ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε σε αγορά ομολόγων της Ιρλανδίας, προκάλεσε η άνοδος σε ιστορικά υψηλά των ιρλανδικών σπρεντ την Παρασκευή. Η παρέμβαση της ΕΚΤ, αν και χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως χαμηλή- η αξία αγοράς ανήλθε σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ- κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά ομολόγων η οποία βρέθηκε στη δίνη επιθετικών κινήσεων έπειτα από μελέτη βρετανικής τράπεζας που προέβλεπε ότι η Ιρλανδία θα αναγκαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ ή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αναζητώντας σωτηρία πολλών δισ. ευρώ. Ωστόσο, εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης, αλλά και το ΔΝΤ διέψευσαν το ενδεχόμενο αυτό.

Στην έκθεση της Βarclays Capital, αναλυτές της βρετανικής τράπεζας υποστήριξαν ότι το Δουβλίνο θα χρειαστεί στήριξη εφόσον η οικονομία χειροτερέψει και οι τράπεζες εμφανίσουν μεγαλύτερες ζημιές. Η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας, της οποίας το χρέος αγγίζει το 115% του ΑΕΠ- καθώς το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων σκαρφάλωσε την Παρασκευή στο ιστορικό επίπεδο του 6,17% και των διετών στο 3,54%- αναζωπύρωσε τους φόβους για εξάπλωση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Τimes» η ιρλανδική κυβέρνηση θα δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών αύριο, καθώς θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων διάρκειας τεσσάρων και οκτώ ετών, για τα οποία οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι το κόστος θα είναι υψηλό, προκειμένου το Δουβλίνο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Φόρος στα χαμηλά εισοδήματα
Πάντως, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης την επόμενη χρονιά, αναγκάζοντας ακόμη και πολίτες χαμηλής εισοδηματικής στάθμης που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνται να πληρώνουν φόρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από