήµιο της Αγγλίας, αλλά στην Κω δραστηριοποιείται κυρίως στον κοινωνικό τοµέα. Μάλιστα το 2008 εµπνεύστηκε τον «Αγώνα Ζωής» για να βοηθηθούν οι καρκινοπαθείς του νησιού και κατέρχεται στις εκλογές µε την παράταξη του σηµερινού δηµάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση «για να µπορέσει πιο ουσιαστικά να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή µε πολύτιµους συνεργάτες, για να βοηθηθούν αναξιοπαθούντες κάτοικοι του νησιού και να εφαρµοστεί ένα καλύτερο πρόγραµµα κοινωνικής αλληλεγγύης».

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΕΤΕΧΟΥΝ

στα ψηφοδέλτια για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου που έχουν επιλέξει για να ζήσουν