Κατ’ αρχάς είναι µια καλή είδηση. Το υπουργείο Παιδείας στελέχωσε το Εθνικό Συµβούλιο Ερευνας – Τεχνολογίας µε ανθρώπινο δυναµικό υψηλού επιπέδου. Διεθνούς φήµης επιστήµονες, Ελληνες κυρίως, προσφέρθηκαν να συνεργασθούν, αµισθί, στα πλαίσια του Συµβουλίου, µε σκοπό την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτοµίας στη χώρα. (Λεπτοµέρειες στη σελίδα 17)

Μια επιστηµονική οµάδα τόσο υψηλού κύρους, ασφαλώς δηµιουργεί αντίστοιχες προσδοκίες για την κάλυψη αυτού του µεγάλου κενού.

Η έρευνα στην Ελλάδα ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής, τόσο του κρατικού προϋπολογισµού όσο και του εκπαιδευτικού σχεδιασµού.

Παρά τις µεγαλοστοµίες που ακούστηκαν κατά καιρούς και τους φορείς που δηµιουργήθηκαν για να προωθήσουν την ερευνητική διαδικασία και παρά τις πραγµατικά φιλότιµες προσπάθειες που έγιναν από ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύµατα, αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ελληνικά ερευνητικά προγράµµατα µεγάλου βεληνεκούς ποτέ δεν υπήρξαν. Αντίθετα, στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις κατασπατάλησης πόρων σε ερευνητικές απόπειρες χωρίς σύνδεση µεταξύ τους και µε το παραγωγικό περιβάλλον, αλλά και χωρίς αντιστοιχία µε τις ανάγκες της οικονοµίας και της κοινωνίας.

Μαζί µε τους πόρους χάθηκαν και οι προσπάθειες του πραγµατικά αξιόλογου επιστηµονικού δυναµικού της χώρας.

Μια από τις διαχρονικές αποτυχίες στον χώρο της έρευνας ήταν η αδυναµία να αξιοποιηθούν οι όπου γης Ελληνες που διαπρέπουν διεθνώς ως ερευνητές. Και πολύ περισσότερο να µετακληθούν ορισµένοι από αυτούς στην Ελλάδα για να ηγηθούν της ερευνητικής επανάστασης που είχε και έχει ανάγκη η χώρα.

Ολοι όσοι κατανοούν τον στρατηγικό χαρακτήρα των ερευνητικών προγραµµάτων στην ανασύνταξη της οικονοµίας, την ανάπτυξη και τη λειτουργική παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, εύχονται να πετύχει η νέα προσπάθεια . Τώρα αυτό φαίνεται να αλλάζει. Ωστόσο η συστράτευση πραγµατικά αξιόλογων επιστηµόνων που εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να µείνει στα όρια µιας επικοινωνιακής πρωτοβουλίας.

Πρέπει να εξασφαλισθούν οι πόροι, το νοµοθετικό πλαίσιο και οι τεχνικές προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί το ενισχυµένο µε τόσο σοβαρές προσωπικότητες Συµβούλιο σε ατµοµηχανή της έρευνας και της καινοτοµίας στην Ελλάδα.

Θα είναι η πιο κρίσιµη συµβολή στη θεµελίωση του µέλλοντός της.