Την αποφασιστικότητά του να επαναφέρει την ομαλότητα και την ασφάλεια στις γειτονιές της Αθήνας επισημαίνει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και τονίζει ότι δεν θα δεχθεί ισορροπίες τρόμου και κόκκινες ζώνες στην πόλη.


Με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» θέτει υψηλούς στόχους στο υπουργείο του λέγοντας ότι «πάντα υπάρχει το καλύτερο» και παραδέχεται πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει καθυστερήσει, ενώ σε ό,τι αφορά το Λιμενικό επισημαίνει ότι θα γίνει ένα σύγχρονο Σώμα που θα στηρίζει για όσο καιρό χρειαστεί την ποντοπόρο ναυτιλία.

Κύριε υπουργέ, παραλάβετε ένα υπουργείο στο οποίο ο προκάτοχός σας θεωρείται ότι έκανε αποτελεσματική δουλειά. Σας αγχώνει αυτό;

Το σημαντικό είναι ότι μέσα από το κυβερνητικό έργο υπάρχει αποτέλεσμα, που πάνω απ΄ όλα ωφελεί τον πολίτη. Ωστόσο, πάντα υπάρχει το καλύτερο… Και αυτός είναι ο στόχος μου. Να εγγυηθούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ασφάλεια σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Δέσμευσή μου είναι η τήρηση των νόμων μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο αξιών, με αποφασιστικότητα και διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα των πολιτών που ορίζεται από το Σύνταγμα και έχουμε υποχρέωση να το προασπίσουμε. Μόνο αν υπάρχει ασφάλεια μπορούν να έχουν οι πολίτες ποιότητα στη ζωή τους, να εργαστούν, να ονειρευτούν, να προοδεύσουν, να διεκδικήσουν. Μόνο με την ασφάλεια μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία.

Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση μετά τον ανασχηματισμό ότι έχει μπλέξει τις γραμμές της σε σχέση με τις αρμοδιότητες.

Πώς το σχολιάζετε; Για παράδειγμα, το υπουργείο σας θα κρατήσει την ευθύνη για την ποντοπόρο ναυτιλία;

Οι αρμοδιότητες των υπουργών είναι επιλογή του Πρωθυπουργού με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι πεδίο προσωπικών κοινωνικών αναμετρήσεων και επίδειξης δύναμης. Οι πολίτες απαιτούν αποτελέσματα, αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις. Και αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης.

Οσον αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία, η Ελλάδα είναι παγκόσμια υπερδύναμη και η Πολιτεία θα την υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Και ακόμη, να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική ναυτιλίας που τώρα διαμορφώνεται. Γι΄ αυτό και η υποστήριξη θα είναι πολύπλευρη και με το Λιμενικό Σώμα να συνεχίζει την προσφορά του για όσο χρειαστεί…

Ενα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, σε συνδυασμό πάντα με τις επενδύσεις.

Μήπως έχετε καθυστερήσει πολύ;

Εχετε δίκιο, τώρα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η πυροδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών, της αγοράς, του εμπορίου, των μικρών επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Μέχρι τώρα έγιναν πολλά για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Δώσαμε προτεραιότητα στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις ώστε να εκσυγχρονίσουμε την αποτελεσματικότητα της οικονομίας μας. Χτίζουμε γερές θεσμικές βάσεις με αξιόπιστες πολιτικές και συνθήκες διαφάνειας. Αναδιαμορφώνουμε τις υποδομές ώστε να εμπεδώσουμε αίσθημα ασφάλειας σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν, αλλά σήμερα αισθάνονται φόβο και διστάζουν. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες. Με σύγχρονες επιλογές επιχειρούμε την έξοδο από την ύφεση, την επαναφορά στον δρόμο της ανάπτυξης με συνοχή και αλληλεγγύη στην κοινωνία. Η προσπάθεια είναι πανεθνική για την αναμόρφωση της Ελλάδας και για ισχυρή συλλογική αυτοπεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας.

Κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση σχολίασαν πικρόχολα μετά την υπουργοποίησή σας ότι πρέπει κάποιος να διαφωνεί ανοιχτά και να γίνεται «κακός» για να πάρει χαρτοφυλάκιο. Τι τους απαντάτε;

Οτι είναι πράγματι δύσκολο, μέσα σε ένα κλίμα φόβου και πραγματικών κινδύνων για την οικονομία, να μιλάς για δικαιώματα των εργαζομένων και να προτρέπεις για την εξεύρεση των λιγότερο οδυνηρών λύσεων για τους πολίτες. Και κάτι άλλο… Στη δική μου πολιτική διαδρομή δεν ξεχνώ ποτέ το αξιακό πλαίσιο στο οποίο πιστεύω. Πάντοτε υποστηρίζω τις απόψεις μου με σαφήνεια και παρρησία. Και πάντοτε συμβάλλω με τις θέσεις μου στην ενότητα, τη συνοχή και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Είναι πράγματι δύσκολο μέσα σε ένα κλίμα φόβου και πραγματικών κινδύνων για την οικονομία να μιλάς για δικαιώματα των εργαζομένων και να προτρέπεις για την εξεύρεση των λιγότερο οδυνηρών λύσεων για τους πολίτες

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Με σύγχρονες επιλογές επιχειρούμε την έξοδο από την ύφεση, την επαναφορά στον δρόμο της ανάπτυξης με συνοχή και αλληλεγγύη στην κοινωνία. Η προσπάθεια είναι πανεθνική για την αναμόρφωση της Ελλάδας και για μια ισχυρή συλλογική αυτοπεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ


Γιώργος Πανίκας- Νίκος Ταρανάς- Βαγγέλης Πασχάλης- Β. Γιαννάκος- Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Θεσσαλονίκης

Κύριε υπουργέ, τι θα γίνει με τους συμβασιούχους πυροσβέστες;

Παραμένουν ισχυρές οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και μέσα στην ασφυκτική οικονομική συγκυρία προετοιμάζουμε νομοθετική ρύθμιση…

Ελένη Νάκου

Κύριε υπουργέ, η κατάσταση στις συνοικίες Αγιος Νικόλαος Αχαρνών, Πλατεία Αμερικής, Κυψέλη είναι τραγική. Πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών, εγκληματικότητα, κακές συνθήκες υγιεινής.

Υπάρχει πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος ή θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας;

Είναι οι συνοικίες όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια και έχω έντονο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις και έχω πολλούς φίλους και γνωστούς εκεί.

Η αγανάκτηση των κατοίκων είναι μεγάλη. Και μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, στη φτώχεια και την ανέχεια που βιώνει ο κόσμος, κάποιοι καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για καθυστερήσεις. Ούτε για τα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς ούτε για τον δήμο της Αθήνας. Για να υπάρξει ομαλότητα σε αυτές τις συνοικίες, πρέπει πρώτα να υπάρξει ασφάλεια. Ε λοιπόν, θα κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε να βασιλεύει η ανομία. Δεν θα αρκεστώ σε ισορροπίες τρόμου. Δεν θα δεχθώ κόκκινες ζώνες στην πόλη μας. Δεσμεύομαι ότι θα ξαναγίνουν ανθρώπινες οι γειτονιές της Αθήνας.

Προγράμματα υπάρχουν.

Ισχυρή βούληση από όλους χρειάζεται. Σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, με τις αρμόδιες αρχές, θα προσεγγίσουμε με ευαισθησία όλα τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις. Ωστόσο, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η υγιεινή στις συνθήκες διαβίωσης για όλους τους κατοίκους, για όλους τους πολίτες.

Επιπλέον, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε την παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Με ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων για την επαναπροώθηση στις χώρες τους. Και ακόμη, την εφαρμογή σύγχρονων και αυστηρών κανόνων για το πολιτικό άσυλο στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, είναι ένα σύγχρονο κράτος, μια ανοιχτή φιλόξενη και δημοκρατική κοινωνία, με ευαισθησία και κατανόηση για τους ανθρώπους που αναζητούν μια καινούργια πατρίδα. Υπάρχουν όμως όρια. Εχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των ελλήνων πολιτών και όσων άλλων θέλουν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους προς τους νόμους του ελληνικού κράτους.

Γιώργος Γόγουλος

Τι θα γίνει τελικά με το Λιμενικό Σώμα;

Θα γίνει ένα σύγχρονο Σώμα για να εγγυάται την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και στη λειτουργία των λιμενικών υποδομών της χώρας, τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, την προστασία των πολιτών σε ολόκληρη την παράκτια Ελλάδα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το Λιμενικό Σώμα έχει πολυσήμαντο ρόλο να παίξει στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις σύγχρονές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.