Ως γνωστόν οι Ιταλοί φημίζονται για το στυλ τους. Το Μade in Ιtaly είναι συνώνυμο της ποιότητας, ειδικά στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Αυτό που μάλλον δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως το Μade in Ιtaly μετατρέπεται σταδιακά σε Μade in China.

Οι Κινέζοι έχουν κάνει απόβαση στο Πράτο της Τοσκάνης. Για αιώνες αυτή η πόλη κοντά στη Φλωρεντία παρήγε κάποια από τα καλύτερα υφάσματα του κόσμου. Τώρα, σύμφωνα με το εμπορικό επιμελητήριο του Πράτο, οι ιταλικές επιχειρήσεις υφασμάτων είναι λιγότερες από 3.000, όταν το 2001 ήταν οι διπλάσιες. Και οι κινεζικών συμφερόντων φτάνουν τις 3.200.

Ολα άρχισαν στα τέλη του 1980 όταν δεκάδες χιλιάδες κινέζοι μετανάστες έφτασαν στη μεσαιωνική πόλη και άρχισαν να εργάζονται σε κλωστοϋφαντουργεία. Τώρα δίπλα στο Ντουόμο της πόλης, με τα φρέσκο του Φιλίπο Λίπι, υπάρχει μια Chinatown. Και φυσικά κινεζικές μπίζνες που φτιάχνουν ρούχα και παπούτσια για χονδρεμπόρους οι οποίοι τα μεταπωλούν σε φίρμες τύπου Μango, Ζara, Τop Shop και Guess. Με υλικά που συνήθως εισάγουν από την Κίνα. Στο ταμπελάκι όμως αναγράφεται Μade in Ιtaly.