Τη σύναψη «Συμφώνου Ρευστότητας» για την τόνωση της επιχειρηματικότητας συμφώνησαν σήμερα οι Έλληνες τραπεζίτες με την κυβέρνηση.

Οι βασικοί άξονες του Συμφώνου συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

«Συμφωνήσαμε στη δημιουργία ενός Συμφώνου Ρευστότητας ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Αποφασίσαμε ένα πλαίσιο συμφωνίας με κάθε τράπεζα χωριστά, ώστε να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί πηγαίνουν πράγματι στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι δύο υπουργοί έλαβαν δεσμεύσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι τα 25 δισ. ευρώ που έλαβε ως στήριξη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διοχετευθούν στην αγορά.

«Διαβεβαιώσαμε τους υπουργούς ότι είμαστε στη διάθεσή τους να αποδείξουμε ότι η νέα αυξημένη ρευστότητα θα διοχετευθεί στην αγορά», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Βασίλης Ράπανος.

«Το τραπεζικό σύστημα παρά τις δυσκολίες εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό και να βοηθάει στην ανάκαμψη της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα ρευστότητας που απασχολούν την αγορά, ο πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης στις χορηγήσεις δανείων, αλλά και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων του πακέτου στήριξης των τραπεζών κατά 25 δισ. ευρώ.

Ακόμη, συζητήθηκε η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η πορεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Στην συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δ. Ματζούνης, ο Σταύρος Λεκάκος από την Τράπεζα Πειραιώς και ο Γ.Γ. της ΕΕΤ, Χρ. Γκόρτσος.

Στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ρευστότητας», αποφασίστηκε ότι οι τράπεζες που θα μετέχουν στον πυλώνα των εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ θα συνομολογήσουν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου, ώστε  να διασφαλιστεί ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Οι υπουργοί και το προεδρείο της ΕΕΤ συμφώνησαν οι τράπεζες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση. Ακόμη, συμφώνησαν να συμπράξουν στην υλοποίηση του νέου φορολογικού νόμου, σε τομείς όπως η λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών, ώστε να μειωθεί η χρήση των μετρητών.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ αναφέρθηκε ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο το ΤΕΜΠΜΕ θα αντικατασταθεί από το «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης», όπου το Δημόσιο σε συνεργασία με τις τράπεζες θα συν-επενδύει με επιχειρηματικά κεφάλαια, διοχετεύοντας φτηνή ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας ακόμα και επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι με την στήριξη των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων , την τραπεζική χρηματοδότηση και τα ίδια κεφάλια των επιχειρήσεων την περίοδο 2010-2011 θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα τετραετίας θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Β. Ράπανος, διαβεβαίωσε ότι παρά τις δυσκολίες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και τόνισε πως στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ρευστότητας» θα διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η κάνουλα δεν είναι κλειστή, αλλά η δεξαμενή δεν έχει ρευστό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος, σημειώνοντας πως σε περιβάλλον ύφεσης η ζήτηση για χορηγήσεις είναι μειωμένη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να απορροφήσουν όλο το πακέτο τον 25 δισ. ευρώ, στο ποσοστό που αναλογεί σε κάθε μία, και προσέθεσε πως οι τράπεζες λειτουργούν σε καθεστώς διαφάνειας και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως χρησιμοποιούν τη ρευστότητα τους.

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι εξετάστηκε η χρήση νέων εργαλείων για την στήριξη της οικονομίας και της ρευστότητας, όπως είναι οι δράσεις του ΕΣΠΑ, τα νέα συστήματα πληρωμών και το ΤΕΜΠΜΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από