Οι Αφγανοί αποδείχθηκαν δύσκολο κοινό για την παγκόσµια πρεµιέρα της ταινίας «Μαύρη Τουλίπα» την Πέµπτη το απόγευµα (µια βραδινή παράσταση θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνη) στο σινεµά «Αριάνα» της Καµπούλ. Η πρόθεση της σκηνοθέτιδος που έχει γεννηθεί στο Αφγανιστάν ήταν να γυρίσει µια ταινία µε φόντο τη σηµερινή Καµπούλ, όµως οι περισσότεροι από τους θεατές δήλωσαν ότι δεν αναγνώρισαν την κοινωνία που ξέρουν. Η ταινία αφηγείται την ιστορία µιας Αφγανής που ανοίγει ένα καφέ στην Καµπούλ, όπου σερβίρεται κρασί σε τσαγιερό και διοργανώνονται βραδιές ποίησης, µε αποτέλεσµα να εξαγριωθούν οι Ταλιµπάν, οι οποίοι απαγάγουν και δολοφονούν συγγενείς της γυναίκας.

Τα φιλιά. Σε κάποιες από τις πιο δραµατικές στιγµές της ταινίας εµφανίζονται σκηνές πρωτόγνωρες για τις αφγανικές οθόνες: φιλιά σε δηµόσιους χώρους, αγγίγµατα µεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και γυναίκες να βρίζουν.

Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν από σφυρίγµατα έως αµήχανα γέλια. Μετά το τέλος της προβολής οι θεατές σχολίασαν κάποιες σκηνές που δεν θα µπορούσαν ποτέ να συµβούν στην πραγµατική ζωή, όπως αυτή που έδειχνε αξιωµατικούς της ΝΑΤΟϊκής δύναµης – µεταξύ των οποίων και ένας αµερικανός στρατηγός – να κάθονται και να πίνουν καφέ και αλκοόλ σε καφέ της Καµπούλ. «Αυτό δεν συµβαίνει ποτέ», σχολίασε ένας. «Είναι προφανές ότι αυτοί που γύρισαν την ταινία έχουν µεγαλώνει στην Αµερική και όχι εδώ».

Πάει για Οσκαρ. Η σκηνοθέτις, η 45χρονη Σόνια Νασέρι Κόουλ, έφυγε από το Αφγανιστάν ως έφηβη µετά τη σοβιετική εισβολή το 1979 και τώρα ζει στο Λος Αντζελες. Η πρεµιέρα χρηµατοδοτήθηκε εν µέρει από την αµερικανική πρεσβεία και η ταινία προβλέπεται ότι θα αποτελεί τη συµµετοχή του Αφγανιστάν για το Οσκαρ καλύτερου ξενόγλωσσου φιλµ. Παρά τις ελπίδες ότι η έντονη στάση εναντίον των Ταλιµπάν θα είχε απήχηση στο κοινό, άλλα ήταν τα σηµεία της ταινίας που προκάλεσαν αντιδράσεις. «Αυτό δεν ήταν καθόλου σωστό», είπε ο ράφτης Χαµίντ Μοχάµεντ που σοκαρίστηκε από κάτι το οποίο, όπως λέει, δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του: έναν νεαρό άνδρα να φιλάει µια γυναίκα πάνω από τη γαλάζια µπούρκα της, σε δηµόσιο χώρο.