Αυτή την εβδοµάδα, οι υποστηρικτές του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ πραγµατοποιούν συγκεντρώσεις σε 21 πόλεις των ΗΠΑ ζητώντας την αποφυλάκισή του. Ο Μάνινγκ κρατείται σε στρατιωτικές φυλακές κατηγορούµενος ότι αποκάλυψε στρατιωτικά απόρρητα.


Οστρατιώτης αποκάλυψε το απόρρητο βίντεο στο οποίο εµφανίζονται αµερικανοί στρατιώτες να ανοίγουν πυρ από ένα ελικόπτερο στο Ιράκ και να σκοτώνουν εν ψυχρώ 12 αµάχους, µεταξύ τους και δύο εργαζοµένους στο πρακτορείο Ρώυτερ. Οταν έρχεται ένα βαν για να παραλάβει τους τραυµατίες, οι αµερικανοί στρατιώτες ανοίγουν και πάλι πυρ από το ελικόπτερο, σκοτώνοντας ακόµη περισσότερους ανθρώπους. «Ναιιι, κοίτα αυτούς τους νεκρούς µπάσταρδους», ακούγονται να λένε στο βίντεο, το οποίο δηµοσιοποιήθηκε στις 5 Απριλίου από τον ιστότοπο Wikileaks και είναι διαθέσιµο στον ιστότοπο www.collateralmurder.com. Καµιά κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί εις βάρος των στρατιωτών που σκότωσαν τους αµάχους και αυτούς που πήγαν να τους βοηθήσουν. Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ αντιµετωπίζει ποινή κάθειρξης 52 ετών.

Οι υποστηρικτές του Μπράντλεϊ Μάνινγκ τον συγκρίνουν µε τον Ντάνιελ Ελσµπεργκ, τον αναλυτή του Πενταγώνου που τον Οκτώβριο του 1969 έβγαλε λαθραία από το γραφείο του στο αµερικανικό υπουργείο Αµυνας µια άκρως απόρρητη έκθεση 7.000 σελίδων για τον πόλεµο στο Βιετνάµ, τα περίφηµα Εγγραφα του Πενταγώνου. Ο Ελσµπεργκ διακινδύνευσε το µέλλον του ξέροντας ότι θα πήγαινε ισόβια στη φυλακή αν αποκαλυπτόταν, όµως τα Εγγραφα του Πενταγώνου βοήθησαν τελικά να µπει ένα τέλος, όχι µόνο στην προεδρία του Νίξον, αλλά και στον πόλεµο του Βιετνάµ. Σε τελική ανάλυση, η θαρραλέα πράξη του ήταν απαραίτητη για να καταστεί δυνατό να λογοδοτήσουν αξιωµατούχοι οι οποίοι είχαν αρχίσει και συνέχιζαν έναν παράνοµο πόλεµο, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 58.000 Αµερικανοί και τρία εκατοµµύρια κάτοικοι της Ινδοκίνας.

Τα «εγκλήµατα» του Μάνινγκ ανήκουν στην κατηγορία των «εγκληµάτων» του Ντάνιελ Ελσµπεργκ, υπογραµµίζουν οι υποστηρικτές του. «Αν αυτός ο νεαρός στρατιώτης δεν είχε διαρρεύσει το βίντεο, δεν θα είχαµε τα στοιχεία ότι πρόκειται σαφώς για µια σοβαρή κατάχρηση εκ µέρους των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων», ανακοίνωσαν οι Δηµοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Και στις µαγνητοφωνηµένες συνοµιλίες ενός χάκερ – πληροφοριοδότη της αστυνοµίας µε τον Μάνινγκ – χάρη στις οποίες συνελήφθη ο τελευταίος –, ο στρατιώτης λέει πως διέρρευσε τα έγγραφα «επειδή είναι δηµόσια δεδοµένα, επειδή η πληροφορία πρέπει να είναι ελεύθερη, ανήκει στον δηµόσιο χώρο… θα πρέπει να είναι δηµόσιο αγαθό». Οπως υπογραµµίζει η Μάρτζορι Κον, καθηγήτρια στη Νοµική Σχολή Τόµας Τζέφερσον και πρώην πρόεδρος του αµερικανικού Εθνικού Δικηγορικού Συλλόγου, αν ο Μάνινγκ έκανε αυτά τα οποία είναι ύποπτος ότι έκανε, θα πρέπει να τιµηθεί ως αµερικανός ήρωας επειδή αποκάλυψε εγκλήµατα πολέµου που µπορεί τελικά να βοηθήσουν να τερµατιστεί ο πόλεµος αυτός.