«Εχουµε κλέψει το µέλλον από τη νεώτερη γενιά»
Της Χάρης Ποντίδα

Οι «Financial Τimes» µίλησαν για τον αέρινο τρόπο που συνδυάζει την ελληνική παραδοσιακή µουσική µε την ποπ. Κι εκείνη µιλάει για τα όνειρά της, που προς στιγµήν έχουν – ακόµη – έδρα το Λονδίνο
Από τι υλικό είναι φτιαγµένοι οι σταρ; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά όσον αφορά την Αθηνά Ανδρεάδη, φαίνεται πως το αστέρι λάµπει από τότε που αποφάσισε να πάρει την κιθάρα της και να υποκλιθεί στο αγγλικό κοινό.

Η εφηµερίδα «Daily Εxpress» έβλεπε τότε πως ήταν προορισµένη για µεγάλη καριέρα και η «Daily Τelegraph» σηµείωνε την απίστευτη ανταπόκριση που είχαν τα λάιβ της.

Οn the road και τα τέσσερα αυτά χρόνια που µεσολάβησαν, η Αθηνά βλέπει τον δεύτερο αγγλόφωνο δίσκο της («Ρeeling Αpples»)

να κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Και διατηρεί τη φλόγα του ανθρώπου που βλέπει την τέχνη του σαν µια ωραία περιπέτεια. «Μπορεί να µη βγουν τα όνειρα που κάνω γιατί η ζωή έχει τη δική της δύναµη, αλλά αν δεν υπάρχει ο στόχος, η Ιθάκη, δεν γίνεται τίποτα. Φυσικά περνάω και κακές στιγµές, όπου αµφιβάλλω για τα πάντα», λέει.

Πέρυσι την είχαµε ακούσει στις Αίθριες Νύχτες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το λεπτοκαµωµένο κορίτσι, που δεν µοιάζει πάνω από 20 (αλλά είναι κοντά στα 30) έχει «νεύρο» ελληνικό.

Με µάτια και χέρια που συµµετέχουν ολόψυχα στη συζήτηση, λέει πόσο µεγάλη ικανοποίηση νιώθει που επέστρεψε στα διαβάσµατα της εφηβείας της, στον Καζαντζάκη και τον Σεφέρη, «ίσως γιατί έχουν αυτό το ανικανοποίητο, που διαρκώς ψάχνει, ένα “σκουλήκι” που σκαλίζει µέχρι να φτάσει στο κουκούτσι».

Αλλες εποχές εκείνες, της ανταπαντώ. Η δική της η γενιά ειδικά, µεγάλωσε στα πούπουλα, µε όλες τις ανέσεις και την αφθονία µιας σούπερ καταναλωτικής Ελλάδας. «Σίγουρα, έτσι είναι. Αλλά είχαµε και την άνεση να ταξιδεύουµε, να βλέπουµε τι γίνεται γύρω µας. Και φυσικά την πολυτέλεια της εύκολης πληροφόρησης. Γι’ αυτό ακριβώς έχουµε το χρέος ό,τι είχαµε εµείς να το διατηρήσουµε και να το δώσουµε και στην επόµενη γενιά. Κατ’ αρχάς το περιβάλλον. Αν δεν κάνουµε κάτι τώρα για το περιβάλλον αυτό...».

Τα µάτια της ανοίγουν διάπλατα, τα χέρια της «µιλάνε» εντόνως και η φωνή (αυτή η λεπτεπίλεπτων αποχρώσεων φωνή που παίζει µε το συναίσθηµά µας όταν τραγουδάει) αποκτάει το µέταλλο φλογερού συνδικαλιστή. «Εχουµε κλέψει το µέλλον των ανθρώπων», λέει. «Ο,τι µπορεί να κάνει ο καθένας. Ας είναι µικρό, δεν πειράζει. Το “Ρeeling Αpples” ας πούµε επέµενα να κυκλοφορήσει µε ανακυκλωµένο χαρτί». «Ρeeling Αpples». Φολκ µπαλάντες που έγραψε, ενορχήστρωσε και ερµηνεύει η ίδια, µε µια νέα οµάδα µουσικών που της σύστησε ο νέος της µάνατζερ. Μάνατζερ; Αυτό για έναν έλληνα καλλιτέχνη µοιάζει λιγάκι σαν επιστηµονική φαντασία. Τον πλησίασε; Την πλησίασε; «Είχε διαβάσει µια κριτική στην “Guardian”, είχε τύχει να µε δει και σε ένα λάιβ, οπότε ήρθε και µε βρήκε. Και πραγµατικά νιώθω τυχερή που συνέβη. Εκείνος µου σύστησε τους δυο σουηδούς παραγωγούς που συνεργάστηκα και κάναµε τις ενορχηστρώσεις. Είναι διαφορετικός δίσκος από τον προηγούµενο – αλλά έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είναι διαφορετικός γιατί κι εγώ δεν είµαι ίδια».

«Ρeeling Αpples», ο τίτλος του νέου της δίσκου, σηµαίνει ξεφλουδίζοντας µήλα. Γελάει.
«Ξεφλουδίζοντας, ναι. Μέχρι να βρει κανείς την ουσία. Αλλά πρέπει να δείτε και τους στίχους»

Μεταπτυχιακά και... µοναξιά

Η «Αthena» γεννήθηκε στο Λονδίνο από έλληνες γονείς, µεγάλωσε στην Ελλάδα και όπως όλα τα καλά κορίτσια των καλών ελληνικών οικογενειών, επέστρεψε εκεί για να σπουδάσει οικονοµικά και διοίκηση επιχειρήσεων µε σκοπό να αναλάβει κάποτε τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Οµως την κέρδισε η µουσική. Τα δύο µεταπτυχιακά της στην περίφηµη σχολή Τrinity College of Μusic του Λονδίνου, της έδωσαν τις βάσεις για να προχωρήσει και την ελευθερία της επιλογής: «Ξεκίνησα έτσι, από µόνη µου, µε τους µουσικούς µου, από πόλη σε πόλη, σε µικρά µπαρ. Και ο πρώτος δίσκος βγήκε έτσι, µε ανεξάρτητους διανοµείς.

Τώρα πια όµως έτσι δουλεύουν όλοι.

Βέβαια είµαι ανοικτή στη συνεργασία µε µεγάλες εταιρείες έξω (σ.σ.: στην Ελλάδα ο δίσκος κυκλοφορεί από την ΕΜΙ) αλλά δεν το κυνηγάω. Το θέµα για µένα είναι οι άνθρωποι. Η οµάδα που θα δουλέψει µαζί σου. Ολα τα άλλα...».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από