Το «Forbes» τον κατατάσσει στην 79η θέση και είναι ο 10ος πλουσιότερος ρώσος πολίτης. Πρόκειται για τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ρουμπολόβλεφ που από τη Δευτέρα το βράδυ είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου.


Η ιστορία του Ρουμπολόβλεφ λίγο πολύ μοιάζει με εκείνη των άλλων ρώσων μεγιστάνων, οι οποίοι από τη μια μέρα στην άλλη έγιναν τα νέα αφεντικά των πρώην κρατικών σοβιετικών επιχειρήσεων. Ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, 43 χρονών σήμερα, βρέθηκε σε ηλικία 25 ετών να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της μεγαλύτερης και τότε και σήμερα βιομηχανίας λιπασμάτων της Ρωσίας η οποία είχε ιδρυθεί το 1930.

Τα εφόδιά του για την απόκτηση της βιομηχανίας δεν ήταν βέβαια το πτυχίο Ιατρικής που πήρε το 1990 αλλά τα χρήματα που απέκτησε όταν μετά τις σπουδές του λειτούργησε ένα μαγνητοθεραπευτικό κέντρο στο Περμ και δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε ένα επενδυτικό ταμείο που άρχισε να μαζεύει μετοχές βιομηχανικών μονάδων που μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης είχαν μείνει «ορφανές». Το 1996 πούλησε τις περισσότερες από αυτές για να αγοράσει την Uralkali. Εβαλε την Uralkali στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2007 και η αξία της εκτινάχθηκε στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ενώ εκείνη τη χρονιά ο ίδιος είδε το όνομά του να φιγουράρει στην 59η θέση της λίστας του «Forbes» με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Τον περασμένο Ιούνιο ο Ρουμπολόβλεφ πώλησε το 53% των μετοχών της βιομηχανίας σε τρεις ρώσους επιχειρηματίες και ο ίδιος περιορίστηκε σε ένα μικρό ποσοστό μετοχών. Το 2008 παρ΄ ολίγον να πληρώσει ένα ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο όταν ο τότε αντιπρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τη διοίκηση της Uralkali να δώσει εξηγήσεις για ένα ατύχημα σε ορυχείο της εταιρείας και για το οποίο είχε τότε απαλλαγεί από κάθε ευθύνη. Ο Ρουμπολόβλεφ είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος που απέφευγε μέχρι πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας. Οταν όμως αγόρασε την τεράστια έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς και όταν έγιναν γνωστές οι διαδικασίες διαζυγίου του, το όνομά του ήρθε μοιραία στη δημοσιότητα. Η έπαυλη Μaison de l΄ Αmitie αγοράστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι 95 εκατ. δολαρίων, αλλά λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία διαζυγίου και η έπαυλη βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης με την πρώην σύζυγό του Ελενα. Η έπαυλη είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο 3.000 τ.μ. στο οποίο υπάρχουν πίνακες μεγάλης αξίας των Μονέ, Πικάσο, Γκογκέν και Βαν Γκογκ.

Η πρώην σύζυγός του Ελενα με την οποία ήταν παντρεμένος επί 23 χρόνια και με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, κατέθεσε αίτηση διαζυγίου ζητώντας τη μισή περιουσία του Ρουμπολόβλεφ. Το πρόβλημα αρχίζει από το γεγονός πως η σύζυγός του υποστηρίζει πως η συνολική του περιουσία ξεπερνάει τα 7 δισ. και γι΄ αυτό ζητάει περίπου 3,8 δισεκατομμύρια. Μάλιστα, έχει προσφύγει σε δικαστήρια στις ΗΠΑ και την Ελβετία, τα οποία έχουν παγώσει καταθέσεις αλλά και την πώληση της συγκεκριμένης έπαυλης. Ο ίδιος ο Ρουμπολόβλεφ υποστηρίζει πως έχει υπογράψει συμφωνία με την πρώην σύζυγό του στην οποία είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να πληρώσει πάνω από 60 εκατ. δολάρια. Πάντως αν χάσει την υπόθεση θα μιλάμε για το ακριβότερο διαζύγιο, αφού ακόμη και ο Μέρντοχ ή ο Αμπράμοβιτς δεν πλήρωσαν πολύ πάνω από 1 δισεκατομμύριο.

Μένει στη Λεμεσό

Ο ρώσος μεγιστάνας διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο και φέρεται να έχει αγοράσει πρόσφατα σπίτι στη Λεμεσό. Η αγορά του 9,70% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου τον καθιστά τον νέο μεγαλομέτοχο. Πρόκειται για την πιο σημαντική αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του συγκροτήματος τα τελευταία χρόνια. Η εξαγορά ύψους 223 εκατ. ευρώ από το κυπριακό εμπίστευμα Οdella Resources που είναι εγγεγραμμένο στις Παρθένες Νήσους και ανήκει στον ρώσο πολυεκατομμυριούχο, προκάλεσε ικανοποίηση στη διοίκηση του συγκροτήματος γιατί όπως λένε ανοίγει η πόρτα για νέες επενδύσεις.

Πριν κάνει τη μεγάλη κίνηση ο ρώσος δισεκατομμυριούχος διατηρούσε ποσοστό περίπου 2% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Ο Ρουμπολόβλεφ αγόρασε 45,3 εκατ. μετοχές από το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου στα 4,90 ευρώ ανά μετοχή με premium 20%. Το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με τις οδηγίες και να περιορίσει το ποσοστό συμμετοχής σε επίπεδα κάτω από το 5% του ενεργητικού του. Χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης έδωσε κέρδη 2,25% στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και έκλεισε στα 4,09 ευρώ, και στο Χ.Α. στα 4,07 ευρώ σημειώνοντας πτώση 0,49%.

Η Uralkali που απασχολεί 15.000 εργαζόμενους παράγει κάλιο και τιτάνιο για τη βιομηχανία λιπασμάτων αλλά και για τη μεταλλουργία, τη βιομηχανία τροφίμων, για φάρμακα και παράγει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής λιπασμάτων καλίου.

Ο ΡΟΥΜΠΟΛΟΒΛΕΦ

είναι σήμερα ο απόλυτος κυρίαρχος της μεγαλύτερης βιομηχανίας λιπασμάτων της Ρωσίας η οποία έχει ιδρυθεί το 1930