Λίγες ώρες μετά την καθαίρεση του επί 18 χρόνια δημάρχου της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ από τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι σχεδιάζει να «βοηθήσει» στην επιλογή του διαδόχου του.

Ο Πούτιν εγκωμίασε το έργο του Λουζκόφ στην ανάπτυξη της Μόσχας αλλά τόνισε ότι ο δήμαρχος ήταν υφιστάμενος του Μεντβέντεφ και, όταν επήλθε η σύγκρουση με το Κρεμλίνο, δεν έσπευσε να ομαλοποιήσει την κατάσταση, «όπως θα έπρεπε». «Είναι προφανές ότι υπήρχε ένταση στις σχέσεις του δημάρχου της Μόσχας με τον πρόεδρο αλλά ο δήμαρχος είναι υφιστάμενος του προέδρου, όχι το αντίστροφο», τόνισε ο Πούτιν.

Ο παράγοντας «Μπατουρίνα»

Στη διάρκεια των 18 ετών που βρέθηκε στο τιμόνι της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Λουζκόφ έδωσε στη Μόσχα την εικόνα της σύγχρονης μητρόπολης, ωστόσο επικρίθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη για έργα ανοικοδόμησης για να... μετατρέψει τη γυναίκα του, στην πλουσιότερη γυναίκα της χώρας. Η κατασκευαστική εταιρία της, Inteko, είχε αναλάβει να ολοκληρώσει πολλά από τα έργα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η Γελένα Μπατουρίνα, με περιουσία που υπολογίζεται στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, πιστεύεται ότι είναι η μοναδική γυναίκα δισεκατομμυριούχος της χώρας.

Το διάταγμα του Μεντβέντεφ

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο 74χρονος Λουκζόφ «καθαιρέθηκε επειδή απώλεσε την εμπιστοσύνη του προέδρου».

Το Σύνταγμα της Ρωσίας επιτρέπει στον πρόεδρο της χώρας να παύει το δήμαρχο της Μόσχας και τους επαρχιακούς κυβερνήτες για αυτό το λόγο. Σημειώνεται ότι ο Λουζκόφ υπήρξε σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και θεωρείται ο ισχυρότερος άντρας στη χώρα μετά τον Ρώσο πρωθυπουργό.

Ο Λουζκόφ τόνισε, μιλώντας στην ρωσική τηλεόραση, ότι δεν αποχωρεί από την δημαρχία με την θέλησή του. Προσωρινός δήμαρχος ανέλαβε ο Βλαντιμίρ Ρέζιν.

Η θητεία του Λουζκόφ έληγε την επόμενη χρονιά, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές. Εδώ και δύο εβδομάδες, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον κατηγορούσαν για διαφθορά και νεποτισμό.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν την αντιπαράθεση αυτή ως μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία. Η κίνηση του Μεντβέντεφ θεωρήθηκε «πολιτικός σεισμός» και δείγμα άσκησης εξουσίας-για ορισμένους αναλυτές-και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο για άλλους πολιτικούς παρατηρητές, η καθαίρεση του Λουζκόφ αποτελεί δείγμα  πολιτικής διαμάχης ανάμεσα στον Μεντβέντεφ και τον Πούτιν. Ο τελευταίος πιστεύεται ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από